Analiza HotNews.ro Ce a primit statul roman la 8 luni dupa ce a iertat Rompetrol de datoria de 600 milioane dolari? Nimic

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 5 august 2014, 14:03 Economie | Energie


Rafinaria Petromidia
Foto: Rompetrol
​Guvernul Ponta s-a luptat aproape un an sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, "unui mare proiect de investitii". Chiar daca sustinea memorandumul la nivel de declaratii, la inceput a pasat Parlamentului responsabilitatea adoptarii unei legi, insa aceasta a fost declarata neconstitutionala. Guvernul nu a renuntat si, in ianuarie 2014, invocand necesitatea unor investitii de 1 miliard de euro, a aprobat renuntarea la creanta de 600 milioane de euro. De atunci au trecut 8 luni, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul a caror miza erau cele 600 milioane dolari. In rest, statul nu s-a ales cu nimic: nici cu cedarea unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici cu fond de investitii de 1 miliard de dolari. Dimpotriva, doar a pierdut sansa de a recupera, la un moment dat, 600 milioane dolari.

E adevarat ca memorandumul nici nu prevede un termen anume ca actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan- sa-si indeplineasca promisiunile. Practic, statul poate astepta mult si bine ca Rompetrol sa plateasca 200 de milioane de dolari promisi contra ca 26,69% din actiuni, asa cum prevede memorandumul. Despre fondul de investitii nici nu se pune problema atata vreme cat nu s-a realizat acea tranzactie de 200 milioane de euro. Memorandumul prevedea ca intr-o perioada de 7 ani, Rompetrol sa realizeze o investitie de 1 miliard. Ar putea sa investeasca, la fel de bine cum ar putea sa nu investeasca.

 • UPDATE Departamentul pentru Energie sustine ca a primit, saptamana trecuta, mandat din partea Guvernului sa infiinteze compania de stat care va participa in numele statului in fondul de investitii. "Asa cum era planificat, Guvernul a adoptat saptamana trecuta un memorandum prin care Departamentul pentru Energie a primit mandat din partea Executivului pentru a infiinta compania de stat care va participa in numele statului in fondul de investitii de circa 1 miliard de dolari. Dupa ce in urmatoarele saptamani fondul va fi functional, se va lansa si anuntul de privatizare".

Memorandumul prevedea cativa pasi. Doar primul a fost indeplinit: renuntarea din partea statului roman la toate litigiile pe care le are cu Rompetrol.

Al doilea pas era plata din partea Rompetrol a 200 de milioane de dolari contra a 26,69% din actiuni. Dupa vanzarea a 26,7% din actiuni, statul ar ramane cu 18%. Amintim ca statul, prin Departamentul pentru Energie, este detine 44,69% din actiunile Rompetrol Rafinare. Statul roman a ajuns sa detina aceste actiuni in 2010, in urma unei conversii in actiuni a unor obligatiuni in valoare de 600 milioane dolari pe care ar fi trebuit sa le rascumpere Rompetrol. A fost o actiune controversata, statul dovedindu-se neputincios in fata Rompetrol. Atunci au aparut si litigiile. In urma memorandumului aprobat in ianuarie, statul a renuntat la litigii, una dintre conditii fiind aceasta: Rompetrol sa rascumpere, totusi, 26,69% din actiuni. Insa, rascumpararea nu se putea face pur si simplu, ci printr-o procedura de privatizare. Compania petroliera ar avea  Gabriel Dumitrascu, director de privatizare in cadrul Departamentului pentru Energie, spunea in ianuarie ca prin luna iulie va fi demarata procedura. Pana acum, nu s-a intamplat nimic.

