Traian Basescu: Am transmis OMV ca vor fi partenerii nostri atat timp cat interesul national al Romaniei e servit cu prioritate
"Le-am transmis mesajul ca vor fi partenerii nostri atat timp cat interesul national al Romaniei e servit cu prioritate", a spus Traian Basescu, dupa ce a vizitat Platforma de foraj Ocean Endeavor, operata de ExxonMobil si Petrom (companie controlata de grupul austriac OMV).
Presedintele nu a specificat la ce se refera atunci cand vorbeste despre "politici care nu sunt in favoarea statului roman", dar comentariul sau vine in contextul in care presa internationala a speculat despre posibilitatea intrarii Gazprom in actionariatul OMV. De asemenea, OMV si-a exprimat deschis sprijinul pentru gazoductul South Stream, proiect suspendat temporar in Bulgaria de Comisia Europeana.
Seful statului a facut aceste comentarii dupa ce a vizitat Platforma de foraj Ocean Endeavor, operata de ExxonMobil si Petrom in Marea Neagra, apreciind ca in luna octombrie se va sti care este presiunea zacamintului de gaz in acest sector, Domino 2.
"Eu sunt optimist ca Romania va fi capabila in jurul anului 1919 - 1920 (este corectat din public, n.r) 2019 - 2020 sa acopere nevoile de gaze nu numai ale Romaniei, dar si ale Republicii Moldova. Este o prioritate pe care ambele companii o cunosc. Daca vor fi resurse si pentru export, cu atat mai bine", a subliniat Traian Basescu.
Acesta a precizat ca, daca se confirma aceste zacaminte, Exxon si Petrom vor trebui sa faca investitii de circa 4-5 mld dolari pentru a se trece la exploatare.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
- companie petroliera
- companie miniera
- companie de transport
- companie de telefonie..
si alt fel de companie dintr-un domeniu pe care va vine voua in cap sa o nationalizati.
Tot ce este gestionat de stat se duce dracului, pentru ca nu exista o raspundere pt ceea ce se face, nu numai la romani, oriunde.
Daca nu o sa mai fie OMV o sa fie altii, si tot asa, atata timp cat se plateste statului roman, care e problema?
Tu daca gasesti petrol in fundul curtii devii brusc petrolist? Sau angajezi niste petrolisti sa-ti faca treaba si iti iei si tu cota parte?
De ce naiba ganditi cu partea de mai jos de abdomen?
Exemplu de cat de prost administrator este statul: 15000 de lei subvetie pe 1000 de lei de minereu extras...aici s-a ajuns pe vremea odiosului cu mineritul.
In vreme ce altii is capabili sa faca autostrazi prin mare sau prin mlastini....la noi astia ori le fac cele mai scumpe din lume in zone ideale pt o autostrada...ori nu le fac deloc.
Mai spun de CFR si ma opresc.
Aceste resurse sunt de interes national iar profitul ar trebui sa fie pentru toti romanii.
Aceeasi situatie este si cu infrastructura si alte servicii importante de dezapeziri, reparatii etc.
Eu refuz sa cred ca o firma poate detine si procura o tehnologie de extractie-constructie si un stat membru UE nu poate.
Cu privire la raspundere, problema este aceeasi si daca se exploateaza de stat sau de o companie privata.
Dar o resursa NEREGENERABILA ar trebui atent gestionata si nu ar trebui sa reprezinte o sursa de profit pentru nici o companie privata.
Poate ar mai trebui umblat si la contractele alea facute prin firme intermediare, eh?
Iar daca si cand va prelua Gazprom un pachet de actiuni din OMV, mataluta vei fi iesit demult din functiunea prezidentiala. Vei fi ocupat in schimb cu scrisul pe la DIICOT sau DNA, fostii presedinti nu mai beneficiaza de imunitate.
Poti spera, eventual, la un post de consilier pe la Exxon sau Chevron dar pe perioada limitata. Nici macar americanilor nu le vor mai trebui salariati cu domiciliul la Rahova.
