Managerii exportatorului rus de gaze naturale Gazprom, controlat de stat, ar putea fi acuzati de coruptie in Elvetia, a anuntat marti procuratura elvetiana, confirmand informatii aparute in presa, scrie The Moscow Times. Publicatia elvetiana Tages-Anzeiger a relatat luni ca un manager si un fost manager Gazprom, precum si alte doua persoane, ar putea fi acuzati de coruptie, privind presupuse luari/dari de mita intre 2004 si 2006 pentru constructia gazoductului Yamal care leaga Siberia de Germania.

Sigla GazpromFoto: Hotnews

"Procuratura generala a deschis o investigatie care vizeaza 4 persoane suspectate de delapidare, falsificarea de documente, spalare de bani si mituirea unor oficiali guvernamentali straini", arata procuratura intr-o declaratie transmisa luni noaptea intr-un email ca raspuns la intrebari privind Gazprom.

"Ultimele pregatiri pentru punerea sub acuzare sunt in curs de desfasurare", mai arata procuratura.

Gazprom nu a prezentat deocamdata o pozitie cu privire la acest caz.

In noiembrie 2013, procuratura federala elvetiana a inchis o investiatie asupra Siemens Industrial Turbomachinery, sau SIT, o subsidiara a grupului german Siemens, dupa ce SIT a recunoscut aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor in legatura cu proiectul gazoductului Yamal si a platit despagubiri de 125,000 franci elvetinei (135,751 dolari), pecum si 10,6 milioane dolari compensatii catre statul elvetian pentru profiturile obtinute ilegal de catre companie.

Procuratura anunta atunci ca mita a fost data de SIT unor directori executivi ai "celei mai mari comoanii rusesti de gaz natural" intre 2004 si 2006, prin conturi bancare elvetiene, legat de unele contracte atribuite SIT pentru furnizarea de turbine in timpul constructiei gazoductului.