Comisia Europeana a aprobat, in temeiul regulamentului UE privind concentrarile economice, achizitionarea Eni Romania, Eni Ceska Republika si Eni Slovensko de catre MOL Petrol si Gaze Plc. din Ungaria. MOL este o companie integrata din domeniul titeiului si gazelor naturale, ea fiind activa in Ungaria si Europa Centrala in sectorul productiei si distributiei de gaze naturale, petrol, combustibili si produse petrochimice.

Fiecare dintre cele trei companii vizate vinde carburanti si alte produse petroliere in tarile lor de origine. Tranzactia are ca rezultat o serie de suprapuneri intre activitatile acestor companii, atat la nivelul operatiunilor en-gros, cat si cu amanuntul.

Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia propusa nu ridica probleme de concurenta, deoarece entitatea rezultata in urma fuziunii va continua sa fie supusa unor presiuni concurentiale din partea altor actori de pe piata, atat in amonte, inclusiv din partea marilor companii petroliere active in Spatiul Economic European (SEE), cat si in aval, din partea numeroaselor statii de alimentare cu si fara marca.

Tranzactia a fost examinata in cadrul procedurii normale de analiza a fuziunilor.

Grupul ungar de petrol si gaze MOL a anuntat in luna mai ca a cumparat de la compania petroliera italiana Eni 208 benzinarii din Romania, Cehia si Slovacia, ajungand prin aceasta tranzactie sa detina aproximativ 2.000 de statii de distributie a carburantilor in 11 tari, informeaza Mediafax. In Romania sunt 42 de benzinarii Agip, iar prin trecerea lor la MOL ungurii vor ajunge la 189.

Eni intrase pe piata romaneasca a distributiei de carburanti in 1995 si a operat in Romania 42 de benzinarii sub marca Agip. Prin preluarea acestora, MOL va ajunge la o retea de distributie a carburantilor de 189 de unitati.