Departamentul pentru Energie cere Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa raspunda la mai multe intrebari inainte de a da curs solicitarii acesteia de a amana prin OUG liberalizarea pretului la gaze in cazul CET-urilor care livreaza energie termica populatiei, a declarat pentru HotNews.ro ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu. Acesta a spus ca una dintre intrebarile la care trebuie sa raspunda ANRE este "De ce aceasta amanare de liberalizare trebuie sa se aplice doar CET-urilor si nu celorlalti consumatori care inca mai sunt reglementati, adica IMM-uri?".

"Inainte de a decide in legatura cu inaintarea unei Ordonante de Urgenta, am cerut clarificari de la ANRE in legatura cu mai multe aspecte. Care au fost motivele pentru care au decis cresterea tarifelor de transport cu 16,15% si a celor de distributie cu 10,39%, asa cum reiese din adresa transmisa in data de 10 noiembrie, si care este impactul acestor cresteri in pretul final? De ce amanarea sa se faca doar cu un an, asa cum reiese din aceeasi adresa si nu cu sapte ani, pana la jumatatea lui 2021, cand se finalizeaza liberalizarea in cazul consumatorilor casnici? De ce nu au enuntat aceasta propunere in luna octombrie cand s-a discutat un proiect de lege de modificarea a Legii energiei 123/2012 (n.red. cand s-a decis prelungirea calendarului de liberalizare in cazul consumatorilor casnici din 2018 pana in 2021)? De ce aceasta amanare de liberalizare trebuie sa se aplice doar CET-urilor si nu si celorlalti consumatori care inca mai sunt reglementati, adica IMM-uri?", a spus Nicolescu.

Acesta a precizat ca ANRE mai trebuie sa discute si reprezentantii Comisiei Europene in vederea amanarii. "Daca au vorbit cu cei de la Comisia Europeana si dupa ce voi primi datele solicitate, voi decide ce este de facut", a mai spus Nicolescu.

Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energie (ANRE) a notificat Guvernul sa aprobe de urgenta un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care sa scoata CET-urile din randul consumatorilor de pe piata libera, in caz contrar existand pericolul cresterii preturilor la energia termica cu 28% pana la 38%. Gazele de pe piata libera sunt mai scumpe pe piata libera decat in zona reglementata, fapt care s-ar reflecta in pretul energiei termice produse de CET-uri, si mai departe in pretul final la consumator.

Trebuie precizat ca toti consumatorii noncasnici sunt obligati sa achizitioneze gaze naturale de pe piata libera incepand cu 1 ianuarie 2015. In randul acestor consumatori, ar urma sa intre si CET-urile care furnizeaza energie termica in sistem centralizat.

Emil Calota, vicepresedinte ANRE, sustine ca a fost notificat Departamentul pentru Energie pentru a corecta aceasta situatie prin Ordonanta de Urgenta inca din 10 noiembrie. Practic, ANRE cere sa fie reglementate preturile la gaze pentru CET-urile care produc energie termica pentru populatie.

La randul sau, Iulian Iancu, presedintele comisiei de industrii din Camera Depatutatilor, a spus ca este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic reglementat care detine o centrala de si este si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. In mare parte, CET-urile utilizeaza gazele drept combustibil pentru producerea de energie termica.

Declaratiile au avut loc in cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului pe tema pretului la energie.

Departamentul pentru Energie a primit mai multe solicitări din partea unor companii private de a amâna liberalizarea preţurilor pentru consumatorii industriali, se arata intr-un comunicat al Departamentului.

"De asemenea, Departamentul pentru Energie a primit o solicitare de iniţiere a modificării legislaţiei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de la o serie de operatori privaţi pentru a amâna cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor. Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării. Departamentul pentru Energie consideră că o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. –uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene. În ceea ce priveşte preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă, acestea vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual", se arata in comunicat.

Precizam ca procesul de liberalizare a preturilor la gaze naturale va fi finalizat pe 31 decembrie 2014 pentru toti consumatorii noncasnici. Acestia vor trebui sa isi aleaga furnizorul de gaze si sa incheie cu acestia un contract de vanzare-cumparare a gazelor, fie prin negociere directa a pretului, fie prin acceptarea unei oferte-tip a acestuia, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Practic, niciun client noncasnic nu va mai beneficia de preturi reglementate la gazele naturale.

In cazul consumatorilor casnici, liberalizarea continua treptat, urmand sa fie finalizata la mijlocului anului 2021, potrivit ultimelor reglementari.