Presedintele Traian Basescu a avertizat OMV ca va ramane partenerul Romaniei atat timp cat interesul national al tarii noastre este "servit cu prioritate", referindu-se la informatiile de presa legate de faptul ca "OMV pare a lansa in politici care nu sunt in favoarea statului roman".

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

"Le-am transmis mesajul ca vor fi partenerii nostri atat timp cat interesul national al Romaniei e servit cu prioritate", a spus Traian Basescu, dupa ce a vizitat Platforma de foraj Ocean Endeavor, operata de ExxonMobil si Petrom (companie controlata de grupul austriac OMV).

Presedintele nu a specificat la ce se refera atunci cand vorbeste despre "politici care nu sunt in favoarea statului roman", dar comentariul sau vine in contextul in care presa internationala a speculat despre posibilitatea intrarii Gazprom in actionariatul OMV. De asemenea, OMV si-a exprimat deschis sprijinul pentru gazoductul South Stream, proiect suspendat temporar in Bulgaria de Comisia Europeana.

Seful statului a facut aceste comentarii dupa ce a vizitat Platforma de foraj Ocean Endeavor, operata de ExxonMobil si Petrom in Marea Neagra, apreciind ca in luna octombrie se va sti care este presiunea zacamintului de gaz in acest sector, Domino 2.

"Eu sunt optimist ca Romania va fi capabila in jurul anului 1919 - 1920 (este corectat din public, n.r) 2019 - 2020 sa acopere nevoile de gaze nu numai ale Romaniei, dar si ale Republicii Moldova. Este o prioritate pe care ambele companii o cunosc. Daca vor fi resurse si pentru export, cu atat mai bine", a subliniat Traian Basescu.

Acesta a precizat ca, daca se confirma aceste zacaminte, Exxon si Petrom vor trebui sa faca investitii de circa 4-5 mld dolari pentru a se trece la exploatare.