Grupul Lukoil va lua decizia de a inchide definitiv rafinaria Petrotel Ploiesti daca, pana vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile si pe patrimoniul companiei, a declarat la Ploiesti, Vladimir Nekrasov, prim-vicepresedintele grupului Lukoil, potrivit Agerpres.

LukoilFoto: Lukoil.com

Potrivit Mediafax, Vladimir Nekrasov a mai declarat miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani insa ramane ca pana vineri conducerea grupului petrolier sa decida daca va inchide sau nu rafinaria.

In cursul aceleiasi zile, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti a precizat ca deciziile luate in cazul S.C. Petrotel Lukoil SA au rezultat in urma discutiilor cu reprezentantii conducerii societatii si "nu urmare unor declaratii cu caracter public facute de persoane din spatiul politic", transmite Mediafax. Pe de alta parte, seful CSM, Adrian Bordea, a declarat, citat de Romania Libera, ca nu are probe pentru a afirma ca interventia premierului a fost o interventie in justitie si ca n-a vazut declaratiile acestuia. Victor Ponta a criticat in mod repetat masura sechestrului impusa de procuror pe conturile de salarii cu argumentul ca risca sa lase 3500 de angajati fara bani sau ca ar putea veni la guvern sa protesteze.

-------------------------------------

Nekrasov a sosit vineri in Romania de la Moscova si a avut discutii pe aceasta tema cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, si cu procurorul care instrumenteaza acest caz.

"In acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de titei si produse petroliere si avem sechestru asigurator pe tot patrimoniu rafinariei si pe debitele Lukoil Romania fata de Petrotel. Am propus o intelegere pentru revizuirea acestor masuri asiguratorii. Daca vom ajunge la un acord vom reporni rafinaria, daca nu, nu", a spus Nekrasov, care este reprezentantul grupului cu activitatea de rafinare, marketing si distributie.

El a spus ca joi se va intoarce la Moscova, iar o decizie privind inchiderea definitiva a rafinariei va fi luata pana vineri, scrie Agerpres.

Potrivit oficialului, Lukoil Petrotel va plati 700 milioane dolari la bugetul de stat drept taxe si impozite pentru acest an.

"Consideram ca acesti 700 de milioane de dolari pe care ii platim pot fi considerate masuri asiguratorii. Daca rafinaria nu va mai exista, statul nu va mai putea sa obtina acesti bani, pentru ca vom opri rafinaria definitiv", a adaugat Nekrasov. El a mai afirmat ca a discutat aceste lucruri si cu ministrul energiei si cu vicepremierul Romaniei.

"Le-am raportat situatia curenta, dar intelegem foarte bine ca nu au dreptul sa intervina. Lor le pare rau ca in cazul opririi rafinariei vor trebui sa revizuiasca bugetul pentru acest an in sensul reducerii veniturilor din impozite", a precizat oficialul companiei.

Acesta a explicat ca 90% din productia de carburanti a rafinariei merge catre Lukoil Romania, care are peste 300 de benzinarii pe piata locala. Daca rafinaria se va inchide carburantii vor trebui importati din Rusia, Bulgaria sau alte tari sau achizitionati de la alte companii de pe piata locala, insa pretul de vanzare a lor va fi mai mare.

"Cumparatorul nostru de baza este Lukoil Romania. 90% din productia noastra merge catre aceasta companie. Aceasta face plati catre rafinarie iar din acesti bani noi cumparam materii prime, platim taxe si facem reparatii. Pentru a putea cheltui macar un cent trebuie sa cerem aprobare procurorilor si vorbim de un rulaj de aproximativ 20 milioane dolari. In plus, patrimoniul nostru este sub sechestru. Suntem o companie listata, avem sute si mii de actionari, cum vor investi acesti actionari intr-un patrimoniu sechestrat? Astfel ca suntem dispusi la compromisuri pe care le vom raporta in urmatoarele zile, dar vom inchide rafinaria daca nu vom ajunge la un acord. Ne pare rau pentru ca suntem demult pe piata din Romania si ar fi pacat sa se inchida o asemenea rafinarie moderna", a subliniat Nekrasov.

El a adaugat ca acest dosar nu are nicio conotatie politica.

"Suntem o companie privata si suntem foarte departe de politica. Intelegem doar activitatea comerciala si nu ne implicam in actiunile politice ale unei tari. Considera ca toate acuzatiile sunt nefondate si vom demonstra acest lucru impreuna cu avocatii", a mai spus vicepresedintele Lukoil.

Acesta a completat ca nu i s-a prezentat de catre procurori nici un document din care sa reiasa valoarea prejudiciului din acest dosar.

Parchetul a instituit luni, 6 octombrie, sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime detinute de Lukoil in tank-urile, conductele de transfer si rezervoarele care apartin sau se afla in custodia Oil Terminal SA, pana la concurenta sumei de un miliard de lei, potrivit unui raport transmis de Oil Terminal Bursei Romane de Valori.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti (PCA) a efectuat joia trecuta mai multe perchezitii la rafinaria Lukoil intr-un dosar - mamut de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscala, iar 118 milioane de euro din spalare de bani. In urma acestei anchete, vineri au aparut informatii potrivit carora rafinaria Lukoil Ploiesti si-a intrerupt activitatea.

Institutia a confirmat marti ridicarea partiala a sechestrului asigurator asupra conturilor bancare Lukoil, adaugand ca au fost extinse masurile asiguratorii asupra altor bunuri puse la dispozitie de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti, fara a se preciza acestea.