Pe 7 mai 1918 premierul României Alexandru Marghiloman semna Tratatul de pace de la Bucureşti prin care terenurile petrolifere erau concesionate Germaniei pe 90 de ani.
Năstase Adrian a negociat şi semnat in 2004 un contract de privatizare prin care austriecii de la OMV au primit petrolul românesc. Nu am reuşit să aflu pe ce perioadă a fost concesionat petrolul în favoarea austriecilor – probabil pe 99 de ani.
Petrom a contribuit cu 901 milioane euro la profitul OMV, adică 40%. Noi românii am dat anul acesta 901 milioane euro austriecilor.
Cele mai multe acţiuni la OMV le deţine statul austriac prin Österreichische Industrieholding. Adică privatizarea Petrom a fost aşa: tu statul român, deţinător al petrolului de sub pământ şi al instalaţiilor eşti incapabil să administrezi – dă-mi mie, statul austriac toate astea şi eu o să fac profit şi o să-l duc în Austria.
Acum discutăm din nou despre exploatarea resurselor naturale (Roşia Montană, Cuprumin, gaze de şist etc, petrolul care a mai rămas l-am dat de multişor). De data aceasta vom evita situaţia din perioada interbelică (când profiturile au fost cheltuite pe birocraţie şi înarmare). Acum toţi banii se vor duce în afara ţării.
Viorele astept aştept desecretizarea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation. Din câte am citit până acum, investitorul primeşte vreo 65% din aurul extras. Mi se pare cam mult… Aş zice că 20% ar fi suficient.(george damian)
Primele contracte postdecembriste pe petrol au fost PSA-uri ( a se vedea contractul cu Sterling din 1992,pana când a aparut L.petrolului 134, care a inlocuit PSA-ul cu " acordul petrolier " si concesiunea petroliera "
Legea 219/1998 privind regimul concesiunilor stabileste " concesiunea " ca singura modalitate de acord in RO
PSA-ul este mai favorabil statului si proprietatii
publice decat concesiunea !
Redeventa de 4 % asupra exploatarii si diversele impozite sunt nesemnificative in raport si cu consecintele negative ale proiectului.
Valorificarea incompletă, inacceptabilă a zăcământului. In proiect nu este inclusă valorificarea feldspatului potasic – cca. 20-25 mil. tone concentrat de feldspat potasic cu cca. 13% K2O, eventual şi a unor elemente minore, chiar dacă au valoare economică modestă (Se, In, Ga – care au fost recuperate de I. M. Roşia Montană în procesul metalurgic doar din concentratele de pirită). Tipul de exploatare propus (pe întregul material extras) duce la imposibilitatea valorificării ulterioare a elementelor valoroase însoţitoare (feldspat potasic, Se, In, Ga etc).
aur – 1,5 grame pe tona,
argint – 11, 7 grame pe tona,
arseniu – 5000 grame pe tona,
titan – 1000 grame pe tona,
molibden – 10 grame pe tona,
vanadiu – 2500 grame pe tona,
nichel – 30 de grame pe tona,
crom – 50 grame pe tona,
cobalt – 30 grame pe tona,
galiu – 300 grame pe tona.
In orice discutie se vorbeste de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbeste absolut nimeni. Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamantul.
Cantitatile din celelalte metale sunt mai valoroase decat cele 300 tone de aur si cele 1600 tone de argint. Intr-un document intocmit de un grup de profesori de la ASE – Bucuresti se spune, pe calcule, nu pe povesti, ca valoare
Am inteles. Daca avutia pleaca spre Vest este in interesul tarii, daca o ia spre Est nu este...... Capitalism si piata libera, dar numai pentru unii !!!
Precum descendenții cazacilor zaporijieni, cazacii tai din Kuban, sunt loiali Rusiei, asa ca fa-ti repertoriul asta pe la alte "adunari " !!!!!!!!!!!!!!!!!-Ost Block, via.