Companiile energetice din zona termo au creat mari probleme din cauza pierderilor pe care le tot inregistreaza an de an lor, insa niciun Guvern nu a avut curajul sa ia masuri drastice care sa duca la eficientizarea lor. Masuri de reducere a costurilor ar fi insemnat inclusiv disponibilizari in zone in care sunt adevarate bombe sociale. La Complexul Energetic Hunedoara sunt 7.000 de angajati, iar la Complexul Energetic Oltenia 19.000. In loc sa rezolve aceasta problema a costurilor uriase, toate guvernele din 2007 incoace se gandesc sa uneasca aceste companii ineficiente cu cele profitabile. Chiar si actualul ministru al energiei, Razvan Nicolescu, a reluat aceasta idee controversata. "Sustinem reintegrarea companiilor energetice. Big is beautiful (n.red. ce este mare este frumos)", a spus Nicolescu in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.

Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni)Foto: AGERPRES

Altfel spus, sa uneasca o companie precum CE Hunedoara cu 7.000 de angajati si costuri de peste 270 lei/MWh sau CE Oltenia cu 19.000 angajati si costuri de 180 lei/MWh cu Hidrolectrica, o companie cu 4.500 angajati si costuri de 130 lei/MWh sau Nuclearelectrica, o companie cu 2.000 de angajati si costuri de 150 lei/MWh.

Ideea fuziunii companiilor energetice de stat cu pierderi cu cele rentabile a fost de fiecare data criticata tocmai din cauza ca acele societati profitabile ar avea de suferit. Nu ar avea cum sa sustina si pierderile unor giganti precum CE Oltenia si CE Hunedoara. In plus, Hidroelectrica, chiar daca inregistreaza profit, se afla inca in proces de insolventa. Adica, acum se curata de pierderi, ca apoi sa le preia pe ale altora.

Niciun Guvern nu a dorit sa intelega faptul ca CE Hunedoara si CE Oltenia nu mai pot sa functioneze in conditiile actuale si ca trebuie sa se reorganizeze in vederea reducerii costurilor. In loc sa treaca la un program de reducere a costurilor, Oltenia si Hunedoara au tot primit facilitati de la Guvern, avand acces garantat si prioritar in sistemul energetic.

Nici macar pe partea de management profesionist nu au fost luate masuri. Este stiut faptul ca la CE Oltenia, managementul este politic, directorul general, Laurentiu Ciurel, fiind un fost vicepresedinte PSD Gorj, un apropiat al premierului Victor Ponta. De altfel, cele mai mari presiuni legate de fuziunea cu societatile rentabile vin chiar din aceasta zona. Ciurel Laurentiu, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, este de neclintit chiar daca tocmai a inceput urmarirea penala impotriva sa pentru abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova la Turceni si Rovinari.

O astfel de fuziune si crearea unui mix de energie ar afecta in mod evident Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Ar fi nu doar un mix de energie, ci si de costuri, ceea ce ar face ca noile companii create sa devina total necompetitive in regiune. Asa ca, parafrazandu-l pe ministru, "big is ugly".

Producatorii din zona termo au insa alte argumente. "Daca din piata vom elimina niste jucatori, va fi foarte greu sa ii punem la loc peste 10 ani. Noi, producatorii pe baza de carbune, avem doua componente in plus fata de nuclear, componenta de curatare a mediului, de desulfurare, si componenta de emisii de gaze cu efect de sera, pentru care trebuie sa platim. Trebuie sa prevedem in acest mix energetic si costuri", a declarat Ovidiu Demetrescu, membru in consiliul de administratie al Complexului Energetic Hunedoara, in aceeasi conferinta organizata de Ziarul Financiar.

Nimeni nu pune insa problema ca mai intai sa fie reduse costurile de la aceste companii si apoi sa fie facuta fuziunea.

Fostul ministru delegat pentru energie, Constantin Nita, avea chiar ideea spargerii Hidroelectrica in 2-3 societati pe care sa le uneasca apoi cu unitati termo. Aceasta ca sa infiinteze apoi "2-3 companii puternice". Reamintim ca si fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a incercat sa infiinteze doi giganti energetici: Electra si Hidroenergetica. Marele proiect de infiintare a gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica a fost respins in salile de judecata in 2011. Ministerul Economiei s-a chinuit mai mult de doi ani sa reorganizeze sectorul energetic, prin infiintarea celor companii gigant. Imediat au aparut si contestatiile in justitie. Vreo 20 la numar. Astfel a inceput un razboi in salile de judecata intre Ministerul Economiei, pe de-o parte, si Fondul Proprietatea si sindicatele, pe de alta parte.

Ministerul Economiei a pierdut procesele rand pe rand. Cu foarte mare greutate, autoritatile au acceptat infrangerea trecand la planul "B", si anume infiintarea a doi mamuti mai mici: Oltenia si Hunedoara. Potrivit unei hotarari a Guvernului din octombrie, complexul Energetic Oltenia se va forma prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, iar Complexul Energetic Hunedoara din fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A.

Se pare insa ca nici crearea CE Oltenia si CE Hunedoara nu a rezolvat problema unitatilor termo, deoarece la doar doi ani de la infiintare inregistreaza mari pierderi.

Pentru mai multe informatii despre cele doua companii citeste si: