Cum se poate transforma Petrotel Lukoil din companie privatizata in una nationalizata

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 9 octombrie 2014, 23:07 Economie | Energie


Lukoil
Foto: Lukoil.com
​Rusii de la Lukoil au cumparat rafinaria Petrotel in 1998 pentru 53 de milioane de dolari, in urma unui proces controversat de privatizare derulat de fostul FPS (Fondul Proprietatii de Stat). Statul a cedat rafinaria rusilor mai mult in schimbul unor promisiuni de investitii de sute de milioane de dolari decat pentru bani, suma efectiv platita fiind considerata derizorie. Nu se stie daca si-au tinut promisiunile legate de investitii. Cert este ca in 2002, la patru ani dupa privatizare, Lukoil a beneficiat, datorita bunavointei Guvernului Nastase, de o stergere de datorii. Acum, dupa ce s-a constatat, la o prima vedere, ca Lukoil a fraudat statul cu 230 de milioane de euro, se pune problema ca statul sa redevina actionar al rafinariei. Nu ar fi primul caz. Statul mai are in vedere pentru "nationalizare" inca doua companii.

Presedintele Traian Basescu a spus ca daca vineri Lukoil va stabili sa nu reia productia, guvernul sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti. Insa, oricum Lukoil planuise sa renunte la rafinarie, indiferent de problemele pe care le are cu justitia. A investit peste un miliard de euro intr-o rafinarie de patru ori mai mare. Este vorba de rafinaria din Burgas (Bulgaria) care are deschidere direct la mare.


"Trebuie sa ne amintim pretul de privatizare, il replatim si diferenta cat a costat retehnologizarea si restul stabilim cat a fost evaziunea fiscala. Cred ca in momentul acesta guvernul ar trebui sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria, sa fie pregatit sa o preia tehnic in operare si la constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil sa discutam in contrapartida suma constata a fi frauda cu sumele investite", a spus Basescu.

Acesta sustine ca Petrotel merge de cinci ani in pierdere si mai crede ca evaziunea fiscala ar putea fi chiar mai mare de 230 de milioane de euro. Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, in 2013 Petrotel a inregistrat o pierdere de 929 milioane de lei. In 2012, pierderea a fost de 274 milioane de lei, in 2011 a fost de 391 milioane de lei, in 2010 de 303 milioane de lei, iar in 2008 de 536 de milioane de lei.

Practic, Petrotel Lukoil a tot inregistrat pierderi an de an si, in plus, a fraudat statul printr-o evaziune fiscala de minim 230 de milioane de euro. Aceasta in conditiile in care a fost o companie rasfatata de stat.

In 2002, Guvernul condus de Adrian Nastase a aprobat Ordonanta de Urgenta 92/2002 prin care a sters penalitatile pe care Lukoil trebuia sa le plateasca la stat. Suma: 3 milioane dolari. Prin aceeasi Ordonanta, s-au aprobat si o serie de inlesniri la plata si amanarea la plata a unor majorari, pe o perioada de cinci ani.

In ciuda facilitatilor primite de la Guvern, Lukoil nu a reusit sa obtina profit. Intotdeauna a existat suspiciunea ca reuseste cumva sa scoata profiturile din tara, declarand in Romania pierderi.

Daca Lukoil va renunta la Petrotel, ramane de vazut cum ar putea statul roman sa redevina actionar. De la un timp, se tot pune problema ca statul sa redevina actionar la companii privatizate cu multi ani in urma.

Un caz este cel al ENEL care vrea sa renunte la companiile de distributie si furnizare energie electrica pe care le detine in Romania. ENEL este in discutii avansate cu o companie chineaza pentru vanzarea catre aceasta a operatiunilor din Romania. Pe de alta parte, si Departamentul pentru Energie vrea ca statul sa rascumpere una dintre cele societati de distributie scoase la vanzare: Enel Distributie Dobrogea SA. In aceste conditii, s-a oferit Nuclearelectrica, companie de stat in subordinea Departamentului pentru Energie, sa inceapa niste negocieri cu ENEL pentru preluarea distributiei din Dobrogea in defavoarea chinezilor. Distributiile Muntenia Sud, Banat si Dobrogea au fost privatizate in 2007, fiind preluate de compania italiana ENEL.

