Ministrul Economiei si Energiei din Bulgaria, Vasil Stonov, a afirmat marti ca o noua criza a gazelor este foarte probabila, el avertizand ca tara sa s-ar afla intr-o situatie extrem de dificila in cazul suspendarii livrarilor de gaze din Rusia, din cauza crizei din Ucraina, transmite agentia Novinite, citata de Mediafax.

Stonov a explicat ca Bulgaria primeste toate gazele necesare prin intermediul unei conducte din Rusia, care tranziteaza Ucraina si Romania, productia locala fiind neglijabila, de sub 0,5 milioane de metri cubi pe zi.

Ministrul a aratat ca un depozit subteran de gaze din Ciren poate furniza pana la 4 milioane de metri cubi de gaze pe zi. El a insistat ca, desi e incarcat cu suficiente gaze, depozitul are o capacitate prea mica, fiind esentiala o extindere a acesteia.

Centralele termice din Bulgaria ar putea folosi pacura in cazul unei crize a gazelor, dar aceasta schimbare necesita pregatiri substantiale, inclusiv de transport si logistica.

Oficialul a avertizat ca impactul unei crize a gazelor ar fi resimtit in cateva ore, iar centralele termice ar trebui sa fie pregatite sa treaca la utilizarea unui carburant alternativ in decurs de 10 ore.

Potrivit ministrului, Bulgaria ar reusi sa faca fata timp de o luna unei crize a gazelor, dar in a doua luna ar fi necesara restrictionarea consumului industrial de gaze.

Stonov a aratat ca interesul Bulgariei in proiectul gazoductului South Strem este legat de tarifele de tranzit, autoritatile de la Sofia incercand sa obtina un nivel maxim al acestora.

Ministrul a mai spus ca guvernul bulgar a sustinut toate proiectele legate de conducte de gaze, prioritatea fiind conductele de interconectare cu retelele din Romania, Grecia, Turcia si Serbia.

Stonov a dat asigurari ca autoritatile bulgare urmaresc indeaproape evolutia relatiilor dintre Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana, luand masuri pentru prevenirea intreruperii livrarilor de gaze.