Ar fi de comentat si despre valoarea de 200 milioane dolari cu care va fi rascumparat pachetul de 26,69%, acesta in cazul in care procedura chiar va avea loc vreodata. 200 milioane dolari ar fi peste valoarea actuala de piata in conditiile in care o actiune se tranzactioneaza cu 0,04 lei, in medie, in timp ce valoarea nominala este de 0,1000 lei. Pe de alta parte, este mult sub valoarea obligatiunilor pe care Rompetrol nu le rascumparase si care au fost transformate intr-un pachet de actiuni de 44,69% cu care statul roman s-a vazut nevoit sa intre in actionariatul Rompetrol. Culmea este ca pana si autoritatile statului recunosc ca tranzactia nu este certa, folosind expresii precum "in cazul in care". "Esenta tranzactiei complexe dintre statul romnan si Rompetrol Group este ca, in cazul in care actiunile sunt achizitionate de catre acesta din urma, atat statul roman cat si Rompetrol Group sa actioneze pentru urmatorii ani intr-un parteneriat efectiv si eficient, caracterizat prin mentinerea de catre statul roman a unei participatii reziduale nediluate de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare si constituirea si operarea Fondului", se arata intr-o expunere de motive a proiectului de lege privind memorandumului care s-a aflat in 2013 in Parlament.

Un alt pas este infiintarea unui un fond de investitii. In fondul de investitii va avea o participatie de 20% si statul roman, adica Departamentul pentru Energie, printr-o societate nou creata. Restul va fi detinut de Rompetrol Group. Deocamdata, societatea nu exista. Dupa ce va fi infiintat fondul, statul roman nu va avea niciun cuvant de spus, totul va fi decis de Rompetrol Group. In aceste conditii, o alta prevedere din memorandum care ramane sub semnul intrebarii este cea referitoare la realizarea unei investitii de pana intr-un miliard de dolari intr-o perioada de 7 ani. In primul rand, nu este precizat niciun termen pentru demararea acestor investitii, iar in al doilea rand Rompetrol Group este cel care decide cum si unde se vor face investitiile. In al treilea rand, Rompetrol are planuri de afaceri pe cinci ani realizate inca din 2012 pentru perioada 2013-2017 in care sunt incluse investitii in alte state (Moldova, Turcia).

Premierul Victor Ponta a promis de nenumarate ori in numele Rompetrol ca va fi investit un miliard de dolari. Argumentul acesta a fost folosit ori de cate ori a avut ocazia si mai ales atunci cand si-a manifestat nemultumirea fata de decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitionala legea prin care fusese aprobat initial memorandumul.


In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman a devenit in 2010 actionar al companiei  Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. Potrivit memorandumului, Rompetrol Group ar cumpara de la stat 26,69% din actiuni, in schimbul a 200 de milioane de dolari. Practic, in contul datoriei de 600 milioane dolari, Rompetrol ar plati, daca va plati, doar 200 milioane dolari. In acest fel, Rompetrol se alege si cu actiuni si cu dreptul de a adopta orice decizie in legatura cu Rompetrol Rafinare. Adica, rolul statului in adoptarea deciziilor va fi lipsit de orice importanta. Dupa tranzactie, statul se obliga sa nu instraineze restul de actiuni, adica 18%, pe o perioada de trei ani.

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul roman si grupul Rompetrol inca de pe 15 februarie 2013. In forma convenita, a fost criticat pentru ca nu prevedea existenta unor instrumente prin care statul roman sa se asigure ca Rompetrol face investitia de 1 miliard de dolari. In 2013, Guvernul a incercat sa paseze responsabilitatea la Parlament pentru adoptarea prin lege a memorandumului. Insa Curtea Constitutionala a decis la sfarsitul lui 2013 ca este neconstitutionala adoptarea prin lege a unui memorandum care priveste o companie, aratand ca acest lucru este in atributia Guvernului.

Victor Ponta a acceptat greu infrangerea in fata Curtii Constitutionale, sustinand initial ca nu agreeaza ideea aprobarii memorandumului prin Hotarare de Guvern. De altfel, intrebat in luna decembrie de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: Noi luam decizii, dupa aceea noi raspundem pentru ele, ceea ce dvs aveti marele beneficiu ca nu raspundeti pentru asta si am facut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.

Hotararea de Guvern prevede mandatarea ministerului finantelor sa indeplineasca toate procedurule pentru stingerea, prin renuntarea la judecata, a tuturor litigiilor aflate pe rol cu Rompetrol. Altfel spus, renunta la toate procesele prin care statul roman cerea companiei petroliere plata unei datorii de 600 milioane de dolari.

