Scandalul scumpirii energiei termice. Interesele din spatele unor declaratii care starnesc confuzii, ce este adevarat si ce este fals

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2014, 13:27 Economie | Energie


Contor de gaze
Foto: Distrigaz Sud
"Se scumpesc gazele cu 35%! Ba nu, energia termica se scumpeste! Vor avea de suferit si IMM-urile! Nu e adevarat, nu se scumpeste nimic, noi vrem sa salvam si consumatorii casnici, si IMM-urile!" Acesta au fost mesajele contradictorii transmise luni pe toate televiziunile, informatii care au starnit o adevarata isterie. Au fost mesaje care au starnit confuzii, iar cetatenii nu au reusit sa inteleaga ce este adevarat sau nu in spatele acestor declaratii. Realitatea este ca o Ordonanta de Urgenta prin care sa fie amanata liberalizarea pretului la gazele folosite de CET-uri, pentru producerea energiei termice furnizate populatiei, este absolut necesara. In caz contrar, pretul energiei termice va creste cu pana la 21%. NU este real ca va creste pretul gazelor la cele 170.000 de IMM-uri, daca aceastea trec pe piata libera. Vezi in text mai multe explicatii si care sunt interesele pe care le-ar avea companii precum GDF si E.ON.

 • CONTEXT Totul a pornit de la anuntul ANRE ca a solicitat Departamentului pentru Energie sa elaboreze de urgenta un proiect de act normativ prin care sa fie amanata liberalizarea pretului la gazele folosite de CET-urile pentru producerea energiei termice furnizate populatiei. Asa cum este legislatia actuala, de la 1 ianuarie 2015, CET-urile ar fi nevoite sa cumpere gaze de pe piata libera la pret mai mare decat cel de acum care este reglementat, ceea ce ar duce la scumpirea energiei termice livrate catre populatie. Reprezentantii ANRE au spus ca pretul energiei termice ar urma sa creasca intre 28 si 38%. Acesta este motivul pentru care ANRE a cerut amanarea liberalizarii pentru gazele utilizate la producerea energiei termice furnizate populatiei. Imediat dupa acest anunt, Departamentul pentru energie a spus ca pentru a lua o decizie, ANRE trebuie sa-i transmita date suplimentare care sa demonstreze necesitatea amanarii liberalizarii. A mai precizat ca este nevoie de aprobarea prealabila a Comisiei Europene. Practic, prin acest raspuns, Departamentul a aratat ca nu doreste sa dea curs solicitarii ANRE oricum. Dupa cateva ore, a revenit cu o pretentie: OK, suntem de acord cu amanarea liberalizarii pentru CET-uri, dar vrem si pentru cele 170.000 de IMM-uri care ar trebui de la 1 ianuarie 2015 pe piata libera. In caz contrar, vor avea de suferit din cauza liberalizarii. Ideea cu cele 170.000 de IMM-uri a fost reluata insistent seara, la Realitatea, de catre ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu.

Ce este adevarat si ce este fals in toate informatiile transmise luni in presa


FALS. Se scumpesc gazele la consumatorii casnici in cazul in care Guvernul nu aproba o Ordonanta pentru CET-uri. Luni dimineata, televiziunile titrau: BREAKING NEWS- Gazul se poate scumpi cu 35% de la 1 ianuarie. In realitate, a fost o confuzie creata in urma declaratiei unei declaratii facute de presedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu. Dintr-o eroare, acesta a spus ca liberalizarea va duce scumpirea gazului, ceea ce ar insemna ca cetateanul care are centrala de apartament sa fie discriminat fata de cel racordat la sistemul centralizat. In realitate, era invers. Discriminat ar fi cel care este racordat la sistemul centralizat, dar nu pentru ca s-ar scumpi gazele in cazul lui, ci energia termica produsa de CET-uri.