Un alt caz este cel al rafinariei Arpechim. La inceputul anului, ministrul economiei Constantin Nita a anuntat ca au inceput negocieri cu OMV Petrom pentru preluarea rafinariei Arpechim de catre stat. Spune ca statul trebuie sa preia rafinaria pentru a o vinde la pachet cu Oltchim. Arpechim a fost privatizat impreuna cu Petrom in 2004. In 2010, OMV Petrom a decis inchiderea rafinariei Arpechim deoarece nu mai era rentabila, fiind estimate pierderi de peste 100 milioane euro pe an in conditiile functionarii ei. Ideea preluarii Arpechim este mai veche, nu apartine ministrului economiei de acum. Chiar si Guvernul Boc a purtat negocieri cu OMV Petrom prin 2010 si 2011, insa discutiile s-au blocat in momentul in care s-a dovedit ca nu ar fi o afacere prea buna pentru stat. Deocamdata nici Guvernul Ponta nu a materializat intentia.

La capitolul "nationalizare" ar mai putea fi trecuta si cumpararea aproape fortata de catre Nuclearelectrica a tuturor actiunilor de la EnergoNuclear, compania de proiect care ar fi trebuit sa se ocupe de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. EnergoNuclear a fost infiintata in 2009 avand ca actionari mai multe mari companii europene. Nuclearelectrica detinea o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect avand restul: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15% iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%. Insa toti acesti investitori privati s-au retras rand pe rand, iar Nuclearelectrica a fost nevoita sa le cumpere participatiile ajungand acum sa detina 100% din companie.

Si in cazul Rompetrol, statul a redevenit actionar fara sa vrea. Practic, statul roman a fost fortat sa devina actionar la Rompetrol Rafinare, in urma unei decizii AGA a Rompetrol din 2010 care a aprobat conversia unor obligatiuni nerascumparate in actiuni. Fara sa doreasca, statul primea prin aceasta decizie un pachet de actiuni de 44,69%. In 2003, Guvernul Nastase a reglementat conversia a circa 660 milioane dolari reprezentand obligatii la bugetul statului, inclusiv penalitati in 22,8 milioane de obligatiuni pe termen lung. Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010O, insa in loc sa plateasca cei 660 milioane dolari, KazMunaiGaz, actionarul majoritar, a reusit sa faca in asa fel incat sa transforme obligatiunile in actiuni ale statului, doar sa nu plateasca datoria. A rascumparat doar 70 milioane de dolari din 660 milioane dolari. Ministerul Finantelor a dat in judecata grupul Rompetrol, insa a fost retrasa actiunea din instanta dupa ce Guvernul Ponta a aprobat o Hotarare de Guvern care prevede ca statul roman renunta la orice litigiu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13659 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  P$D a distrus Romania! (Joi, 9 octombrie 2014, 23:31)

  Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

  ...si totusi inca gaseste prosti sau complici care sa-i voteze pe ei si clica de partide satelit!
  • +10 (12 voturi)    
   hehe (Vineri, 10 octombrie 2014, 8:59)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Nu numai ca gaseste prosti care sa-i voteze, da's de-a dreptul majoritari. Asta e durerea cea mare.
  • 0 (0 voturi)    
   tzeapa de la Lukoil (Vineri, 10 octombrie 2014, 10:40)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Lukoil oricum voia sa vanda rafinaria doar ca n-avea clienti. Prin neplata taxelor catre stat deja a incasat deja 230 de milioane de euro pe ea. Basescu vrea sa plateasca pe rafinarie pretul de acum cativa ani, dar acum sunt alte preturi, rafinariile nu prea mai sunt cautate.

