Exista un "mare risc" legat de tranzitul gazelor naturale spre Europa in aceasta iarna, a declarat joi presedintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de AFP.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

"Pot sa va reasigur ca nu va exista o criza pentru care vina sa fie aruncata pe participantii rusi la cooperarea energetica", a spus acesta, in timpul unei vizite in Serbia.

Dar, a avertizat el, "exista mari riscuri de tranzit".

"Daca vedem ca partenerii nostri ucraineni incep sa ia ilegal gaze din sistemul nostru de gazoducte pentru export, atunci ne vom reduce livrarile in conformitate cu volumele furate", a avertizat el.

Rusia a taiat la jumatatea lui iunie livrarile de gaze catre Ucraina, care a refuzat majorarea de preturi impusa de gigantul rus Gazprom in contextul crizei dintre Moscova si Kiev care a acumulat, potrivit Rusiei, datorii de 5,3 miliarde de dolari.

Aceasta disputa ar putea afecta livrarile catre UE daca Ucraina decide sa se aprovizioneze din gazul care ii tranziteaza teritoriul pentru a face fata iernii.

O reuniune trilaterala pentru reglarea acestei dispute ar urma sa aiba loc in 21 octombrie le Bruxelles. UE este dependenta in proportie de 30% de aprovizionarile din Rusia, dintre care jumatate tranziteaza Ucraina.

Pentru a ocoli Ucraina, Gazprom a lansat proiectul gazoductului South Stream, al carui traseu traverseaza si Serbia.

"South Stream nu poate fi realizat doar cu sustinerea unei singure parti. Si aici e ca in dragoste: nu poti fi fericit decat daca exista doua persoane care participa la acest incredibil proces", a subliniat presedintele rus.

Comisia Europeana, care apreciaza ca reglementarile europene in materie de contracte publice au fost incalcate in acest proiect, a obtinut de la Bulgaria interuperea lucrarilor, dar Serbia a precizat ca lucrarile vor continua pe teritoriul sau.