De altfel chiar in luna iunie, ministrul economiei Constantin Nita spunea ca va fi o procedura transparenta pentru selectarea investitorilor care sa construiasca reactoarele 3 si 4, dar tot o companie chineza se va ocupa de proiect. Reprezentantii Guvernului (ministri) au facut mai multe drumuri in China. Si premierul Victor Ponta se va duce saptamana viitoare in China.
Plus ca investitorul selectat va primi o serie de facilitati. Statul roman analizeaza acordarea unor masuri de sprijin pentru proiectul reactoarelor 3 si 4, printre care si posibilitatea de a vinde energia inainte ca unitatile sa obtina licenta de productie, chiar si in afara bursei de energie OPCOM, odata cu incheierea unor "contracte pentru diferenta" si cu acordarea unor garantii de stat, potrivit Strategiei de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, aprobata de actionarii Nuclearelectrica, potrivit Agerpres.
Realizarea Proiectului presupune asigurarea de fonduri pentru investiţii estimate la aproximativ 5 miliarde euro, fără activele deja existente în proprietatea Nuclearelectrica și a statului român. Investitorul selectat va fi actionar majoritar al companiei de proiect cu o participatie de 51%. Restul va fi detinut de Nuclearelectrica.
Prima etapa a procedurii de selectie consta in calificarea investitorilor interesati pe baza Documentatiei de Calificare depuse, conform instructiunilor de pe site-ul Nuclearelectrica. In urma indeplinirii cerintelor de calificare, investorii vor avea acces la infomatii detaliate cu privire la Proiect.
- Vezi si documentele atasate
Data limita de depunere a documentatiei de calificare este 8 septembrie 2014, ora 16.00. Investitorii calificati vor avea posibilitatea de a accesa o camera de date electronica si de a participa la o prezentare tinuta de managementul SNN referitoare la Proiect. Ulterior, acestia vor fi invitati sa depuna scrisori de intentie (insotite de documentatia de sustinere a intentiei), acestea urmand a fi evaluate in vederea stabilirii investitorului selectat pentru desfasurarea de negocieri in vederea infiintarii si functionarii societatii de proiect.
Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca investitorul
- Investitorii interesati trebuie sa depuna pana pe 8 septembrie documentatia de calificare care va contine scrisoarea de exprimare a interesului, documente de identificare a investitorului, documente care atesta experienta relevanta a investitorului si documente care atesta capacitatea financiara.
- Investitorul Interesat trebuie sa fie o societate (sau un grup de societati) care sa demonstreze (impreuna sau separat) o experienta substantiala in utilizarea tehnologiilor nucleare. Se va face referire la capacitatea Investitorului Interesat (direct sau prin afiliatii sai) de a opera, construi si pune in functiune centrale nucleare.
- Declaratia va face referire la capacitatea Investitorului Interesat de a asigura realizarea Proiectului utilizand
- tehnologia CANDU 6 si de a respecta recomandarile din Opinia Comisiei Europene C (2010) 8267 din 26 noiembrie 2010, precum
- si conditiile rezultate din analizele post-Fukushima (potrivit raportului detaraemis de Comisia Nationala privind Controlul Activitatilor Nucleare din Romania CNCAN) in anul 2012.
- Cantitatea medie anuala de energie electrica produsa si vanduta de Investitorul Interesat sau de afiliatii sai in ultimii 3 ani minim 20 TWh/an; Numarul de unitati nucleare, avand puterea bruta peste 700 MW/unitate, aflate in exploatare
- la 31 decembrie 2013 de catre Investitorul Interesat sau de afiliatii sai minim 4 unitati.
- Cifra de afaceri medie anuala in ultimii trei ani minim 2 miliarde euro;
- Totalul active lor conform ultimului bilant auditat minim 10 miliarde euro;
- Valoarea angajamentului de capitaluri proprii intr-un singur proiect din domeniul nuclear minim 1 miliard euro.
