Beneficiarii din Romania au primit marti cu 26,7% mai putine gaze rusesti in raport cu nominalizarile transmise de Transgaz, informeaza Departamentul pentru Energie. Importul actual al Romaniei din Rusia se afla la un nivel nesemnificativ de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi, reprezentand consumul zilnic al unui oras ca Botosani sau Satu Mare ori consumul CET Timisoara.

"Ieri, Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti ne-a transmis un raspuns oficial conform caruia scaderea livrarilor de gaze rusesti este cauzata de anumite disfunctionalitati tehnice, aparute ca urmare a unor actiuni Gazprom de umplere a depozitelor de gaze pentru pregatirile necesare perioadei de iarna", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Consumul actual total al Romaniei este de circa 26 milioane metri cubi pe zi, in timp ce productia interna de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi.

Romania a inmagazinat pana in acest moment cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Livrarile de gaze rusesti catre Romania au scazut si luni cu 9,2%. Pentru luni, scaderea initiala anuntata de dispeceratul Gazprom din Sofia era de 10,6%, dar au revenit ulterior si au anuntat o scadere de 9,2% in raport cu nominalizarile facute de Transgaz, pe baza solicitarilor beneficiarilor din Romania.

Gazprom a redus livrarile de gaze catre Romania si vineri. Scaderea initiala anuntata de dispeceratul Gazprom din Sofia era de 30,7%, dar au revenit ulterior si au anuntat o scadere de 13,6% in raport cu nominalizarile facute de Transgaz, pe baza solicitarilor beneficiarilor din Romania. Gazprom a mai redus si in alte zile saptamana trecuta. Joi, Romania a primit cu 15% mai putin gaz decat era planificat, iar miercuri cu 18%.