Peste 200 de mineri polonezi au blocat mai multe trenuri incarcate cu carbune rusesc la un punct de frontiera din nordul Poloniei, pentru a protesta impotriva importurilor de carbune mai ieftin din Rusia intr-un moment in care minele locale se confrunta cu probleme, au anuntat miercuri liderii sindicali minieri, potrivit Reuters.

Polonia, care foloseste carbune pentru a genera 90% din electricitatea sa, a produs 76,5 milioane tone in 2013. A exportat 10,6 milioane tone insa, concomitent, a importat 10,8 milioane tone, in principal din Rusia si Republica Ceha.

Carbunele importat este mai ieftin decat cel extras din principalele mine poloneze, precum Kompania Weglowa sau JSW. Confruntati cu costurile crescute ale productiei si muncii, precum si cu scaderea cererii si a preturilor de vanzare, minerii polonezi suporta pierderile.

"In acest moment, in jur de 80% din solicitarile de oferte de livrari de carbune catre diferite unitati bugetate de stat sunt castigate de furnizorii de carbune importat, pentru ca ofera preturi de dumping", a declarat Jaroslaw Grzesik, liderul sindicatului minier Solidaritatea.

Dominik Kolorz, care conduce filiala sindicatului Solidaritatea din regiunea bogata in carbune Slasko-Dabrowskie, a declarat pentru Reuters ca minerii ar putea bloca trecerea Braniewo-Mamonowo pana cand un reprezentant guvernamental este trimis sa le asculte solicitarile.

La inceputul acestui an, Polonia a anuntat ca are in vedere sanctiuni asupra importurilor de carbune din Rusia. Polonia se numara printre cei mai vocali suporteri ai unei pozitii mai dure a Uniunii Europene fata de Rusia, ca urmare a implicarii sale in criza din Ucraina.