Operatorul retelei ungare de gazoducte FGSZ a anuntat joi ca a suspendat pe o durata nedeterminata livrarea de gaze catre Ucraina din motive tehnice, o masura "neasteptata si inexplicabila", potrivit grupului public ucrainean Naftogaz. FGSZ a anuntat intr-un comunicat trimis agentiei ungare de presa MTI ca a oprit livrarile pe "o durata nedeterminata, joi, la ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), potrivit Mediafax.

Potrivit operatorului ungar, aceasta masura a fost luata pentru a raspunde la cresterea cererii de gaze in Ungaria. "Utilizatori ai retelei ne-au informat ca incepand de (vineri), 26 septembrie, cererea de gaze va creste semnificativ", a afirmat FGSZ.

Operatorul ungar a subliniat necesitatea unor lucrari tehnice la postul de tranzit de gaze Beregdaroc, in apropiere de frontiera cu Ucraina, pentru a permite o aprovizionare cu gaze mai intensa in Ungaria.

FGSZ a afirmat ca, incepand din martie 2013, a furnizat Ucrainei 16,8 milioane de metri cubi de gaze zilnic. Totusi, acest volum nu este garantat, deoarece nivelul livrarilor "depinde de conditiile tehnice si comerciale", care se pot schimba.

Grupul ucrainean Naftogaz, care are contracte cu companii din Europa de Vest privind importul de gaze in Ucraina prin Ungaria, a confirmat joi seara ca gazul a fost oprit.

Naftogaz "regreta profund" decizia "neasteptata si inexplicabila" a operatorului ungar, potrivit unui comunicat al grupului ucrainean.

El a indemnat FGSZ "sa-si respecte obligatiile contractuale si legislatia Uniunii Europene" care reglementeaza fluxul de gaze intre Ungaria si Ucraina.

Potrivit grupului ucrainean, decizia operatorului ungar incalca "principiile fundamentale ale pietei unice de energie a Uniunii Europene".

Suspendarea livrarilor de gaze din Ungaria intervine dupa ce presedintele gigantului de gaze rus Gazprom Aleksei Miller si premierul ungar Viktor Orban s-au intalnit in urma cu cateva zile, la Budapesta.

Potrivit agentiei MTI, ei au discutat despre lucrarile de pregatire pentru proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, care ar trebui sa treaca prin Ungaria, si despre "furnizarea stabila si sigura de gaze naturale pentru iarna".

Rusia a suspendat in iunie livrarile de gaze catre Ucraina, care refuza cresterea pretului impusa de Gazprom in contextul crizei dintre Kiev si Moscova.