Guvernul amageste minerii din Valea Jiului cu masuri electorale pentru Complexul Energetic Hunedoara, o companie care se pregateste de insolventa si care risca sa intre in faliment

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 29 octombrie 2014, 23:12 Economie | Energie


Cu un picior in faliment, CE Hunedoara trebuie sa scoata 450.000 lei pentru ISPE
Foto: AGERPRES
Complexul Energetic Hunedoara, societate cu 7.000 de angajati, din care multi mineri din Valea Jiului, se afla intr-o situatia economica foarte dificila. Atat de dificila incat dupa alegeri, la inceputul anului viitor, este posibil sa intre in insolventa, spun pentru HotNews.ro surse din sectorul energetic. Potrivit acestora, societatea se indreapta chiar catre faliment. De altfel, ar fi trebuit inceputa procedura insolventei inca din aceasta vara, insa fiind an electoral, este prelungita agonia. Mai mult, Guvernul a intervenit prin adoptarea unor acte normative care sa permita societatii sa mai functioneze si in aceasta iarna. Guvernul Ponta incearca, astfel, sa evite orice forma de protest din partea minerilor, fiind stiut faptul ca zona Vaii Jiului este o adevarata bomba sociala care sta sa explodeze oricand. In aceste conditii, este greu de inteles decizia recenta a societatii de a importa 150.000 tone carbune, in loc sa-l foloseasca pe cel din minele romanesti, riscand sa lase minerii fara lucru.

 • Context Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in septembrie 2012 in urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) si Electrocentrale Paroseni. In februarie 2013, compania nou infiintata a fuzionat cu Societatea Nationala a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din sapte cate detinea. In total exista 7 mine care faceau parte, initial, din Compania Nationala a Huilei. Guvernul a convenit in 2011 impreuna cu organismele internationale inchiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroseni si Uricani urmeaza sa fie inchise treptat pana in 2018, trecand in acest scop la SN Inchideri Mine Valea Jiului. Activele viabile, adica minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse in Complexul Energetic Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara se aprovizioneaza, teoretic, cu carbunele produs atat in minele pe care le detine, cat si in minele care urmeaza sa fie inchise.

Cum intervine Guvernul pentru o societate cu pierderi imense: stergerea unei datorii catre CNH si acces garantat in sistemul energetic national

Chiar daca este o societate nou infiintata si chiar daca a preluat activele minele cele mai viabile, Complexul Energetic Hunedoara functioneaza in pierdere. In 2013, adica in primul sau an de functionare, a inregistrat o pierdere de circa 147,6 milioane de lei, potrivit raportului administratorilor pe 2013. Datoriile sale sunt mari, valoarea lor fiind la 31 decembrie 2013 de 752,3 milioane de lei, atat la banci si furnizori, cat si la bugetul statului. De altfel, anul trecut, in noiembrie, a fost cat pe ce sa intre in insolventa. Atunci, Compania Nationala a Huilei (CNH), aflata in lichidare, a cerut insolventa Complexului Energetic Hunedoara, pentru o creanta certa de 70,7 milioane de lei creata in urma neplatii unor cantitati de carbune. Guvernul a intervenit si a aprobat o Ordonanta de Urgenta care prevedea un artificiu prin care CE Hunedoara sa scape de datoria provenita din neplata carbunelui livart de CNH. Ordonanta prevede stingerea datoriei de 70,2 milioane de lei pe care CE Hunedoara o avea fata de CNH. In schimb, a preluat, in acelasi cuantum, datorii ale CNH catre bugetul statului.

Saptamana trecuta, Guvernul a intervenit adoptand o Ordonanta de Urgenta asemanatoare. Aceasta prevede preluarea de catre CE Hunedoara a unor datorii ale CNH de 10,8 milioane de lei catre bugetul statului. In schimb, se stinge, in acelasi cuantum, datoria pe care CE Hunedoara o are fata de CNH. Ordonanta de Guvern a fost publicata miercuri, 29 octombrie, in Monitorul Oficial.

Insa nu este singurul ajutor pe care il primeste CE Hunedoara de la Guvern in plina campanie electorala. In sedinta de miercuri, 29 octombrie, a fost adoptat un proiect de Hotarare care nu s-a aflat nicio zi in dezbatere publica prin care CE Hunedoara primeste prioritate in Sistemul Energetic National. Practic, cel putin 500 de MW din productia Complexului Energetic Hunedoara va fi preluata cu prioritate in sistemul energetic national pana la 31 decembrie 2017, se arata in textul actului normativ. Complexul Energetic Hunedoara asigura aproximativ 5% din productia de energie electrica a Romaniei, avand o putere instalata existenta de 1.225 MW. Precizam ca proiectul a fost publicat pentru dezbatere publica pe 28 octombrie, avand termen limita pentru primirea observatiilor in aceeasi zi, pana la ora 9.00 dimineata. Potrivit Legii transparentei decizionale 52/2003, anuntul pentru un proiect de act normativ trebuie publicat cu cel putin 30 de zile inainte de adoptare, iar pentru dezbatere publica se stabileste o perioada de cel putin 10 zile. Hotararea de Guvern are ca motivare faptul ca CE Hunedoara trebuie sa asigure mentinerea nivelului de siguranta a sistemului energetic national. De fapt, este o prelungire a unei masuri luate anul trecut prin HG 138/2013 care prevedea accesul garantat in retea in limita a 200 MW, pana la 1 iulie 2015.

In nota de fundamentare se precizeaza ca este necesara aceasta Hotarare de Guvern avand in vedere cresterea centralelor care produc energie regenerabila, sursa care are caracter imprevizibil si interminent. "Puterea instalata in centralele electrice aflate in functiune din surse eoliene este de cca. 2000 MW, iar a celor din surse solare de energie de cca. 1100 MW, urmand ca in 2014 - 2015, pe baza dosarelor de autorizare de infiintare depuse la Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), sa intre in functiune noi capacitati energetice care utilizeaza surse regenerabile de cca. 2500 MW. Ca urmare, pe piata angro de energie electrica se manifesta o scadere a pretului energiei electrice, deoarece sprijinul acordat acestor centrale electrice nu este inclus in pretul de vanzare a energiei electrice de catre producatori", se arata in nota de fundamentare publicata pe site-ul Departamentului pentru Energie.

 • Situatia dezastruoasa de la CE Hunedoara este recunoscuta chiar de Departamentul pentru Energie

Realitatea este ca CE Hunedoara produce energie foarte scumpa, cea mai scumpa din Romania. Costul de productie depaseste 270 lei/MWh, in conditiile in care energia se vinde pe bursa energie cu circa 170 lei/MWh, in medie.


De altfel, situatia dezastruoasa de la Complexul Energetic Hunedoara este recunoscuta chiar de Departamentul pentru Energie intr-un document oficial. "Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. se confrunta cu o serie de incertitudini legate de capacitatea de a continua sa functioneze pe o perioada rezonabila de timp, ca urmare a scaderii cererii de energie. Riscul de rata a dobanzii este semnificativ, in condittiile in care societatea are contractate credite de cca. 350 mil lei iar pentru asigurarea in totalitate a contribtiei partii romane la finantarea proiectului Centrala Electrica Paroseni va fi contractata, in viitorul apropiat, de catre MFP, suma de 14.700.000 euro, aceasta suma urmand a fi subimprumutata societatii printr-un Acord de Imprumut Subsidiar. De asemenea, riscul de piata este ridicat in contextul in care exista o nesiguranta cu privire la strategia de dezvoltare economica. In acest context, societatea a luat masuri de monitorizare constanta a lichiditatii, pentru rationalizarea cheltuielilor si monitorizarea zilnica a fluxurilor de trezorerie", se arata in raportul privind evolutia si performanta activitatii de actionariat la regiile autonome si societatile aflate sub autoritatea Departamentului pentru Energie in anul 2013.

 • CE Hunedoara vrea sa importe 150 mii tone de carbune, chiar daca minele din Romania sunt pline de huila

In conditiile in care este total ineficienta, CE Hunedoara primeste sprijin de la Guvern pentru a depasi cu bine iarna, dar si perioada electorala. Valea Jiului este o zona extrem de sensibila din punct de vedere social, motiv pentru care Guvernul nu are niciun interes sa fie provocat vreun conflict acolo. De altfel, bomba sociala din Valea Jiului este pe punctul sa explodeze. Sindicatele au depus o plangere la Tribunalul Hunedoara pe motiv ca nu le-au fost platite primele de concediu. Ministrul muncii, Rovana Plumb, le-a dat asigurari ca primele vor fi platite pana pe 28 octombrie. Termenul a trecut, iar primele nu au fost platite.

Conflicte au mai fost si in vara lui 2013. Atunci minerii de la de la minele Petrila, Paroseni si Uricani s-au blocat in subteran deoarece nu mai aveau de lucru. Ortacii spuneau ca termocentralele de la CE Hunedoara (Mintia si Paroseni) nu mai preiau cantitatea de carbune extrasa, iar la unitatea miniera nu mai este loc pentru stocarea acesteia. Trebuie precizat ca cele trei mine au un singur cumparator pentru huila extrasa- Complexul Energetic Hunedoara. La sfarsitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a facut un import de 455.000 de tone de carbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului de atunci, Daniel Andronache, releva ca nu era oportun.

