Solicitarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) catre Departamentul pentru Energie de amanare a liberalizarii pretului la gaze pentru CET-urile care furnizeaza energie termica populatiei a starnit confuzii si polemici. Departamentul pentru Energie a reactionat spunand ca in acest caz ar putea fi solicitata amanarea in cazul mai multor consumatori non-casnici de gaze, nu doar pentru CET-uri, fapt care ar fi pe placul unor companii ca GDF si E.ON. In schimb, ANRE spune ca este vorba doar despre "eliminarea discriminarii intre cetatenii care utilizeaza gaze naturale pentru incalzire si cetatenii care locuiesc in cele circa 1600 de apartamente racordate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termica".

Potrivit ANRE, este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic care detine o centrala de apartament si este in zona reglementata si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. In mare parte, CET-urile utilizeaza gazele drept combustibil pentru producerea de energie termica. Trebuie precizat ca toti consumatorii noncasnici sunt obligati sa achizitioneze gaze naturale de pe piata libera incepand cu 1 ianuarie 2015. In randul acestor consumatori, ar urma sa intre si CET-urile care furnizeaza energie termica in sistem centralizat. Gazele de pe piata libera sunt mai scumpe pe piata libera decat in zona reglementata, fapt care s-ar reflecta in pretul energiei termice produse de CET-uri, si mai departe in pretul final la consumator.

ANRE a informat luni despre discriminarea care apare dupa 1 ianuarie 2015 cand pretul energiei termice livrata populatiei din sistemele centralizate ar putea creste cu un procent cuprins intre 28,81% si 38,70% ca urmare a cresterii pretului gazelor naturale pentru centralele termoelectrice. Aceasta crestere s-ar datora diferentei de pret de circa 40% dintre pretul gazelor naturale pe piata concurentiala si cea reglementata, gazele naturale avand o influenta de circa 75-80% in costul de productie al energiei termice. De asemenea, ANRE a adus la cunostinta membrilor comisiilor despre referatul inaintat Departamentului pentru Energie prin care sustine rezolvarea acestei probleme prin promovarea ordonantei elaborate de catre Departamentul pentru Energie, in regim de urgenta. ANRE a facut aceasta informare in cadrul dezbaterii dezbaterea Raportului anual privind activitatea ANRE organizate de Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor.

In urma acestei informari, Departamentul pentru Energie a transmis doua comunicate de presa. In primul spune ca a primit o solicitare de initiere a modificarii legislatiei de la ANRE si de la o serie de operatori privati pentru a amana cu cel putin un an liberalizarea preturilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termica pentru populatie si de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor. "Departamentul pentru Energie analizeaza aceste solicitari si, la randul sau, a cerut astazi ANRE, institutia care monitorizeaza piata gazelor din Romania, date suplimentare care sa demonstreze necesitatea amanarii liberalizarii. Departamentul pentru Energie considera ca o amanare partiala sau totala a liberalizarii pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. -uri) necesita o aprobare prealabila a Comisiei Europene. In ceea ce priveste preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna, acestea vor ramane neschimbate de la 1 ianuarie 2015 in raport cu nivelul actual", se arata in comunicat.

Al doilea comunicat prezinta o adresa transmisa de Departamentul catre ANRE care prezinta un set de intrebari despre motivele care stau la baza propunerii de amanare a liberalizarii preturilor la gaze in cazul CET-urilor care furnizeaza energie termica populatiei. Printre altele, Departamentul arata ca a primit solicitari de amanare a liberalizarii preturilor la gaz din productia interna pentru toti consumatorii industriali. Inainte de transmiterea publica a acestei adrese, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu a declarat pentru HotNews.ro ca una dintre intrebarile la care trebuie sa raspunda ANRE este "De ce aceasta amanare de liberalizare trebuie sa se aplice doar CET-urilor si nu celorlalti consumatori care inca mai sunt reglementati, adica IMM-uri?".

Trebuie precizat ca societati precum E.On si GDF ar avea mare interes sa fie amanata liberalizarea preturilor la consumatorii non-casnici, tocmai pentru a reusi sa tina o mare parte dintre ei activi. De la 1 ianuarie ar trebui sa intre pe piata libera circa 170.000 de consumatori non-casnici. Multi dintre acestia sunt impartiti de GDF si E.ON. Daca se liberalizeaza piata pentru toti acestia, GDF si E.ON ar putea pierde cota de piata, deoarece multi consumatori si-ar putea alege alti furnizori.

Citeste si: