Intrarea in functiune a gazoductul Iasi-Ungheni se amana cu o luna, pentru octombrie, in conditiile in care autoritatile din Moldova nu au ajuns la un acord cu principalul distribuitor de gaze, Moldova-Gaz, controlat de gigantul rus Gazprom.

"Din pacate, uneori detaliile nu le cunoastem in totalitate. Dupa ce am dat in exploatare acest gazoduct, au aparut unele detalii. Noi avem o situatie foarte specifica, atunci cand distribuitorul de gaze din Republica Moldova, care este o entitate cu prezeneta de 50+1, sunt reprezentantii Gazprom-ului. Aceasta inseamna ca trebuie sa gasim o formula cu Moldovagaz pentru a achizitiona gazul romanesc, care este adevarat, in volume relativ mici", a declarat premierul Iurie Lenca, citat de site-ul de stiri Unimedia.info.

Acesta crede insa ca o solutie poate fi gasita in decurs de o luna.

"Pana la finele acestei luni sa avem toate aranjamentele facute, incat gazoductul romanesc sa treaca Prutul si aici e mai mult un element simbolic, dupa mine extrem de important. O intarziere de o luna nu schimba tabloul general", a spus Iurie Leanca.

Gazoductul Iasi-Ungheni a fost inaugurat la sfarsitul lunii august de premierii Romaniei si Republicii Moldova si ar fi trebuit sa livreze gaze incepand cu luna septembrie.