Complexul Energetic Oltenia si China Huadian Engineering au semnat vineri, la Guvern, un acord pentru realizarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari. In acest sens, a fost infiintat compania cu capital mixt de tip Independent Power Producer (IPP). "Guvernul va sprijini toate investitiile in dezvoltarea si retehnologizarea producatorilor de energie termo, hidro si nuclear. Pentru aceasta este insa nevoie de parteneri cu putere financiara si tehnologica extrem de mare. Am vrut sa salut acest proiect la Rovinari, care presupune o investitie de aproape 1 miliard de dolari", a afirmat premierul Victor Ponta.

"Ieri am fost la Complexul Energetic Hunedoara impreuna cu cei doi ministri si stim cat de important va fi proiectul de retehnologizare - 270 de milioane de euro pentru retehnologizarea unui grup la Complexul Energetic Hunedoara. Stiu cat de avansat este proiectul privind grupul III si IV de la Cernavoda, in care investitorul chinez selectat va investi peste 4 miliarde de dolari. Si m-am bucurat sa aflu ca avem multi competitori interesati si intrati in procedura pentru centrala de la Tarnita - peste 1,5 miliarde de euro investitii. Daca adunam doar aceste patru investitii in energie, putem ajunge la acea cifra de 7 miliarde de dolari, pe care o anuntam ca un obiectiv de investitii in energie in urma cu un an, tot in aceasta sala, alaturi de prim-ministrul Chinei, domnul Li Keqiang", a mai spus Ponta.

Complexul Energetic Oltenia a semnat in noiembrie cu China Huadian Corporation un acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari. Compania chineza a fost declarata castigatoare a unei licitatii inca din luna mai 2012, insa abia acum s-a ajuns la un acord de intentie.

Comisia de negociere pentru Proiectul 'Realizare grup energetic nou de 500 de megawati la Termocentrala Rovinari' a selectat la inceputul lunii mai oferta depusa de compania chineza China Huadian Engineering Co. Ltd, informa in mai 2012 compania energetica. Oferta companiei chineze a intrunit cel mai mare numar de puncte, respectiv un total de 100, fata de 78,75 puncte obtinute de compania Marubeni Corporation. Este vorba de o investitie de un miliard de dolari pentru construirea noului grup energetic de 500 MW de la Rovinari.