Practic, CE Hunedoara nu prelua carbunele din minele romanesti, in schimb importa, fapt care a starnit nemultumirea ortacilor. Situatia pare sa se repete, ceea ce este de neinteles in situatia actuala.


CE Hunedoara a lansat recent o procedura de achizitie din import a 150.000 tone de carbune pentru iarna 2014-2015. Valoarea importului ar fi de 14 milioane de euro, termenul de depunere a ofertelor fiind 30 octombrie. Potrivit directorului general al CEH, Aurel Niculescu, achizitia de carbune este necesara pentru ca aceasta companie este cuprinsa in programul varfurilor de iarna. "Trebuie sa functionam cu un grup la Paroseni si doua grupuri la Mintia. Vom asigura atat servicii de sistem, cat si rezerva tertiara lenta. Cu cele trei grupuri in functiune putem produce pana in 500 de megawati/ora", a declarat directorul general al CEH, potrivit publicatiei Gorjexclusiv.ro. Problema este ca acest import se face in conditiile in care minele din Romania sunt pline de huila. In plus, exista la Directia Nationala Anticoruptie o plangere legata de importurile realizate in anii trecuti. Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata, anul trecut, pe marginea importului de huila efectuat in 2012 de Termocentrala Mintia si mai apoi de Complexul Energetic Hunedoara, arata publicatia locala Gazeta de Dimineata in august 2014. Exista banuiala ca aceste importuri nu au fost facute tocmai legal, carbunele din adus din Ucraina, via Ungaria, printr-o serie de intermediari.

CE Hunedoara doreste sa faca importul in ciuda faptului ca ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca nu este adeptul incurajarii unor astfel de actiuni. "Ca principiu, imi doresc ca minerii sa produca cat mai mult. M-ar bucura daca se poate si vor fi gasite solutii, sustinute si acceptate de ei, ca minerii sa poata lucra mai mult, evident fiind remunerati, pentru ca nu sunt adeptul incurajarii importului de carbune, ci dimpotriva cred ca Romania ar trebui sa produca mai mult si sa importe cat se poate de putin. Evident ca stim cu totii ca exista niste caracteristici tehnice de performanta pentru termocentralele care fac parte din CEH, stim ca puterea calorica a carbunelui din Romania este la un anumit nivel, stim ca amestecarea cu un carbune de o putere calorifica mai mare inseamna o mai mare eficienta pentru societate, dar ca principiu, daca se poate, daca exista acordul partilor, m-as bucura ca minerii din Romania sa produca cat mai mult, sa lucreze cat mai mult si evident sa castige, din punct de vedere financiar, corespunzator muncii pe care o presteaza", a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Hunedoara, ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, potrivit Gazetei de Dimineata.

Mai trebuie mentionat ca in cursul zilei de joi, 30 octombrie, premierul Victor Ponta va efectua o vizita electorala in judetul Hunedoara.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3026 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  ? (Joi, 30 octombrie 2014, 0:45)

  Withdrawal [utilizator]

  Bombele sociale nu tin cont ca e campanie sau nu. Prelungirea agoniei nu face decat sa adune tensiune.

  Castigatorul alegerilor, oricine ar fi el, sta pe un butoi de publere.

  Poate de asta are nevoie poporul ca sa-si aminteasca primul vers din imnul national.
 • +3 (3 voturi)    
  De ce sa nu va prosteasca Ponta ???? (Joi, 30 octombrie 2014, 10:07)

  andreesanu [utilizator]

  Voi cei din Valea Jiului ati fost oamenii lui Iliescu ,de ce sa nu fiti si a lui Ponta ???,orcind gata sa fiti prostiti ,orcind gata ca si masa de manevra voi puteti intoace Romania cu curul in sus .
  Ce daca Ponta a mai promis acu doi ani jumate un milion de locuri de munca !!!,tot asa o sa va rezolve si voua pasurile de azi.
  Traindo sperando ,murindo cacando.
 • -1 (3 voturi)    
  INDUSTRIA EXTRACTIVA (Joi, 30 octombrie 2014, 12:32)

  jidanul [utilizator]

