Gaze de sist: Proasta etanseizare a puturilor provoaca contaminarea apei freatice - studiu
Pana in prezent, in numeroase locuri in care sunt exploatate gazele de sist era aratata cu degetul procedura fracturarii pentru a explica aceasta contaminare a apei potabile.
Dar cercetatorii, al caror studiu este publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), au studiat peste o suta de puturi din cele doua state si spun ca au stabilit de unde provenea gazul natural prezent in panza freatica.
"Am aratat in mod clar ca aceasta contaminare a apelor freatice in siturile studiate provine din probleme de etanseitate a puturilor pentru recuperarea gazului natural, precum defecte de cofraj sau de aplicare a cimentului", explica Thomas Darrah, profesor adjunct de stiinte ale pamantului la universitatea de stat din Ohio, unul dintre principalii autori ai studiului.
"Aceste rezultate par sa excluda posibilitatea ca metanul s-a infiltrat pentru a polua panza de apa freatica din cauza forajului orizontal folosit in fracturarea hidraulica, asa cum se tem unii", adauga Avener Vengosh, profesor de geochimie la Universitatea Duke, in Carolina de Nord, un alt coautor.
"Vestea buna este ca majoritatea problemelor de etanseitate a puturilor poate fi evitata imbunatatind constructia lor" gratie unei mai bune aplicari a reglementarilor existente, crede profesorul Darrah.
Problema, insa, apreciaza cercetatorii, este ca pretul foarte scazut al metanului rezultat in Statele Unite din boom-ul gazelor de sist ar putea determina societatile de exploatare sa reduca la maximum costurile in detrimentul calitatii constructiei puturilor.
Din cele 113 puturi studiate in Pennsylvania si 20 in Texas opt prezentau probleme de etanseitate dar niciuna legata de activitatile de fracturare in sine.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Nu se va fura ciment, tevile vor fi de cea mai buna calitate existenta in lume, termenele de executie si tarifele de executie vor fi cele mai performante din lume pentru a asigura o garantie de 200% a calitatii.
Semneaza un cetatean al tarii unde aproape totul merge si asa ... cum are chef "Dorel" sa o faca.
Deci daca vrem sa interzicem de sist, la fel de bine trebuie interzise si cele normale.
Cei care au de profitat de pe urma interzicerii sunt cei care vor sa tina ridicat pretul gazelor, actualii mari exportatori.
De aici propaganda si isteria, sustinuta de acestia. Daca am exploata gaze de sist, nu ne-ar mai interesa cu cate procente reduce Gazprom livrarile de gaze. Pentru ca nu am mai avea nevoie deloc de gazele lor.
In timpul asta in Ukraina mor zilnic oameni si sunt distruse orasele si infrastructura pentru ca Europa e dependenta de gazul rusesc si nu poate sa reactioneze suficient de ferm de frica sa nu ramana fara gaze la iarna.
Sper sa nu ne trezim prea tarziu, dupa ce URSS-ul se va reface, si Putin o sa vrea sa faca o Transnistrie undeva pe langa Buzau.
Pentru ca ar exista niste mecanisme functionale care sa previna eventualele disfunctionalitati ce pot aprea in timpul expoatarii.
A ignora nepasarea specifica in fata respectarii regulilor si legilor din Romania nu cred ca este o dovada de patriotism sau de lipsa de perspectiva in implementarea unor noi tehnologii in domeniul energetic.
Daca am avea un cadru legal prin care sa putem compensa eventualele erori poate ca altfel s-ar pune problema.
Din pacate va fi asa cum a fost si asa cum este si in prezent.
In cazul unui dezatru ecologic vom plati cu totii pagubele rezultate in loc sa plateasca cei care gresesc. Acestia isi vor lua profitul si ne vor lasa balta intrucat legea le permite asta.
Citez :"Aceste rezultate PAR SA EXCLUDA posibilitatea ca metanul s-a infiltrat pentru a polua panza de apa freatica ....", si "majoritatea problemelor de etanseitate a puturilor poate fi evitata "
Dar daca nu e asa cum pare, iar minoritatea aia de probleme care raman nerezolvate polueaza totusi apa, cum e?
Asta e a la Hagi: sa fie bine , sa nu fie rau!