ExxonMobil si OMV Petrom SA (OMV Petrom) anunta inceperea forajului la sonda Domino-2 in zona de mare adancime a blocului Neptun, in sectorul romanesc al Marii Negre. Datele colectate in timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea si viabilitatea comerciala a zacamantului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, in anul 2012, se arata intr-un comunicat al Petrom.

"Daca descoperirea se dovedeste a fi viabila comercial, ExxonMobil va folosi experienta sa globala in explorare in ape de mare adancime si expertiza sa in executia proiectelor pentru a asigura dezvoltarea resurselor intr-o maniera sigura, responsabila fata de mediul inconjurator si in timp oportun¬, a spus John Knapp, Director General al ExxonMobil Exploration and Production Romania.

"Ne vom folosi de experienta de peste 40 de ani in apele de mica adancime din Marea Neagra pentru a contribui la succesul unui proiect de pionierat precum Neptun Deep", a spus Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare si Productie. "Suntem hotarati sa investim semnificativ in explorarea, dezvoltarea si productia de hidrocarburi pentru a asigura resurse interne de titei si gaze pentru Romania".

Sonda Domino-2 este situata la aproximativ 200 kilometri de tarm si este forata cu platforma Ocean Endeavour in ape cu adancimea de aproximativ 800 de metri. O evolutie pozitiva a proiectului derulat in zona de mare adancime a blocului Neptun ar incuraja o serie de beneficii economice si sociale prin dezvoltarea sectorului de

hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunitati de angajare pentru forta de munca locala si aplicarea de tehnologii avansate.

ExxonMobil Exploration and Production Romania si OMV Petrom detin fiecare 50% din sectorul de apa adanca a blocului Neptun.

Zona de apa adanca a blocului Neptun se intinde pe o suprafata de aproximativ 7.500 km2, iar adancimea apei variaza intre 100 si 1.700 metri. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare

adancime a blocului. In 2012, ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat descoperirea unui zacamant de gaze naturale cu sonda Domino-1 in zona de apa adanca a perimetrului. Sonda Domino-1 este situate la 170 km de tarm in ape cu o adancime de circa 1.000 m.