Gigantul petrolier rus Rosneft incepe sa simta efectul sanctiunilor Occidentului: concediaza un sfert din angajati si vinde actiuni catre China
Grupul petrolier condus de Igor Secin, un apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, este in dificultate financiara, dupa ce Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Rusiei, ca raspuns la actiunea sa militara in Ucraina. Compania se afla din luna iulie pe lista societatilor sanctionate de SUA, astfel ca nu mai are acces pe pietele financiare americane si nici la tehnologia occidentala, aceasta bariera inchizand drumul spre cercetarile de ultima ora de care are nevoie pentru a-si mentine dezvoltarea, noteaza The Moscow Times.
Grupul, detinut in proportie de 69% de statul rus, a cerut recent ajutorul puterii pentru a-si putea plati datoria, care depaseste 30 de miliarde de euro (Sursa).
Publicatia mentioneaza ca gigantul petrolier Rosneft are deschise linii de credit in China si are la dispozitie chiar ajutor din banii statului rus, in caz de urgenta. Rosneft este cel mai mare producator de petrol, listat la bursa, din lume, si are o productie mai mare decat a Irakului sau a Iranului - membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), noteaza The Moscow Times.
In urma cu o saptamana, Rosneft a spus ca va concedia pana la 25% din angajatii administratiei sale centrale din Moscova, respectiv 1.000 de oameni. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat tot in urma cu o saptamana ca Rosneft saluta o decizie din partea Chinei de a cumpara o participatie in domeniul siberian detinut de gigantul petrolier. O declaratie in premiera, precizeaza The Moscow Times, avand in vedere rezistenta indelungata a Kremlinului de a-i permite Chinei sa aiba acces la asemenea depozite.
Amintim ca Uniunea Europeana a aprobat luni, 8 septembrie 2014, o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei, in contextul crizei din Ucraina. Diplomatii europeni au precizat insa ca punerea in aplicare a acestor sanctiuni ar putea fi amanata cateva zile, pentru a da timp Moscovei sa-si continue eforturile de pace.
Noile sanctiuni restrang accesul la pietele de capital pentru marile companii petroliere rusesti Rosneft si Transneft, precum si activitatile petroliere ale gigantului Gazprom. Sanctiunile se refera la accesul pe piete de capitaluri, aparare, bunuri cu dublu uz civil si militar si tehnologii sensibile.
Citeste si:

Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
Nici urma de marire de pret ba chiar o scadere.
Rusii nu sunt singurii producatori de petrol din fericire.