Gazoductul Iasi-Ungheni, care urmeaza sa asigure interconectarea retelelor de gaz ale Romaniei si Republicii Moldova, va fi inaugurat miercuri, dupa un an de la inceperea constructiei, potrivit RFI. Evenimentul, la care vor participa premierul moldovean Iurie Leanca, premierul roman Victor Ponta si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, coincide cu Ziua Independentei Republicii Moldova. Gazoductul Iasi-Ungheni se opreste la circa 100 km de Chisinau, astfel incit la acest moment poate deservi doar consumatorii din raionul Ungheni. Conducta de gaze poate fi insa prelungita de autoritatile moldovene astfel incit sa poata alimenta tot teritoriul tarii, in incercarea de a oferi o alternativa la monopolul furnizarii de gaze detinut momentat de compania rusa Gazprom.

Constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni a fost inceputa acum un an, costul total al proiectului fiind de 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene.

Gazoductul are o lungime totala de 43,2 kilometri, o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, initial, din Romania va fi livrat un volum de pana la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova in 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fara regiunea transnistreana.

Inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni face parte din Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.

Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de intreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul tarii, iar pe partea romana, de compania Transgaz.

Urmatoarea etapa a proiectului este constructia conductei Ungheni-Chisinau pe teritoriul Republicii Moldova si a gazoductului Onesti-Letcani cu Statia de Comprimare a gazelor pe teritoriul Romaniei.

Inainte de ajunge in comuna Zagarancea, unde la amiaza va avea loc deschiderea oficiala a gazoductului Iasi-Ungheni, premierul roman Victor Ponta si omologul sau moldovean, Iurie Leanca, vor vizita la Chisinau Muzeul National de Arta, vor depune flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant si vor participa la o ceremonie in timpul careia vor fi donate 15 automobile din partea Guvernului Romaniei. In drum spre Ungheni, cei doi premieri vor face un popas in satul Marinici, raionul Nisporeni, unde vor vizita gradinita din localitate, construita cu fonduri romanesti.

In comuna Zagarancea, Victor Ponta, Iurie Leanca si comisarul european, Gunther Oettinger vor tine discursuri, vor face declaratii pentru presa si vor aprinde simbolic o flacara.

Ulterior, in orasul Ungheni se va desfasura ceremonia de deschidere a primului Centru SMURD din Republica Moldova, unde vor fi donate cinci autospeciale din partea autoritatilor romane.