Premierul Victor Ponta a facut marti o solicitare stranie catre ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, si Ministerul Finantelor. Le-a cerut sa ajute Primaria Capitalei "sa fie la zi cu banii" catre Distrigaz pentru ca bucurestenii sa nu mai ramana fara apa calda. Problema este ca ministrul nu are nicio atributie in privinta modului in care isi gestioneaza primaria banii. Bucurestenii au ramas cateva zile fara apa calda deoarece Distrigaz Sud a limitat cantitatea de gaze livrata Elcen, companie aflata in subordinea Departamentului pentru Energie, din cauza unor datorii. La randul sau, Elcen a anuntat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in conditiile in care are de recuperat de la RADET si Primaria Capitalei aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

Practic, Elcen are de recuperat sume imense de la Primaria Capitalei, conditie esentiale pentru a putea sa-si plateasca datoriile catre Distrigaz. In aceasta situatie este neclar cum trebuie sa intervina Nicolescu pentru ca Primaria Capitalei sa-si plateasca datoriile catre Elcen. In orice caz, prin declaratia facuta la Guvernul, Ponta recunoaste vrand-nevrand ca problema este la Primaria Capitalei care nu si-a achitat datoriile catre producatorul de energie termica Elcen.

Pe scurt, Elcen pentru a putea produce energie electrica are nevoie de gaze. Nu a putut plati gazele necesare producerii energiei termice din cauza ca nu si-a primit primit banii datorati de furnizorul de apa calda, RADET, si de Primaria Capitalei.

  • UPDATE Razvan Nicolescu a descifrat ulterior declaratia premierului. "Solicitarea prim-ministrului catre mine este de a discuta cu GDF (n. red. Distrigaz Sud) si de a identifica suma care trebuie platita imediat, pentru a elimina riscul ca locuitorii Bucurestiului sa se mai confrunte cu astfel de probleme. Am facut imediat dupa sedinta de Guvern acest lucru. Suma este de 30 milioane de lei. In plus, va trebui discutat si cu Primaria Capitalei, RADET si Elcen pentru a exista siguranta ca aceste sume exista in bugetele lor. Daca nu exista, vom analiza la nivelul Guvernului daca si cum aceste sume s-ar putea aloca de la nivelul Guvernului", a spus Nicolescu.

"Guvernul va interveni cand cei care au atributii nu reusesc sa-si faca datoria fata de cetateni, cum se intampla in Bucuresti. O sa va rog, domnule ministru Nicolescu si Finantele, daca exista o posibilitate prin care sa sprijinim primarul general, chiar neavand majoritatea in Consiliul General, sa fie la zi cu banii catre Distrigaz, vreau sa o facem. Dar, recunosc, ca mi-as dori sa vad mai multa responsabilitate in conducerea politica a autoritatilor locale. Acolo unde va fi absolut necesar, o sa intervenim noi si sa ajutam", a spus Ponta.

Acesta nu a scapat ocazia de a da vina pe Opozitie pentru intreruperea furnizarii apei calde in Bucuresti. In opinia premierului, apa calda a fost oprita pentru ca nu a fost inca aprobata de consilieri fuziunea dintre Elcen si Radet care ar fi dus la stergerea datoriilor. In realitate, intreruperea apei calde nu are nicio legatura cu faptul ca nu a fost aprobata saptamana trecuta in Consiliul General al Municipiului Bucuresti fuziunea dintre producatorul de energie termica Elcen si furnizorul Radet. Este un proces care dureaza si chiar daca s-ar fi aprobat fuziunea, producatorul de energie termica tot nu ar fi avut banii pentru plata gazelor. "Din pacate, suntem in campanie electorala si unii cred ca, blocandu-l pe primarul general, o sa castige voturi. Eu mi-aduc aminte, alaturi de cei mai vechi, cred ca domnul Rus si-aduce aminte, ca am facut si noi prostia asta in 2004: l-am blocat pe primarul general cu consilierii nostri si am luat o bataie la alegeri de ne-am invatat minte. Vad ca cei de acum nu au inteles ca blocandu-l pe Sorin Oprescu, de fapt, blocheaza bucurestenii si cred ca e un lucru foarte rau".

Pe de alta parte, Opozitia considera ca principalul vinovat este primarul capitalei, Sorin Oprescu. PDL si PNL cer demisia "de urgenta" a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru proasta gestionare a banului public. "Adevarul este unul singur si trebuie spus pana la capat: vom avea caldura si apa calda doar pe perioada campaniei electorale. Gaselnita lor de astazi NU este pentru a-i salva pe bucuresteni, ci doar pe Victor Viorel Ponta in plina campanie electorala. 500 milioane de euro este datoria PMB catre RADET. RADET la randul ei are datorii catre ELCEN, ELCEN catre furnizorii de gaz si astfel un sir intreg de societati comerciale falimenteaza pentru ca Oprescu nu achita datoriile. In fata unor asemenea situatii de urgenta, PDL si PNL va cer demisia, domnule primar general Sorin Oprescu. Va cerem o demisie de urgenta, nu una pe caz de boala, asa cum se aude ca pregatiti pe holurile bine incalzite ale etajului 14 din Primaria Capitalei", este de parere Mihai Atanasoaei, purtator de cuvant PDL.

Reamintim ca bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4 si 5 au ramas fara apa calda de joi pana luni dupa ce, incepand de martea trecuta, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata Electrocentrale Bucuresti (Elcen - producatorul de energie termica), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei.

Reprezentantii ELCEN au declarat ca datoriile catre Distrigaz sunt cauzate de faptul ca Primaria Capitalei nu si-a platit datoriile catre ELCEN.

"RADET Bucuresti achita cu mare intarziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.2014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenta unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie 2014 - 30 septembrie 2014, ELCEN a livrat si facturat energie termica, inclusiv dobanzi de intarziere, in valoare de 799,851 milioane lei, iar incasarile aferente aceleiasi perioade sunt de 539,832 milioane lei (cu un grad de incasare de 67,49%). Valoarea creantelor (datorii de recuperat) RADET BUCURESTI catre ELECTROCENTRALE BUCURESTI inregistrate la data de 30 septembrie 2014 este de 3.238.383.858,56 lei (circa 730 milioane euro)", se arata intr-un comunicat emis duminica de ELCEN.

Directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat, a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu doua saptamani, ca RADET nu a mai platit catre ELCEN (furnizorul de energie termica) facturile la energie termica de circa 2 ani, in prezent datoriile regiei la aceasta societate fiind de 3,2 miliarde lei. Pentru a recupera aceasta datorie uriasa, ELCEN s-a adresat instantei si a obtinut deja doua sentinte executorii, una de 250 milioane lei si una de 113 milioane lei.

Chiar daca dupa fuziunea RADET cu ELCEN se sterg datoriile de 3,2 miliarde lei, raman creditele catre furnizori si cele pentru investitii pe care ELCEN le-a luat in ultimii ani, noua societatea ce ar urma sa vina la Consiliul General al Municipiului Bucuresti nascandu-se cu datorii de 1,4 miliarde lei. Odata cu preluarea acestei societati de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, aceste datorii vor ajunge in "spatele bucurestenilor".

Un alt aspect este faptul ca Consiliul General al Municipiului Bucuresti va numi directorul si consiliul de administratie al societarii realizate din contopirea RADET cu ELCEN. Daca cumulam bugetele celor doua entitati rezulta ca noua companie va avea un buget de circa 3,5 miliarde lei, aproape bugetul Primariei Capitalei pe un an.