Companiile chineze sunt interesate in cumpararea activelor din domeniul energiei din Romania si Slovacia pe care Enel cauta sa le vanda ca sa mai reduca din datorii, a declarat joi directorul italian al Enel, potrivit Reuters.

Enel, cea mai indatorata companie, s-a angajat sa vanda mai mult de 4 miliarde de euro din activele sale din acest an ca sa reduca din datorii.

In afara de activele din Romania si Slovacia, grupul controlat de stat si condus de Francesco Starace planuieste de asemenea sa vanda o parte din din cele 92 de procente detinute de el, companiei spaniole Endesa.

Grupurile de stat foarte bogate din China au cautat sa faca investitii in afara tarii, profitand de criza din zona euro. State Grid Corp, una din cele mai mari companii din lume, a cumparat active minore de la operatorii din Italia si Portugalia si sunt interesati de asemenea de Grecia si Spania.

Starace nu a spus care firma chineza a fost interesata de cele 66 de procente detinute la uzina de energie slovaca Slovenske Elektrame. Corporatia Nucleara Chineza (CNNC) este una din partile interesate, potrivit unor surse media.

Companiile cehesti CEZ si EPH si-au exprimat deja interesul in a achizitiona Slovenske, pe care analistii de la Santander au evaluat-o la 3.6 miliarde de euro incluzand datoriile. Statul slovac, care detine 34 de procente din uzina, si-a declarat si el interesul.

Guvernul Romaniei, care considera distributia de energie un sector strategic, a declarat ca este intersat de activele Enel din Romania.

"Nu este obligatoriu sa iesim din toate tarile unde avem active de vanzare", a declarat Starace.