Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa Consiliul European, ca "niciun gram, niciun metru cub de gaz romanesc" nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizand ca exporturile romanesti de gaze se vor face prin Transgaz, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca evaluarea Comisiei Europene ca exista riscuri pentru Romania daca Rusia reduce exporturile de gaze este "gresita".

"Au primit date gresite din tara, au facut o analiza gresita. Romania nu are o problema de asigurare a resursei energetice. Avem resursa pe care ne-o asiguram si avem flexibilitate in asigurarea combustibilului pentru termocentrale. Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe pacura sau pe carbune. Romania nu are o problema de aprovizionare", a declarat Traian Basescu, dupa participarea la Consiliul European de la Bruxelles.

El a precizat ca probleme au tarile care nu sunt interconectate la sistemul european, Portugalia, Spania, tarile baltice, care au posibilitati foarte mici de transfer energetic.

Seful statului a explicat ca pentru aceste tari este prioritara conectarea la sistemul european, in timp ce pentru Romania "ramane o prioritate interconectarea pe gaze dar nu privind neaparat catre situatia in care ar trebui sa primim gaze din import, ci catre situatia in care ar trebui sa furnizam gaze".

"Anul trecut s-a descoperit un mare zacamant de gaze in Marea Neagra, in perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zacamant tot in Marea Neagra de catre Exxon. In conditiile in care obiectivul nostru este asigurarea suta la suta a resurselor de gaze necesare economiei romanesti si Republicii Moldova, ce prioritati urmeaza sa gandim, in functie si de descoperirile viitoare din Marea Neagra dar si tereste, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singura conditie, pe care am subliniat-o si in discutiile cu domnul Rois (presedintele OMV - n.r.), de acum doua saptamani, si in discutiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare saptamana trecuta: niciun un gram, niciun metru cub de gaz romaneasc nu va tranzita South Stream-ul proiectat si care ar trebui sa mearga prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze romanesti catre export se va face prin Transgaz", a subliniat Traian Basescu.