Departamentul pentru Energie a transmis Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) un set de intrebari despre motivele care stau la baza propunerii de amanare a liberalizarii preturilor la gaze in cazul CET-urilor care furnizeaza energie termica populatiei. Printre altele, Departamentul intreaba daca ANRE a avut consultari cu reprezentanti ai Comisiei Europene pe tema acestei propuneri. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energie (ANRE) a notificat Guvernul sa aprobe de urgenta un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care sa scoata CET-urile din randul consumatorilor de pe piata libera, in caz contrar existand pericolul cresterii preturilor la energia termica cu 28% pana la 38%.

Scrisoarea Departamentului catre ANRE

"Am luat nota de adresa dumneavoastra din data de 9 noiembre 2014 prin care propuneti amanarea liberalizarii preturilor de valorificare a productiei interne de gaze naturale destinata consumatorilor non-casnici din piata reglementata, producatori de energie termica destinata populatiei. Conform analizei dumneavoastra, prezentata in aceasta adresa, cresterea cauzata de liberalizarea pretului de mai sus ar conduce la o majorare a tarifului de furnizare a energiei termice pentru consumatorul final incadrata in intervalul 18,88% si 21,54%.

Fata de cele de mai sus, avem rugamintea de a ne comunica o serie de date suplimentare, care sa argumenteze intr-o forma mai detaliata concluziile dumneavoastra si care sa ne ajuta in analiza si fundamentarea unei astfel de decizii.

Astfel, va rugam sa ne transmiteti:

1. Prognoza pretului gazelor naturale pe piata libera avuta in vedere in analiza dumneavoastra si totodata daca aceasta mai corespunde raportului transmis de ANRE catre Departamentul pentru Energie pentru fundamentarea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna, destinate pietei reglementate in perioada 1 octombrie-31 decembrie 2014 sau exista elemente de noutate?;

2. Care este impactul cresterilor tarifelor de transport si distributie ale gazelor naturale pentru anul 2015, aprobate de ANRE, in pretul final platit de consumatorii de energie termica precum si motivele aprobarii cresterii de 16,15% pentru tariful de transport si 10.39% pentru tariful de distributie a gazelor naturale?

3. In ce masura este considerata repartizarea costurilor, intre productia de energie electrica si termica, in conformitate cu art.82 din Legea 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare?

4. Daca ANRE a avut consultari cu reprezentanti ai Comisiei Europene pe tema analizei si a propunerilor dumneavoastra?

5. De ce amanarea pentru CET-uri ar trebui sa se faca doar pentru un an si nu pana la 1 iulie 2021?

In vederea fundamentarii unei analize de oportunitate si necesitate a unei propuneri precum cea inaintata de dumneavoastra, va rugam sa ne furnizati inclusiv date relevante privind situatia pierderilor din activitatea de furnizare si distributie a energiei termice in sistem centralizat.

Dorim sa va informam si asupra faptului ca am primit solicitari de amanare a liberalizarii preturilor la gaz din productia interna pentru toti consumatorii industriali si, de asemenea, din aceasta perspectiva, informatiile solicitate ne sunt foarte necesare".

Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energie (ANRE) a notificat Guvernul sa aprobe de urgenta un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care sa scoata CET-urile din randul consumatorilor de pe piata libera, in caz contrar existand pericolul cresterii preturilor la energia termica cu 28% pana la 38%. Gazele de pe piata libera sunt mai scumpe pe piata libera decat in zona reglementata, fapt care s-ar reflecta in pretul energiei termice produse de CET-uri, si mai departe in pretul final la consumator.

Trebuie precizat ca toti consumatorii noncasnici sunt obligati sa achizitioneze gaze naturale de pe piata libera incepand cu 1 ianuarie 2015. In randul acestor consumatori, ar urma sa intre si CET-urile care furnizeaza energie termica in sistem centralizat.

Emil Calota, vicepresedinte ANRE, sustine ca a fost notificat Departamentul pentru Energie pentru a corecta aceasta situatie prin Ordonanta de Urgenta inca din 10 noiembrie. Practic, ANRE cere sa fie reglementate preturile la gaze pentru CET-urile care produc energie termica pentru populatie.

La randul sau, Iulian Iancu, presedintele comisiei de industrii din Camera Depatutatilor, a spus ca este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic reglementat care detine o centrala de si este si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. In mare parte, CET-urile utilizeaza gazele drept combustibil pentru producerea de energie termica.

Declaratiile au avut loc in cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului pe tema pretului la energie.

Precizam ca procesul de liberalizare a preturilor la gaze naturale va fi finalizat pe 31 decembrie 2014 pentru toti consumatorii noncasnici. Acestia vor trebui sa isi aleaga furnizorul de gaze si sa incheie cu acestia un contract de vanzare-cumparare a gazelor, fie prin negociere directa a pretului, fie prin acceptarea unei oferte-tip a acestuia, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Practic, niciun client noncasnic nu va mai beneficia de preturi reglementate la gazele naturale.

In cazul consumatorilor casnici, liberalizarea continua treptat, urmand sa fie finalizata la mijlocului anului 2021, potrivit ultimelor reglementari.