Calendarul estimativ al implementarii procesului de selectare a investitorilor
- 27 august: Publicarea Anuntului International
- 8 septembrie: Depunerea de catre investitorii interesati a Documentatiei de Calificare completate
- 9 septembrie: Calificarea investitorilor interesati si notificarea acestora
- 9 septembrie: Depunerea de catre investitorii calificati a unei Garantii de Participare
- 9 septembrie: Achizitionarea caietului de sarcini de catre investitorii calificati si transmiterea acestuia
- 9 septembrie: Deschiderea Camerei de Date pentru analiza diagnostic limitata desfasurata de investitorii calificati
- 12 septembrie: Prezentarea managementului Nuclearelectrica, adresata Investitorii Calificati
- 23 septembrie: Inchiderea temporara a Camerei de Date
- 24 septembrie: Depunerea de catre Investitorii Calificati a Documentatiei de Intentie
- 25 septembrie: Intalniri de clarificare ale Comisiei de Negociere cu Investitorii Calificati care au depus Documentatia de Intentie
- 28 septembrie: Stabilirea Investitorului Selectat si notificarea Investitorilor Calificati cu privire la rezultatul procedurii de evaluare/selectare
- 30 septembrie: Semnarea cu Investitorul Selectat a unei Scrisori Comune privind Intentia de Realizare a Proiectului
- 30 septembrie: Depunerea de catre Investitorul Selectat a unei Garantii de Participare Extinse
- 30 septembrie: Redeschiderea Camerei de Date pentru accesul Investitorului Selectat care a depus Garantia de Participare Extinsa, pentru continuarea analizei diagnostic pe parcursul negocierilor privind Memorandumul de Intelegere privind implementarea Proiectului
- 2 octombrie: Demararea negocierilor dintre Comisia de Negociere si Investitorul Selectat cu privire la Memorandumul de Intelegere privind Implementarea Proiectului
- 18 octombrie: Inchiderea temporara a Camerei de Date
- 19 octombrie: Incheierea negocierilor asupra Memorandumului de Intelegere
- 20 octombrie: Convocarea Adunarii Generale Extraordinare a SNN pentru aprobarea Memorandumului de Intelegere si Semnarea Memorandumului de Intelegere
- 24 noiembrie: Aprobarea de catre Adunarea Generala Extraordinara a SNN a Memorandumului de Intelegere
- 25 noiembrie: Semnarea Memorandumului de Intelegere
- 26 noiembrie: Demararea negocierilor dintre Comisia de Negociere si Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv si Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect
China nu are mai multa experienta cu centralele CANDU decit Romania, posedind la fel ca si noi tot doua unitati. Reactoarele preferate ale conducerii de la Beijing sunt cu uraniu imbogatit neadecvate pentru Cernavoda deoarece ar trebui sa importam acest combustibil pe care nu il detinem si nu putem sa-l fabricam atit din motive economice cit si datorita restrictiilor de neproliferare nucleara.
Nu avem suficient consum de curent si inca doua reactoare nu se justifica. De asemenea, rezervele de uraniu locale sunt prea mici pentru alte doua unitati, ca sa nu mai vorbim ca razboiul bate la ușa, din cauza situatiei din Ucraina, riscul ca Cernavoda sa fie bombardat fiind foarte mare. Este greu de crezut ca se vor apuca chinezii de investit vreun ban in conditiile cind probabilitatea de a se trezi cu lucrarea demolata de rachete nu este deloc neglijabila.
Pe de alta parte prevederile contractului sunt inrobitoare pentru Romaia, urmind ca antreprenorul chinez sa intre in proprietatea unitatilor 1 si 2, pe gratis, iar banii cistigati de el din vinzarea curentului sa-i foloseasca, cel putin partial, pentru constructia unitatilor 3 si 4.
Pina la urma chinezii nu sunt altceva decit un intermediar care ia reactoarele de la canadieni si ni le vinde noua, Romania platind partial unitatile 3 si 4 cu grupurile deja functionale 1 si 2 plus multi alti bani.
Este ca si cum o persoana singura si-ar vinde apartamentul cu doua camere ca sa plateasca un avans la unul cu 4 camere pe care urmeaza sa-l achite in rate pe o perioada de 30 ani. Aiureala totala.
Aceste investitii noi se vor stopa undeva la nivel national sau european. Punctul de vedere militar, al securitatii europene, va prevala.
Ungaria si Romania nu-si pot realiza obiectivele nucleare cu bani de oriunde vor ele. Daca-r fi asa, inseamna ca UE si NATO s-au dezintegrat. Nici in acest caz, tot nu s-ar putea termina de construit obiective nucleare cu rusii sau chinezii. Restul Europei ar ataca militar tara respectiva. Pe buna dreptate. Securitatea e comuna in Europa.
Reactoarele 3 si 4 sunt pe tapet din anii 90, nu este o decizie politica a niciunui partid. Este normal ca atunci cand ai deja niste constructii existente, cand ai infrastructura si industrie pentru producerea de combustibil si apa grea, sa vrei sa beneficiezi de ea.
De ce sa cumperi gaze de la rusi sau sa importi energie ca Austria, Germania (care a inchis reactoarele nucleare si acum da din colt in colt ca taie rusii gazele)?
Tocmai, pe fondul crizei cu Rusia si Ucraina, fiecare tara trebuie sa se asigure ca este independenta energetic (resursa vitala) ca sa nu se ia caldura in timpul iernii!
Chiar credeti ca in 6-7 ani pana cand vor fi construite reactoarele 3 si 4, nu va creste cererea? Doar si datorita faptului ca vor iesi din uz capacitati de productie invechite pe carbune si gaz si tot e nevoie sa construiesti centrale noi.
Chinezii nu se implica doar in Romania (daca va ganditi ca pe noi ne cumpara ieftin sau ca ai nostri au nu stiu ce aranjamente cu ei). Ia verificati cu cine fac englezii centrale nucleare acum, in special la Hinkley Point. Daca englezii au incredere in chinezi, suntem noi romanii mai mandrii si nu vrem sa ne incurcam cu alte nationalitati..
Chestiile de mandrie nationala folosita aiurea si gandire guvernata de politica UE nu fac bine nimanui. Preferati sa ne spuna Merkel si Holande cu cine sa facem centrale nucleare si cu cine nu? Nu e mai bine sa ne autoguvernam si sa facem ce e bine pentru tara noastra?