   Prearea mea e ca fiscul sa confiste rafinaria si s-o scoata la licitatie ca sa recupereze taxele. Daca castiga la licitatie mai mult de 230 de milioane de euro atunci da Lukoil-ului restul de bani, altfel isi opreste ce incaseaza si actionarii raman in continuare datori cu diferenta de bani. Daca nu o cumpara nimeni atunci liciteaza statul 1 euro simbolic si actionarii raman datori cu 230 de milioane de euro si fara rafinarie.
   • 0 (0 voturi)    
    eventual (Vineri, 10 octombrie 2014, 10:56)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui jescu

    Eventual rafinaria scoasa la licitatie. Daca statului ii convine pretul atunci o da cui o cumpara, altfel statul plateste pretul cel mai mare + 1 euro si o nationalizeaza.
  • 0 (0 voturi)    
   prosti (Vineri, 10 octombrie 2014, 11:09)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Ai fi surprins sa afli ca mare parte din 'prosti' au pensii obtinute prin fals, boli induse de catre sistemul medica corupt sau ciupeli,fraude de la firme si institutii de stat cu scop bine intentionat.
   PSD-ul si - a mentinut astfel o masa votanta care la nevoie probabil este dispusa de orice pt apararea intereselor personale..

   P.S. am vazut recent cum tocmai psd istii adica crima organizata incerca sa ofere amnistie
 • +3 (7 voturi)    
  Si ce spune studiul ăsta (Joi, 9 octombrie 2014, 23:44)

  ploiesteanu [utilizator]

  Că răscumpărarea va fi un eșec răsunător, că rafinăria nu va fi pusă în nici un caz pe linia de plutire având patron statul care n-a reușit să rentabilizeze nici un obiectiv pe care l-a condus din 90 încoace. Nici cele mai rentabile obiective cum ar fi fabrica de apă grea sau minele de uraniu, aur și metale prețioase n-a reușit să le facă rentabile. Să avem pretenții la Lukoil când in Europa există un exces de carburant ?
  • 0 (2 voturi)    
   bine ca le au facut rusii rentabile (Vineri, 10 octombrie 2014, 10:48)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   dupa cum vedeti, nici privatii lui peste prajit nu fac altceva decat sa scoata profiturile din tara si sa declare pierderi. tot ce tine de marile industrii, ar fi obiective strategice, asa incat prefere sa fie statul actionar majoritar.
   • 0 (0 voturi)    
    Lukoil nu, pentru că sunt bandiți (Vineri, 10 octombrie 2014, 12:56)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Dar alte firme au profituri serioase, unde mai pui, și cinstite.
 • -6 (18 voturi)    
  hehe (Vineri, 10 octombrie 2014, 0:37)

  Mazeta [utilizator]

  Amuzant este cum oamenii „de dreapta” au ajuns să fie susținători ai naționalizării. Ion Iliescu a vrut comunism cu față umană, Traian Băsescu vrea capitalism cu față umană. Așa suntem noi, umani.
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 octombrie 2014, 9:40)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

 • -12 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 octombrie 2014, 0:47)

  [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
   Taxele sunt aceleasi pt toti (Vineri, 10 octombrie 2014, 8:29)

   Cristi_B [utilizator] i-a raspuns lui

   Prietene postac PSD, ceea ce nu intelegi mataluta este ca taxele si impozitele trebuiesc platite de catre toti, inclusiv companii. Faptul ca esti companie si dai de lucru la 3500 de oameni, nu te absolva de plata datoriilor catre stat.

   Asa cum pe mine nu ma iarta statul de impozite si mi-a trimis cu executare judecatoreasca sa-mi platesc impozitul la masina (dublu fata de cat era), deoarece uitasem sa-l platesc anul anterior, asa si mandretea noastra de Lukoil sa faca bine sa-si plateasca toate darile...

   De cand pana mea, companiile se situeaza deasupra cetatenilor acestei tari? Unii sunt smecheri si altii sunt doar fraieri?

   Daca ai companie si nu reusesti sa-ti platesti taxele si impozitele catre stat, FALIMENTUL si apuca-te de altceva sau fa afaceri in alta parte!
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 octombrie 2014, 0:29)

    [anonim] i-a raspuns lui Cristi_B

  • +5 (7 voturi)    
   ... (Vineri, 10 octombrie 2014, 8:35)

   rocknum [utilizator] i-a raspuns lui

   ce ocupatie ai?

   paznic? sofer de microbuz? lucrator la salubrizare? croitor? fierar betonist?

   sau mai degraba... cate clase ai?
  • +6 (6 voturi)    
   felix ai net !!?? (Vineri, 10 octombrie 2014, 9:19)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui

   Fii pe faza, viorel tine neaparat sa te viziteze...
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 octombrie 2014, 0:32)

