Compania energetica norvegiana Statoil a semnat vineri un acord de furnizare a gazelor naturale cu compania ucraineana de stat Naftogaz, ceea ce asigura Ucrainei o noua sursa de aprovizionare dupa ce Rusia a intrerupt livrarile, scrie Agerpres.

Statoil, al doilea mare furnizor de gaze naturale pentru Europa dupa grupul rus Gazprom, a precizat ca livrarile catre Naftogaz vor incepe miercuri si se vor derula via Slovacia. Ucraina importa deja gaze naturale in sistem invers din tarile vecine, Polonia, Ungaria si Slovacia.

"Statoil a semnat un acord cu un nou consumator de pe piata din Europa. Acordul cu Naftogaz se refera la livrarea gazelor in Slovacia. De acolo ei sunt responsabili pentru transport", a declarat purtatorul de cuvant de la Statoil, Morten Eek. Acesta a refuzat sa precizeze valoarea contractului sau volumul livrarilor. "Pentru Statoil acesta este un acord pe termen scurt si cu un volum relativ mic", a spus Morten Eek.

Ucraina consuma anual aproximativ 50 de miliarde metri cubi de gaze naturale, iar productia interna se ridica la aproximativ 20 de miliarde metri cubi, restul fiind acoperit de importuri. Problema Kievului este ca, la data de 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schema de plata in avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, dupa o disputa pe tema datoriilor partii ucrainene.