Transgaz (Romania) si Vestmoldtransgaz (Republica Moldova) au semnat joi la Bucuresti acordul de operare a gazoductului Iasi - Ungheni, a anuntat Departamentul pentru Energie, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Romania finalizeaza, practic, astazi, un proiect important de infrastructura energetica realizat intr-un timp record si cu o cheltuiala sub cea din bugetul planificat initial (circa 26 milioane de euro). Le multumesc tuturor celor implicati (ANRM, Transgaz, constructori, Comisia Europeana) in finalizarea lucrarilor la acest important proiect de interconectare care va fi inaugurat oficial la sfarsitul lunii august", a declarat ministrul delegat penru Energie, Razvan Nicolescum, citat in acest comunicat.

In urmatoarele zile se vor finaliza procedurile de alocare de capacitate si incheierea contractelor de furnizare intre operatorii din cele doua tari, creand astfel premisele ca primele schimburi de gaze naturale dintre Romania si Republica Moldova sa aiba loc la inceputul lunii septembrie.

La sfarsitul lunii iunie, ministrul adjunct al Economiei, Tudor Copaci, afirma ca intr-o prima etapa volumele nu vor reprezenta decat intre 5 si 10% din nevoile de Moldovei, tara cu 3,5 milioane de locuitori foarte dependenta de gazul rusesc.

"Pentru a ne acoperi toate nevoile, care reprezinta 1,5 miliarde de metri cubi, sistemul romanesc de gazoducte trebuie modernizat pentru a suporta sarcina", a mentionat Copaci.

"Pentru aceasta modernizare este nevoi de de 50 - 60 de milioane de euro, care vor fi acordati de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de Banca Europeana de Investitii", a adaugat acesta.

Consilierul premierului roman pentru politica energetica, Alexandru Sandulescu, a afirmat, tot atunci, ca Romania produce in prezent 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

"In 2013, acesta a acoperit 85% din necesitatile noastre si am observat ca in 2014 acoperim deja 100%", a spus el.

"In curand, pana in 2018-2019, Romania va deveni exportator de gaze, avand in vedere ca va incepe productia in Marea Neagra. Este perfect posibil ca in cativa ani Romania sa furnizeze Moldovei gaze si sa o faca independenta de Rusia", a concluzionat el.