Teoretic, actul normativ ar fi trebuit sa impuna garantii si termene pentru demararea investitiei de 1 miliard de dolari promisa de premierul Victor Ponta in nenumarate randuri. Hotararea de Guvern nu prevede nimic in acest sens. Exista doar un articol care spune ca in cazul in care, dupa stingerea tuturor litigiilor, Rompetrol Group nu indeplineste angajamentele prevazute in memorandum referitoare la un fond de investitii, Ministerul Finantelor este mandatat sa "efectueze toate demersurile prevazute de lege pentru instituirea unor masuri asiguratorii/executorii, respectiv prin promovarea unor actiuni judiciare/arbitrale".

Motivul incheierii acestui memorandum este ca "partile doresc solutionarea pe cale amiabila a litigiului existent in prezent intre statul roman si  Rompetrol Rafinare". In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman a devenit in 2010 actionar al companiei  Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. In 2003, statul a subscris obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei  (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand TVA, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si  majorari de intarziere, dobanzi datorii si neachitate de catre societate. Scadenta pentru rascumpararea obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010. Insa,  Adunarea Generala a Actionarilor a decis atunci  majorarea capitalului societatii cu 1,971 miliarde de lei. Astfel, Statul a devenit actionar in urma unei  majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. In 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol  Rafinare, iar in 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13577 vizualizari

 • +32 (32 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 5 august 2014, 14:07)

  tenere [anonim]

  • +29 (29 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 5 august 2014, 14:34)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui tenere

   • +21 (21 voturi)    
    acum se vede... (Marţi, 5 august 2014, 15:20)

    brahmenau [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    ce guvern de profesionisti avem, multumita lui ponta.
    • +10 (10 voturi)    
     da, da, (Marţi, 5 august 2014, 16:26)

     Yankeu [utilizator] i-a raspuns lui brahmenau

     si CEI mai CINSTITI, pe deasupra!Nu asa spunea vivi cand, in masina in drum spre Predeal facea guvernul cu antonescu?
     Bine, aia care au mai ramas afara, ca de la prima mana unii se odihnesc pe banii poporului si nu au probleme cu caldura asta infernala!
   • +14 (14 voturi)    
    Bineinteles... (Marţi, 5 august 2014, 15:30)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    Dar undeva intr-un off-shore, exista niste comisioane pentru baietii destepti....
    • +8 (8 voturi)    
     exact ! (Marţi, 5 august 2014, 16:36)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

     Intrebarea nu este "Ce a primit statul roman la 8 luni dupa ce a iertat Rompetrol de datoria de 600 milioane dolari? " ci cat au primit "unii", "para'ndarat", din cei 600 de milioane, bani din buzunarul nostru, al tuturor.

     Sa speram ca vom afla rapid iar vinovatii vor plati.
 • -25 (31 voturi)    
  tot răul spre bine (Marţi, 5 august 2014, 14:13)

  Mazeta [utilizator]

  Băsescu, Năstase & Ponta au procedat foarte bine că au cedat toate resursele de gaze și petrol ale României. Irak și Libia s-au opus și ați văzut ce au pățit. Că și-au tras și ei câteva meleoane, asta-i altă poveste.
  • +8 (8 voturi)    
   care resurse (Marţi, 5 august 2014, 16:29)

   Yankeu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   de gaz si petrol a cedat Basescu?Lumineaza-ne!
   Sau trebuie bagat si el oriunde?Ma copile ( asa tre sa vorbesti cu astia care au peste 10 ani si pe care nu-i ajuta capul ), vezi ca te inseli.Usurel, nu te enerva!
   • -8 (8 voturi)    
    the negociator (action, drama, mystery) (Marţi, 5 august 2014, 16:51)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Yankeu

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-11764712-iulian-iancu-tvr-privatizarea-petrom-angajat-semnatura-lui-traian-basescu.htm
    • +5 (5 voturi)    
     Angajament (Miercuri, 6 august 2014, 8:28)

     bfc [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Da intr-adevar a semnat un angajament; dar asta nu inseamna ca trebuia respectat de noul guvern (mai ales ca Romania a fost penalizata) si angajament nu inseamna ca trebuie privatizat defectuos si in detrimentul statului si cetatenilor.
     Nu incerc sa il spal pe Basescu de pacate, dar hai sa si citim si sa gandim ce este in istorie, nu doar declaratiile facute pentru imagine si propaganda.