    [anonim] i-a raspuns lui rov

  • +4 (4 voturi)    
   ti-ai luat pastilele? (Vineri, 10 octombrie 2014, 9:29)

   torna_fratre [utilizator] i-a raspuns lui

   de diagnostic nu ma indoiesc,esti dus!
   ma intreb insa daca iti iei tratamentul la timp.
   Aaaaa,si uita sa votezi cu unul din cei 2, ponta sau Ponta.Banuiesc ca unul este parlamentar iar celalalt prim ministru,nu?
   • +1 (1 vot)    
    pai aie e (Vineri, 10 octombrie 2014, 10:18)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

    ca a luat prea multe si a intrat in vrie.daca analizeaza cineva textul poate vedea o gramada de probleme aici.daca tineti minte la alegeri umblau niste oameni de bine cu urnele mobile pe la spitalele ''specializate''.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 octombrie 2014, 21:22)

     [anonim] i-a raspuns lui Point

  • +3 (3 voturi)    
   lehman brothers (Vineri, 10 octombrie 2014, 10:14)

   liviusmaximus [utilizator] i-a raspuns lui

   nu se vorbeste de nationalizare ci de RASCUMPARARE, ca sa nu o mumim RECUPERARE !
  • +2 (2 voturi)    
   In nici un caz pontescu... (Vineri, 10 octombrie 2014, 10:16)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui

   Nici nu s-a vazut presedinte si pontescu are tupeu sa dea in justitie si in procurarii care au instrumentat acest caz, facand abuz in serviciu si transmitand procurorilor "mesajul bine plasat"...ce va face daca va fi presedinte? unii vor prinde aripi la furaciune sub mantia protectoare a presedintelui psd-ist. Asta inseamna s aai tupeu de hot! Daca iese ponta ne vom intiarce la perioada post-decembrista cand s-a furat tot ce se putea cu acte "in regula"...
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 octombrie 2014, 0:40)

    [anonim] i-a raspuns lui manon

 • +4 (4 voturi)    
  nationalizare??? (Vineri, 10 octombrie 2014, 9:12)

  xanti [utilizator]

  Cand statul a pus ceva pe picioare in tara asta?
  Se va alege praful de Lukoil,statul e cel mai prost administrator,vor capusa la maxim.
  Venezuela a nationalizat industria petroliera si acum e la pamant si tara si industria.
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit! (Sâmbătă, 11 octombrie 2014, 9:49)

   Robert USA [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Statul cu incompetenti nu e in stare sa administreze (sau cu corupti si incompetenti)...
   Venezuela este sursa #1 de import de titei pentru Statele Unite, deci cumva se misca treaba... Tara e saraca (ma refer la populatie) dar numai pentru ca a fost pe mana unui dictator nenorocit cateva decenii; suficient sa se capuseze si la ei tot sistemul fix ca in minunata noastra patrie muma. O sa scapati de psd niciodata si nu pentru ca nu vreti, ci pentru ca nu vad cum ar fi posibil... Care ai ceva carte sau chef de munca, mergi si vinde-ti vremea cuiva care te apreciaza ca de la stat oricum nu primesti nimic...
 • +3 (3 voturi)    
  Ce se privatizeaza si ce se nationelizeaza (Vineri, 10 octombrie 2014, 9:58)

  BEDE [utilizator]

  Va sa zica, se privatizeaza tot ce ar putea fi profitabil, dar statul administreaza prost pt ca pune manageri rude de-ale membrilor guvernului si de-ale parlamemntarilor, care vor doar sa se imbogatzeasca ei din shpagi pt afaceri paguboase.
  Si ce se nationalizeaza? Apai, se nationalizeaza paguba, dupa ce unii au facut evaziune fiscala declarandu-se pe pierdere si exportand profitul prin alte parti (de pilda in Rusia), atunci nationalizam, adica dam in grija aceluiasi administrator prost care este statul...
  Ce bine merge atunci economia romaneasca! Si totul din cauza hotzilor din Parlament si din guvern.
  Si sub ce guvernari s-au facut cele mai multe privatizari daca nu sub cele ale PSD?
  Trageti ce concluzie doriti...
  • -1 (1 vot)    
   exact (Vineri, 10 octombrie 2014, 12:18)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Dacă lucrurile merg bine, profiturile sunt private. Dacă lucrurile merg rău, pierderile sunt ale statului. Un fel de program „Prima Rafinărie”.
 • 0 (0 voturi)    
  Te primesc in casa mea si tu ma furi. (Vineri, 10 octombrie 2014, 11:05)

