Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a semnat o decizie privind infiintarea Comisiei de etica, cu rolul de a monitoriza, in permanenta, modul in care personalul Autoritatii respecta prevederile Codului de conduita etica si profesionala a personalului si a membrilor Comitetului de Reglementare.

Comisia de etica are in componenta cinci membri titulari, reprezentanti ai conducerii si ai salariatilor, fiind condusa de domnul Emil Calota, vicepresedinte ANRE, in calitate de presedinte al Comisiei, informeaza Autoritatea.

Codul de conduita etica si profesionala a personalului din ANRE urmareste sa asigure cresterea calitatii activitatilor realizate de ANRE, precum si eliminarea birocratiei, conflictelor de interese si prevenirea faptelor de coruptie.

Potrivit prevederilor noului Cod de conduita angajatii ANRE au obligatia de a avea un comportament integru, profesionist pentru a asigura, in conditiile legii, increderea partilor interesate in integritatea, impartialitatea, transparenta administrativa si eficienta Autoritatii. Totodata, au obligatia de a apara cu loialitate prestigiul institutiei si de a se abtine de la orice act sau fapt care poate aduce prejudicii integritatii, imaginii sau intereselor legale ale acesteia.

Astfel, angajatii Autoritatii nu au voie sa dezvaluie informatii care nu au caracter public si la care au acces in exercitarea functiei. Acestia nu au dreptul sa desfasoare activitati cu caracter lucrativ in sectorul energiei sau in alte domenii care se afla in competenta ANRE. Mai mult, angajatii Autoritatii nu au dreptul sa detina actiuni sau parti sociale si sa aiba calitatea de membru in conducerea societatilor comerciale cu obiect de activitate in sectorul energiei si gazelor.

Prima sedinta a Comisiei de etica a avut loc pe 30 iulie 2014, aceasta urmand sa se intruneasca trimestrial sau ori de cate ori va fi nevoie. Comisia de etica prezinta presedintelui ANRE un raport anual cu privire la modul in care personalul ANRE se conformeaza si respecta prevederile Codului de conduita etica si profesionala a personalului din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si a membrilor Comitetului de Reglementare din ANRE.