     Daca PSD-ul era de asa buna credita, trebuiau sa privatizeze corect, nu sa isi bata joc de proces si apoi sa arate cu degetul ca Basescu a angajat Romania sa privatezeze si uite ce s-a intamplat ... este exact ce a vazut (si vom mai vedea) de la PSD.
    • +2 (2 voturi)    
     esti fantastic (Miercuri, 6 august 2014, 9:07)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Angajamentul de a privatiza 200 si ceva de companii nu insemna sa vanda unor neica nimeni pe o suma de rahat si in conditii de toata jena.
     PSD -ul cu Nastase in frunte s-a ocupat de asta.
     Ce zicea nenea Iulian Iancu in linkul de mai sus e clasica "grea mostenire" .
  • -2 (2 voturi)    
   trist dar adevarat (Miercuri, 6 august 2014, 12:22)

   cmariusalin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   degeaba dati cu - ...
 • +22 (22 voturi)    
  La puscarie o fi canicula? (Marţi, 5 august 2014, 14:21)

  Trojan.H [utilizator]

  Cite sute de ani de puscarie o fi adunat pina acum VeVe?
 • +16 (16 voturi)    
  asta este mai mult decat pagube aduse... (Marţi, 5 august 2014, 14:22)

  Lucky1 [utilizator]

  ...Economiei nationale, pentru care pe timpul lui Ceausescu primea glontu'.

  Sper ca organele abilitate ale Statului sa se autosesizeze si sa ia masuri.
  • +1 (3 voturi)    
   VVponta /rompetrol (Marţi, 5 august 2014, 16:10)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

   SPERA.....
 • +21 (21 voturi)    
  Eroare (Marţi, 5 august 2014, 14:22)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Efectele pozitive se vad in conturile "matusa Tamara" ale familiilor ponta, sova, sarbu. Doar nu era sa imparta frumusete de comision cu toata prostimea ce a doar buna de vot. Despre cei 4 % care gandesc cu capul lor si nu sunt influentati de propaganda inepta de la a3 nici nu merita efortul de a te gandi la ei.
 • +18 (18 voturi)    
  Ponta submineaza economia Romaniei (Marţi, 5 august 2014, 14:32)

  Matrafirefox [utilizator]

  Cum l-au luat pe Vosganian pentru subminare trebuiau sa-l ia si pe Ponta, e doar un alt tradator.
 • +15 (15 voturi)    
  întrebare (Marţi, 5 august 2014, 14:51)

  Arl [utilizator]

  I-a văzut cineva pe Johannis, Blaga, MRU, etc să iasăla atac pe tema asta, să le spună românilor că au mai luat o țeapă?
 • +11 (11 voturi)    
  Pai la asha popor, asha conducatori (Marţi, 5 august 2014, 15:24)

  bogdan1477 [utilizator]

  Atit timp cit 50% din votanti prefera Ponta, de ce s-ar comporta altfel. Atit timp cit poporul uslamist nu-i deranjat decit de milionul imprumutat de fata lu' Base ca sa-si cumpere teren, de ce n-ar trage baietii tepe din astea. Doar DNA-ul ii mai incurca nitel, pina se unge Ponta presedinte si rezolva si problema asta.

  Pin la urma fiecare popor are conducatorii pe care ii merita.
 • +10 (10 voturi)    
  Cine sesizeaza DNA-ul? (Marţi, 5 august 2014, 15:31)

  SergiuPanait [utilizator]

  Ca daca toata lumea doar semnaleaza neregul (hotii pe fata, fie vorba intre noi), dar nimeni nu actioneaza, tot degeaba...
 • +8 (8 voturi)    
  Asta e o forma de furt, organizat (Marţi, 5 august 2014, 15:53)

  Parzivall [utilizator]

