Departamentul pentru Energie a lansat in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Potrivit proiectului, functionarii ANRE nu au voie sa detina actiuni in companii care fac afaceri cu societati din domeniul energetic. De asemenea, le este interzis sa detina actiuni in companii/fonduri care detin actiuni in companiile din energie care intra in sfera de reglementare a autoritatii, iar prevederea li se aplica inclusiv sotiilor si rudelor pana la gradul al doilea.

In plus, functionarii ANRE nu vor putea sa lucreze in cadrul companiilor din domeniul energetic decat dupa trei ani de la expirarea contractelor de munca semnate cu ANRE.

Modificarile legislative propuse s-au elaborat avand la baza modul de definire a conflictelor de interese in cadrul altor autoritati europene de reglementare in domeniul energetic si in cadrul Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), precum si o serie de recomandari in materie ale Parlamentului European.

"In ultimii ani, Romania a reusit sa puna baze solide pentru crearea unei autoritati independente de reglementare in energie, cu o capacitate administrativa corespunzatoare. La ANRE, exista un numar important de oameni profesionisti si integri, insa este important sa avem reguli clare in privinta conflictelor de interese, care sa ajute la cresterea increderii in toti functionarii institutiei", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

In cursul elaborarii acestui proiect de act normativ, expertii Departamentului pentru Energie au avut consultari preliminare si cu reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate (ANI).