  NickNickart [anonim]

  Hotii la parnaie restul pe usa afara, altfel nu se poate.
 • 0 (2 voturi)    
  Sar ai nostri la momeala ca carasii (Vineri, 10 octombrie 2014, 11:52)

  benicio [utilizator]

  Ponta a sarit aiurea cu locurile de munca, a pus boticul primul. Apoi a venit Basescu cu aberatia aia cu preluarea rafinariei de catre stat. Amatori.

  Nu inchide nimeni rafinaria, nu pleaca rusii nicaieri, iar daca o fac tot ei pierd. Explica Tampiza foarte bine in Adevarul. Dar, daca se dovedeste treaba cu evaziunea, atunci sa plateasca si gata. Iar executarea silita, daca e intemeiata, nu e nationalizare. E recuperare de prejudiciu. Nationalizarile presupuneau luatul cu japca, fara nici un temei.
  • 0 (0 voturi)    
   mi-a placut cu ca carasii (Duminică, 12 octombrie 2014, 10:53)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   m-ai impresionat (negatif...sic)
 • 0 (0 voturi)    
  Cei de facut. (Vineri, 10 octombrie 2014, 12:07)

  Azra [utilizator]

  Este un haos desavarsit in aceste actionariate ale statului din diferite obiective strategice, de interes national in domniul energiei, rafinarii, Nuclear-Electrica, energie electrica, care au fost privatizate sau nu. Pagubele pentru economia nationala sunt enorme, datorita unei proaste gestiuni a guvernelor in acest domeniu, incompetentei celor pusi sa raspunda de diferite asemenea obiective si a lipsei unei viziuni coordonate si unitare la nivel national.
  Aici trebuie schimbata radical situatia!
  Si inca ceva.
  La instalarea fiecarui guvern asistam la ceremonii grandioase de la Palatul Cotroceni, in care toti membri guvernului, incepand cu primul ministru, jura cu mana pe biblie, pe Constitutie si pe propria constiinta sa faca totul pentru promovarea intereselor nationale ale Romaniei si a bunastarii poporului roman.
  Iar cand guvernele pleaca, lasand in urma, de cele mai multe ori dezastre de amploare nationala, nimeni nu raspunde pentru nimic, iar pagubele sunt varsate la bugetul de stat, prin stergeri de datorii,reesalonari fara sperante, totul fiind suportat in final de contribuabil.De aici se alimenteaza si deficitul! NU este normal, deoarece cei alesi in parlament sau numiti in functii guvernamentale au responsabilitatea raspunderii pentru activitatea si faptele lor , fata de cei care i-au ales, adica cetatenii acestei tari, cei 18, 19, 20 sau 21 de milioane (pentru ca nimeni nu mai stie cu certitudine cati mai suntem, datorita neglijentei acelorasi guvernanti).
  In fata acestei practici care a ridiculizat credibilitatea oricarui juramant, transformandu-l in ceva rizibil si inutil, cel mai potrivit ar fi sa se renunte pana una alta la acea ceremonie desueta de depunere a juramantului la Palatul Cotroceni.
  Sau sa se introduca prin lege responsabilitatea fiecarui guvern pentru gestiunea sa , la incheierea mandatului sau prezentarea demisiei.
 • -1 (1 vot)    
  Nu mai cumparati (Vineri, 10 octombrie 2014, 12:07)

  CRIZA [utilizator]

  Cea mai simpla rezolvare:
  NU MAI CUMPARATI DE LA LUKOIL !
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 octombrie 2014, 21:25)

   [anonim] i-a raspuns lui CRIZA

 • 0 (4 voturi)    
  Raspuns pt Criza (Vineri, 10 octombrie 2014, 12:47)

  Azra [utilizator]

  Eu am fost o singura data intr-o benzinarie a Lukoil, pentru a folosi toaleta.Gratis.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 octombrie 2014, 21:26)

   [anonim] i-a raspuns lui AzraAbonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by