Departamentul pentru Energie anunta ca Transgaz a primit o adresa de la dispeceratul Gazprom din Sofia conform careia sambata si duminica livrarile de gaz vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate vineri. Potrivit Departamentului pentru Energie, nu au fost oferite insa informatii despre motivele reducerii de 5% aplicate vineri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile se vor realiza conform graficului agreat.

"In aceasta dimineata Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz ca societatea a primit o adresa de la dispeceratul Gazprom din Sofia conform careia astazi si maine livrarile de gaz vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate ieri. Nu au fost oferite prin aceasta adresa informatii despre motivele reducerii de 5% aplicate ieri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile se vor realiza conform graficului agreat", a precizat Departamentul pentru Energie intr-o informare remisa HotNews.ro.

Acesta reaminteste ca "importurile sunt la un nivel extrem de redus (aproximativ 0,2 milioane metri cubi/zi), in timp ce productia Romaniei este la un nivel aproape dublu fata de consumul (16 milioane metri cubi/zi) din aceasta perioada. In plus, Romania are in acest moment deja depozitata o cantitate de gaz natural cu aproximativ 700 milioane metri cubi mai mare decat obligatia legala de stocare stabilita de ANRE pentru anul acesta la aproximativ 1,8 miliarde metri cubi, ciclul de injectie fiind inca in derulare".

Vineri, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca fluxurile de gaze prognozate din Federatia Rusa catre Romania s-au redus cu 5% fata de ceea ce era planificat.

La solicitarea HotNews.ro, ministrul a afirmat ca este vorba de cantitati mici, avand in vedere ca este prognozat ca Rusia sa livreze in Romania, in aceasta perioada, aproximativ 500.000 de metri cubi de gaze pe zi. "Nu am fost oficial informati in legatura cu motivul acestei reduceri", a precizat Nicolescu.

Ulterior, Razvan Nicolescu a revenit cu informatii dupa o discutie cu reprezentantii Petrom, Romgaz si Transgaz, spunand ca nu exista niciun risc pentru aprovizionarea cu gaze in Romania si ca importurile vor fi mai scazute si zilele urmatoare: cu 9% sambata si cu 5% duminica.

"Am avut o discutie cu reprezentantii companiilor Petrom si Transgaz. De asemenea, au participat prin sistemul de videoconferinta si reprezentantii Romgaz. In legatura cu situatia Romaniei in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaz pentru perioada de iarna, s-au desprins doua concluzii. Prima: Nu exista niciun risc ca populatia Romaniei sa fie afectata de vreo intrerupere pe perioada de iarna, indiferent de evolutiile care ar putea avea loc in regiune. Nu exista niciun risc ca poulatia sa fie afectata. A doua concluzie nu se impune sa luam nicio masura suplimentara fata de cele pe care Romania le-a luat deja in ultimele doua luni pentru a preintampina probleme in aprovionare. Nu se impune sa luam nicio masura suplimentara. Vom face un singur lucru, si anume sa informam Comisia Europeana in legatura cu situatia aparuta astazi. Am informat verbal si in scris. Acestea sunt procedurile care se aplica tuturor statele membre intr-o astel de situatie. Nu exista niciun motiv de ingrijorare", a spus Nicolescu.

Acesta a precizat ca in prezent, consumul de gaze este de 16 milioane metri cubi/zi, in timp ce productia interna este de aproximativ 31 milioane mc. "Avem astazi o productie de aproape doua ori mai mare decat consumul", a spus Nicolescu. In cursul zilei de vineri, trei companii, Wintershall, Imex Oil şi Conef, ar fi trebuit sa realizeze un import de 200 mii metri cubi. Insa, in cursul serii de joi, Transgaz a fost notificat de dispeceratul Gazprom pe Balcani de la Sofia ca aceste cantitati vor scadea zilele urmatoare: cu 5% vineri, cu 9% sambata si cu 5% duminica. "Vorbim despre niste cantitati absolut nesemnificative care nu afecteaza in nicun fel situatia", sustine ministrul.

Acesta a adaugat ca Transgaz a cerut Dispepeceratului Gazprom de la Sofia sa trimita lamuriri pentru a vedea daca este o problema comerciala, o problema tehnica sau orice altceva. Pana in prezent, Tranzgaz nu a primit niciun raspuns oficial. "Nu este niciun motiv de ingrijorare, nu este ceva care sa ne suprinda. Vorbim despre aceste lucruri de cateva luni, am luat foarte multe masuri preventive. De exemplu, pe 2 septembrie am inaugurat investitiile de la depozitul de gaze de la Urziceni, cresterea capacitatii de stocare si de extractie in asa fel incat sa putem face fata cat mai bine acestei situatii. In aprilie, am luat masura de inlesni forajul de noi sonde si rezultatele nu au intarziat sa apara. Romgaz a produs astazi cu 200 mii metri cubi mai mult decat era programat sa produca. Romgaz a produs mai mult decat am importat de la rusi", a precizat ministrul. Acesta a mai spus ca lunile urmatoare va fi mentinut un nivel de productie ridicat.

  • Razvan Nicolescu a declarat recent ca nu exclude aparitia unei crize a alimentarii cu gaze in aceasta iarna, in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina, insa Romania este pregatita si nu va fi afectata. "Nu exclud sa apara o criza a gazelor. Nu trebuie sa ne surprinda, noi suntem pregatiti. Avem mai multe scenarii pentru la iarna in privinta asigurarii alimentarii cu gaze, dar in niciunul dintre aceste scenarii populatia Romaniei nu va fi afectata", a spus Nicolescu.

Romania consuma aproximativ 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care circa 20% provind din import din Federatia Rusa.

Reamintim caRusia a lansat un avertisment la adresa Uniunii Europene ca va lua masuri impotriva tarilor care sprijina Ucraina. Gigantul Gazprom a redus livrarile de gaz catre tarile care livreaza gaze naturale in sistem invers Ucrainei, careia Gazprom a incetat sa ii mai furnizeze gaze de la mijlocul lunii iunie.

Austria si Slovacia au anuntat joi o scadere a livrarilor de gaz din Rusia cu 15%, respectiv 10%. Gazprom sustine insa ca desfasoara doar lucrari de intretinere la conducte si de stocare inainte de venirea iernii.

Anunturile vin dupa cePolonia anuntase miercuri ca a oprit livrarea de gaze naturale Ucrainei, din cauza reducerii semnificative a alimentarii din Rusia, in ultimele zile.

Compania nationala poloneza de gaze PGNiG a anuntat miercuri ca gigantul rus Gazprom a redus cu pana la 24% livrarile de gaze catre Polonia prin conductele care traverseaza Belarus si Ucraina, relateaza Bloomberg.

Gigantul rus a calificat acest anunt incorect.

"Exporturile spre Polonia nu au suferit modificari, avand acelasi volum ca si in zilele precedente, de 23 milioane metri cubi pe zi", a reactionat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Gigantul energetic rus a raportat o scadere cu 41% a profitului net pe primul trimestru si a anuntat ca si-a redus previziunile privind exporturile si preturile la gaz pentru Europa, principala sa sursa de venituri.

In luna iunie, Gazprom a amenintat ca va reduce livrarile catre companiile europene care furnizeaza gaze naturale Ucrainei in sistem invers. Scaderea livrarilor de gaze din Rusia catre Europa are loc in contextul in care vineri, UE urmeaza sa puna in aplicare noi sanctiuni impotriva Moscovei, vizand mai ales sectorul energiei si, in special, Gazprom.