Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana (UE) au ajuns joi seara, la Bruxelles, la un acord asupra reluarii livrarilor de gaze rusesti pentru aceasta iarna, a anuntat o sursa europeana, citata de AFP.

Acordul a fost semnat de ministrii Energiei ai celor doua tari, rusul Alexander Novak si ucraineanul Iuri Prodan, si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, potrivit Mediafax. Un act aditional la contract a fost ulterior parafat de seful Gazprom, rusul Aleksei Miller, si cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev.

"Responsabilitatea politica, logica cooperarii si pur si simplu bunul simt economic au prevalat", a apreciat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in cursul unei conferinte de presa.

"Este un pas important pentru securitatea noastra energetica", a dat asigurari el, afirmand ca nu exista "niciun motiv pentru ca oameni din Europa sa indure frigul in aceasta iarna".

Barroso a spus ca "spera ca acest acord va creste increderea intre Ucraina si Rusia". "Punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk" privind incetarea focului in Estul separatist al Ucrainei "trebuie sa fie, in acest moment, prioritatea" noastra, a adaugat el.

Oettinger a precizat ca acordul se refera la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzand atat plata datoriei la gaze a Ucrainei fata de Rusia, cat si plata livrarilor de gaze rusesti pana martie. Pretul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat ca Ucraina este capabila sa-si achite datoria la gaze fata de Rusia.