Exporturile de gaze naturale catre Republica Moldova ar putea incepe din a doua jumatate a lunii august, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unei conferinte pe teme energetice. Havrilet a precizat ca pretul va fi la fel ca cel de pe piata concurentiala, in jur de 80 lei/MWh. De asemenea, orice furnizor de gaze va putea participa la exporturile de gaze.

"Se va stabili un pret din piata concurentiala, undeva la 80 de lei/MWh. Din piata concurentiala, orice furnizor poata sa vanda gaze naturale. Inceperea furnizarii de gaze naturale catre Republica Moldova va incepe din a doua jumatate a anului, fiind vorba despre milioane de metri cubi. Furnizarea vizeaza o zona non-industriala din Republica Moldova, apropiata de granita cu Romania", a spus Havrilet.

Transgaz si o companie nou-infiintata din Moldova, Vest Moldo Gaz, trebuie sa incheie un acord de operare a interconectorului de gaze Iasi-Ungheni, spunea la sfarsitul lunii iunie Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. "Proiectul pe partea romaneasca a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Pana la 15 august va fi finalizat si pe partea moldoveneasca. Apoi, vor fi cateva zile de proba. In jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz intre cele doua tari. Pentru ca acest lucru sa se intample trebuie ca Transgaz si nou infiintata companie din Moldova, Vest Moldo Transgaz, sa incheie un acord de operare pentru interconectorul de gaz", a spus Nicolescu.