  Distrugerea industriei extractive din Romania a fost o grseala enorma. Romania are astazi un potential industrial extractiv urias d.p.d.v. energetic. In subsolul Romaniei se afla cantitati mari de carbune care pot fi exploatate in mod rentabil si valorificate cu tehnologii moderne si cu un impact ecologic minim. Nu am sa dau numele dar, in vestul Romaniei exista rezerve de carbune energetic de calitate foarte buna (cu putere calorica mare) pentru o perioada de exploatare de peste 100 de ani, printr-o exploatare miniera la zi, adica printr-o cariera. O astfel de investitie ar produce mii de locuri de munca pentru o perioada lunga de timp.Cu o tehnologie de ultima generatie si cu profesionalism si fara spagi si mite, s-ar putea produce energie electrica cu costuri reduse si fara pericolul pe care il reprezinta producerea energiei nucleare. Refacerea ecologica in urma finalizarii exploatarii ar putea fi un lac de acumulare, format prin constructia unei hidrocentrale care sa produca energie electrica. Toata industria extractiva romaneasca trebuie regandita in mod nationalist si chiar patriotic, in folosul romanilor si in interesul natiunii romane si chiar al sigurantei nationale si energetice a tarii noastre.
  • 0 (0 voturi)    
   a? (Joi, 30 octombrie 2014, 14:42)

   kelye [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   "..cu un impact ecologic minim"
   Utilizand tehnologie moderna (filtrare) poti elimina produsele secundare dar tot produce CO2 orice i-ai face

   "o perioada de exploatare de peste 100 de ani"
   Poate daca exploatezi la roaba si tarnacop. Chiar si cu tehnologia actuala (daca exista interes economic, atentie) intr-o suta de ani escavezi jumatate de tara.

   "O astfel de investitie ar produce mii de locuri de munca pentru o perioada lunga de timp.Cu o tehnologie de ultima generatie si cu profesionalism..."
   Tehnologie de ultima generatie inseamna automatizare maxima si implicare minima a factorului uman. In niciun caz nu "mii" de locuri de munca. Nu au folosit acelasi argument si cei de la RMGC si s-a dovedit ca pe termen lung erau 4-500 ?
   Evident numarul variaza in functie de marimea exploatarii dar tendinta va fi descrescatoare pe termen lung datorita automatizarii robotizate.

   Singurul mod (productiv) in care poti regandi industria extractiva romaneasca e sa o inchizi si sa le oferi oamenilor posibilitatea de recalificare in domenii de interes actual pe plan international.
   • 0 (0 voturi)    
    CUM SPUI TU ... (Joi, 30 octombrie 2014, 15:30)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui kelye

    .. si atunci plecam cu totii in pribegie prin lumea asta sa mai stergem fundul occidentalilor cu bani ori mai ramanen dependenti energetic de rusi sau asteptam vreo minune ? Dumnezeu ne-a dat dar, de bagat in traista sau in sac trebuie s-o facem noi romanii. O tara care nu are dezvoltate industriile pentru resursele pe care le are, nu se va dezvolta. Si apropos de CO2, e mai bine cu un Cernobal, Kozlodui si Fukushima ? Sunt curios ce profesie ai ? ca sa-mi dau seama de unde vine analiza asta a ta. Si inca un lucru Germania face investitii in lucrarile miniere de carbune din Polonia si UK si isi va inchide toate centralele nucleare pana in 2030, oare de ce ?
    • 0 (0 voturi)    
     . (Joi, 30 octombrie 2014, 17:28)

     kelye [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

     Stergi fundul occidentalilor daca atat esti in stare sa faci. Sau pui mana si te califici intr-o profesie de actualitate si castigi mai mult decat ei. Si se poate si in Romania.

     Accidentele respective au avut in impact LOCAL mare (da, zone extinse) dar emisiile de CO2 au impact GLOBAL.
     Si vorbind de impactul local poate ar trebui sa-i intrebi pe cei care locuiesc in aproprierea unei termocentrale cat de fericiti sunt. Cum isi usuca hainele in casa ca orice lasi afara 12 ore se face negru.
     Sau cauta putin pe net despre ploi acide.

     UK isi inchide VECHILE centrale nucleare pentru ca au fost construite in '80-90 si au ajuns la sfarsitul perioadei de viata, standardele de securitate nucleara s-au schimbat si tehnologia a evoluat.
     Stiu ca existsa proiecte pentru constructia catorva (4?) centrale noi pana in 2025. Toate centralele

     Apropos de carbune ... http://ecowatch.com/2014/08/13/uk-wind-exceeds-coal-storm-break-records/
  • +1 (1 vot)    
   Lignitul se folosea prin evul mediu (Joi, 30 octombrie 2014, 14:55)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Huila s-a cam terminat....asa ca zona aia o sa fie punct fierbinte in anii ce urmeaza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by