Gigantului energetic american ExxonMobil a inceput sambata forajul in regiunea Arctica a Rusiei, in pofida sanctiunile impuse de occident asupra partenerului sa rus Rosneft, informeaza Reuters. Lansarea oficiala a proiectului ruso-american de explorare petroliera a fost salutata de Vladimir Putin care a prezentat-o drept un model de cooperare.

Desi sanctiunile impuse Rusiei pe fondul implicarii sale in criza din Ucraina nu sunt concepute sa opreasca proiectele companiilor rusesti si americane, ele au fost totusi gandite sa infometeze Rosneftul, taindu-i finantarea in dolari si impiedicandu-i accesul la tehnologie moderna.

"Astazi, succesul comercial este determinat de cooperarea internationala. Marile companii nationale si straine inteleg foarte bine acest aspect si, in pofida conjuncturii politice actuale complicate, pragmatismul prevaleaza", a declarat liderul de la Kremlin, din resedinta sa de la Soci, intr-o videoconferinta cu CEO-ul Rosneft Igor Sechin si cu Glenn Waller, managerul ExxonMobil pentru Rusia.

Exxon a adus o instalatie din Norvegia pentru a fora primul put in Marea Kara iar initierea procedurilor va fi perceput ca un vor de incredere acordat Rosneft, condus de un apropiat al lui Putin, Igor Sechin, care este ,de asemenea, vizat direct de sanctiunile impuse de Washington.

"Desigur ca salutam aceasta abordare (catre cooperare - n.red.) si suntem, la randul nostru, deschisi sa extindem cooperarea. Sunt convins ca proiectele comune dintre Rosneft, ExxonMobil si alte companii vor aduce beneficii economiilor noastre nationale, vor contribui la intarirea situatiei energetice internationale", a mai declarat Putin.

Waller a aratat, vorbind in rusa, ca gigantul american doreste sa continue sa lucreze cu Rusia: "Cooperarea noastra este pe termen lung. Vedem aici beneficii mari si suntem gata sa lucram aici cu acordul vostru".

Potrivit RIA Novosti, lucrarile in perimetrul Universitetskaia-1 din Marea Kara, foarte aproape de Polul Nord, vor avea loc din august pana la sfarsitul lunii octombrie.