Comisia Europeana a decis retragerea cererilor de chemare in judecata a Romaniei in cazul netranspunerii directivelor din Pachetul 3 Energie, atat in ceea ce priveste sectorul gazelor naturale, cat si sectorul energiei electrice, informeaza Departamentul pentru Energie. Comisia Europeana demarase procedura de infringement in data de 29 septembrie 2011, acuzand neimplementarea celui de-al treilea pachet legislativ al UE privind liberalizarea pietei interne de energie. Astfel, Romania era acuzata ca nu a transpus complet si la timp in legislatia nationala directivele europene privind piata unica de energie electrica (directiva europeana 72/2009) si respectiv de gaze naturale (directiva europeana 73/2009).

"Comisia Europeana a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene acte din care rezulta ca tara noastra si-a indeplinit obligatiile de transpunere ulterior inceperii procedurii la Curte. La inceput, Comisia a cerut desistare pentru cauza pe energie electrica, iar, in cursul zilei de ieri, Colegiul Comisarilor a luat o decizie similara si in ceea ce priveste speta pe gaze naturale", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Procedura de infringement a fost declansata de Comisia Europeana in 2011, iar in 2013 Romania a fost actionata in judecata pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei electrice si a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns pe rolul Curtii Europene de Justitie. Sunt doua cauze, una pe energie electrica si cealalata pe gaze naturale, iar actiunile au fost introduse la data de 17 iulie 2013. Comisia propune o amenda de 60.000 de euro pentru Romania.