Razvan Nicolescu: Gazprom va reduce de marti cu 10% livrarile de gaze catre Romania
Razvan Nicoescu a afirmat ca Romania este pregatita sa treaca iarna cu bine in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze deoarece in depozite au fost stocate cantitati peste limita impusa de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), iar productia se afla la nivel maxim. "Avem in momentul de fata cantitati de gaze stocate cu peste 700 milioane metri cubi peste obligatia anuala stabilita de ANRE, iar ciclul de injectie nu s-a terminat. Sunt extrem de optimist ca la sfarsitul ciclul de injectie vom avea 1 miliard de metri cubi peste 1,8 miliard de metri cubi cate este obligatia stabilitata legal de ANRE", a afirmat Nicolescu.
"Masurile luate in luna aprilie de a ajuta forarea cu sonde noi pe terenurile care nu aveau cadastru au ajutat Romgaz si Petrom sa aiba productie la nivelul maxim. De asemenea am inaugurat investitia Romgaz de la Urziceni si am crescut capacitatea de depozitare cu 110 milioane mc. Am luat toate masurile care erau necesare ca sa nu fim afectati de o posibila criza in perioada de iarna", a precizat ministrul delegat pentru energie.
Nicolescu a mai spus ca Romania este pregatita sa treaca iarna, insa nu are capacitatea de a ajuta si alte tari in cazul intreruperii livrarilor de gaze catre Europa. "Am avut o serie de discutii cu omologi de-ai mei din Bulgaria, Moldova, Serbia si ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, in plus fata de consultarile zilnice de la Comisia Europeana. Comisia Europeana a convocat maine intalnirea tehnica a grupului de lucru responsabil cu securitatea aprovizionarii cu gaz natural. Le-am comunicat omologilor ca, din pacate, posibilitatea Romaniei de a ajuta este extrem de limitata, cu exceptia unui posibil ajutor prin interconectorul Iasi-Ungheni. Posibilitatea de a ajuta Bulgaria, Serbia, Ucraina sunt inexistente tehnic. Avem posibilitatea de a ajuta Moldova cu 14.000 mc cubi/ora, daca situatia o impune. Suntem limitati tehnic, le-am comunica acest lucru cu regretul ca in afara de asigurarea cu aproximativ 3% din consumul Moldovei, posibilitatea de a ajuta nu exista", a explicat Nicolescu.
Acesta a mai afirmat ca Transgaz, compania natioanal de transport, nu a primit nicio explicatie din partea Gazprom. "Am incercat sa discut astazi cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti si mi s-a comunicat ca nu este in Bucuresti. Am vrut sa inteleg motivele acestor reduceri, mai ales ca la toate intrebarile puse de Transgaz catre Gazprom nu s-a primit deocamdata niciun raspuns, nici legat de reducerea de vineri, nici pentru reducerile anuntate pentru aceasta saptamana.(...)In masura in care vom primi aceste explicatii, le vom comunica", a mai spus ministrul.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Nu mai am nici o retinere : sa se puna SUA si UE cu sanctiuni pe ei, pana intra in incetare de plati si faliment. Apoi sa le cumpere activele pe nimic, pt ca o merita din plin.
Cine a insistat sa ni se dea Nordul Ardealului inapoi desi am pierdut razboiul?!
Interesul Rusiei a fost doar sa slabeasca Imperiul Ototman,altfel nu aveau nici un interes.Daca ar fi tinut asa mult la noi,ar fi cedat si jumatate din Moldova ,ocupoat in prealabil de "amabilii" rusi.
Asa ca lasa vrajeala si fa pasi.La propriu!
Si mai citeste si nu rastalmaceste.
Cat despre rusi, sa nu uitam cu au luat estul Basarabiei de la Moldova, in 1813, imediat dupa infrangerea lui Napoleon I in Rusia. Pana si domnitorul fanariot al Moldovei a protestat la Istanbul(parca cineva din familia Ghica), si drept multumire marele vizir l-a sugrumat.
Legat de Nord Vestul Ardealului, (deci nu de tot Ardealul), a fost eliberat de armata romana, si era normal sa vina la noi. Nu uita ca Ungaria a fost cu nazistii de la inceput pana la sfarsit.
Ce nu se livreaza, nu se plateste. Romania ar putea sa faca si ea arogante mujicstanului, anume sa taie subit 15% din bani. Ca tot ne facem cadouri din astea.
Mai important, retelele electrice existente nu sunt proiectate sa sustina consumuri atat de mari cat ar fi necesare sa inlocuiasca energia termica, fie ea centrala sau obtinuta cu centrale de apartament etc. Pur si simplu sigurantele ar sari tot timpul, cablurile "s-ar impusca" etc.
Strict informativ, pentru a incalzi un apartament de bloc intr-o luna rece de iarna, se consuma cativa MWh de energie termica (cantitatea exacta depinde, fireste, de multi factori). Comparati asta cu consumul de energie electrica si foarte probabil veti ajunge pe la un factor de 10.
In concluzie, cu parere de rau, dar 'tranzitia la electriic" nu ar fi deloc ieftina si nici nu s-ar putea face intr-un timp scurt. La nivel national ar dura multi ani, probabil peste 10, si ar costa zeci de miliarde.
Un plus il reprezinta sisteme de ventilatie cu schimb de caldura .in regim permanent ele asigurand comfortul necesar
Rusii, daca nu exporta gaze in UE, nu prea au unde sa mai exporte, pt ca nu au conducte. Pe astea de acum le-au facut nemtii..
''sare'' sa te ajute cand nu ai nevoie de ea.
Devine mult mai nociva pentru omenire decat coreea de nord si iranul.
Rusia nu trebuie izolata, solutia e alta...
De obicei e invers.
Dar cu ce ajung la Bucuresti, nu stiu. Si nici cum ajunge painea pana la sat nu stiu.
... sa te toarne!
Culaie sa-si cumpere singur gaze de la rusi, sau sa-si mute combinatele in Rusia.
Si asa a intrat DNA-ul pe fir la cat a jefuit Culae statul Roman cu contractele lui paguboase.
Luam scump de la rusi, vindeam scump la populatie (la pret rusesc) si vindeam ieftin lui Ctin Nicolae gazul romanesc.
Oare incompetentii nostri cunosc acest lucru ?
Sau, ii vor lua prin surprindere ?!
Precis ca iar astepta temperaturi ca-n Dubai in iarna asta.
Si unii si altii dau sanctiuni si dupa cum se vede sanctiunile si in cazul UE si SUA si in cazul Rusiei lovesc in populatie, asa cum Ucraina a macelarit civili si nu i-a intrebat nimeni de sanatate din partea celor "buni".
Asta este doar inceputul. Stati sa vina iarna... Adica numai populatia lor sa sufere?
cu banii bagati aiurea in naparca crescuta la san se puteau bine mersi gasi metode alternative... dar lenea si comoditatea sunt cucoane mari chiar si in germania.