  Dar cei 7.4 meleoane or sa-l voteze din suflet.
 • +6 (6 voturi)    
  Protest pentru 1 Septembrie (Marţi, 5 august 2014, 17:05)

  VecheaVeche [anonim]

  https://www.facebook.com/events/715368795191310/
 • +6 (6 voturi)    
  unde te crezi pontule (Marţi, 5 august 2014, 20:58)

  tepes [utilizator]

  Daca Ponta este un prostalau si nu se pricepe la afaceri iar Romania pierde atunci sa dea socoteala in fata legii si daca este vinovat la bulau cu confiscarea averii.
 • -3 (3 voturi)    
  Minciuna de securisti cretini (Miercuri, 6 august 2014, 9:00)

  Puiu101 [utilizator]

  Statul roman nu a iertat de datorii Rompetrol; conform contractului de vanzare, proprietarul a ales sa cedeze actiuni in schimbul datoriei;....

  Statul roman, in speta Basescu, vroia ca statul roman sa redevina actionar majoritar, asa cum reiese din interceptarea convorbirii telefonice cu..."Sorin", pe care mincinosul marinar pretinde ca nu-l cunoaste!

  Nici voi nu-l cunoasteti pe "Sorin" si nici nu stiti ce prevede contractul de vanzare Rompetrol!
 • +2 (2 voturi)    
  Ponta I-ul Mondialul, mostenitorul Adelului ?! (Miercuri, 6 august 2014, 9:06)

  Plagarus [utilizator]

  Incredibil cat de prostI poate fi "micul Titulescu". Cred ca Nastase e mandru de discipolul lui
  Testamentul lui Nastase A
  - 1.Vila de pe str. Av. Jean Texier nr.4, sector 1 Bucureşti, în valoare de 500.000 de euro, va rămâne în proprietatea lui Viorel Ponta.
  - 2. Locuinţa de pe str. Pictor Negulici nr. 18, etaj 1, ap. 2, sector 1, în valoare de 300.000 de euro, va rămâne tot în proprietatea lui Viorel Ponta.
  - 3. Locuinţa de pe str. Maresal Prezan nr. 4, et. 1, ap. 2, sector 1 Bucuresti, în valoarea de 500.000 de euro, va rămâne în proprietate Danei Năstase.
  - 4. Tot Danei Năstase îi va rămâne în proprietate domeniul Cornu.
  - 5. Apartamentul de pe str. Naum Rimniceanu nr. 2, bl. 5, ap. 130 sector 1 Bucuresti, în valoare de 70.000 de euro, va rămâne lui Mihnea Nastase.
  - 6. Tot lui Mihnea îi va rămâne şi apartamentul din Primăverii, str.Jean Baptiste Moliere nr. 10, în valoare de 65.000 de euro.
  - 7. Viorel Ponta va moşteni imobilul în valoare de 450.000 de euro, care a aparţinut mătuşii Elena Ciolan.
  - 8. Apartamentul mamei mele, în valoare 350.000 de euro, îi va rămâne Danei Năstase.
  - 9. Tot Dana Năstase va moşteni şi imobilul din Zambaccian nr.16, în valoare de 947.000 de euro.
  - 10. De precizat că apartamentul lui Andrei Năstase, tot din blocul Zambaccian, în valoare de 210.000 euro, cumpărat de Alexandru Ion Ţiriac, va rămâne în proprietatea lui, Viorel Ponta
  - 11. Cele trei apartamente moştenite de la mătuşa Tamara în 2006, în valoarea de 400.000 de euro, vor fi moştenite fiecare de Dana, Andrei şi Mihnea, de comun accord între ei.
  - 12. Apartamentele de la mătuşa Aurelia Zachir vor fi astfel moştenite: - cel din Bucureşti, de 70.000 de euro, îl va primi Andrei Năstase iar cel din Predeal, în valoare de 130.000 de euro, Mihnea
  Năstase.
  - 13. Conturile în valoare de 125.300 de euro vor fi astfel împărţite:
  25.300 Dana Năstase, Andrei şi Mihnea câte 50.000 de euro fiecare.
  - 14. De precizat că bunurile din apartamentul din Zambaccian (tablouri, mobile,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by