ADEVARAT. Se scumpeste energia termica in cazul in care Guvernul nu aproba o Ordonanta pentru CET-uri. ANRE a transmis ca energia termica s-ar putea scumpi cu 28% pana la 38%, daca va fi produsa din gaze achizitionate de pe piata libera. Acestea sunt procentele comparativ cu preturile la energia termica furnizata in prezent, fara a fi luate in calcul taxele de cogenerare valabile incepand cu 1 ianuarie 2015. Daca se iau in calcul si taxele de cogenerare stabilite de ANRE pentru 2015, cresterea va fi intre 18% si 21%. Insa, oricum s-a calcula, tot o scumpire semnificativa a energiei termice va fi, in cazul in care nu se aproba OUG privind amanarea liberalizarii pretului la gazele pentru energia termica livrata populatiei. Aceasta crestere s-ar datora diferentei de pret de circa 40% dintre pretul gazelor naturale pe piata concurentiala si cea reglementata, gazele naturale avand o influenta de circa 75-80% in costul de productie al energiei termice. IMPORTANT de mentionat este ca pretul reglementat al gazelor din productia interna pentru CONSUMATORII CASNICI este acum de 53,3 lei/MWh. Consumatorii casnici vor ramane pe pret reglementat pana in 2021. Pentru consumatorii NON-CASNICI care urmeaza ca de la 1 ianuarie sa intre pe piata libera, pretul gazelor din productia interna este de 89,4 lei/MWh. In cazul in care ar intra in categoria consumatorilor de pe piata libera, CET-urile ar urma sa porneasca de la acest pret maxim de 89,4 lei/MWh. Daca ar intra pe piata libera, CET-urile ar putea ajunge si la un pret mai mic de 89,4 lei/MWh, in functie de negocierile cu furnizorii de gaze, insa, in niciun caz, nu ar putea sa obtina cat un consumator casnic reglementat, adica 53,3 lei/MWh. De aceea, este necesara o Ordonanta de Urgenta. Astfel, CET-urile ar plati gazele folosite pentru energia termica furnizata populatiei la acelasi pret ca un consumator casnic de gaze. In schimb, gazele folosite pentru energia termica furnizata firmlor ar fi platite la nivelul pietei libere, in functie de cat negociaza cu furnizorii, pornind de la acel pret maxim de 89,4 lei/MWh. Mai trebuie mentionat ca pana acum, CET-urile au avut statut special fata de alti consumatori non-casnici, tocmai pentru a fi protejata populatia de scumpiri de nesuportat a energiei termice. De aceea, CET-urile au beneficiat si de un cos de gaze, consumand peste 95% gaze din productia interna pentru energia termica livrata populatiei.
 • NOTA Acestea sunt preturile reglementate ale gazelor din productia interna pentru consumatorii casnici si non-casnici, principalii producatori fiind Romgaz si OMV Petrom. La acestea se adauga costurile de transport, distributie si furnizare
FALS. Cele 170.000 de IMM-uri care intra pe piata libera incepand cu 1 ianuarie vor avea de suferit, pentru ca se vor confrunta cu scumpirea gazelor. Aceasta idee a fost vehiculata pe televiziuni, mai ales de catre Realitatea TV. Este o confuzie care s-a creat in urma unor declaratii ale ministrului Razvan Nicolescu care a spus ca daca se amana liberalizarea pentru CET-uri, sa se amane si pentru 170.000 de IMM-uri, obligate prin lege sa intre pe piata libera. In realitate, cele 170.000 de IMM-uri au ajuns deja la pretul maxim de 89,4 lei/MWh, pret care a tot crescut conform calendarului de liberalizare in cazul consumatorilor non-casnici. Calendarul acesta a avut ca ultima etapa, in cazul non-casnicilor, adica firme, 1 octombrie 2014. A fost, de fapt, un calendar de crestere a preturilor astfel incat sa se ajunga la nivelul preturilor la gazele din import. Aceste cresteri treptate au fost stabilite prin calendar de catre ANRE. Acest nivel a fost atins deja. Urmatorul pas pentru IMM-uri este sa iasa pe piata libera, sa analizeze ofertele furnizorilor si sa le aleaga pe cele convenabile, eventual sa negocieze preturile chiar in jos. Cu cat sunt mai multi furnizori si oferte, cu atat concurenta este mai mare, fiind in avanatajul consumatorilor eligibili, asa-zisi noncasnici. In Romania exista 39 de operatori de distributie si circa 90 de furnizori de gaze. Deci, concurenta exista, ceea ce este in avantajul consumatorilor. Micii intreprinzatori nu trebuie decat sa aleaga ofertele cele mai bune, fapt care ar putea duce la scaderea pretului la gaze pentru acestia.
Cine ar avea de pierdut daca intra cele 170.000 IMM-uri pe piata libera? In primul rand, principalii operatori, GDF si E.ON, care ar putea pierde din clienti in cazul in care ar veni alti furnizori cu oferte mai bune, cu preturi mai mici. Acestia au tot interesul sa-si pastreze actuala piata, iar acest lucru se poate realiza decat daca se obtine o amanare de liberalizare in cazul celor 170.000 de IMM-uri. Astfel, ca declaratii precum "vrem sa salvam IMM-urile" se pot traduce "vrem sa mai tinem IMM-urile captive la GDF si E.ON".
Aceste lucruri au fost bine punctate de Otilia Nutu in articolul "Pentru ca liberalizarea pietei de gaze e in beneficiul IMM-urilor!"
IMPORTANT este ca piata sa functioneze corect, sa existe transparenta si corectitudine in privinta prezentarii ofertelor, sa nu existe intelegeri intre furnizori.

PARTIAL ADEVARAT. Este nevoie de aprobarea Comisiei Europene in vederea amanarii liberalizarii, atat in cazul CET-urilor, cat si in cazul IMM-urilor. In cazul CET-urilor nu ar fi probleme in obtinerea unei astfel de aprobari, fiind vorba de gazele utilizate pentru producerea energiei termice livrate populatiei care oricum are statut de consumator casnic. De altfel, chiar exista acordul de principiu al CE, existand discutii in acest sens. Greu te crezut, insa, ca CE ar fi de acord cu amanarea liberalizarii in cazul IMM-urilor, in conditiile in care calendarul de crestere a preturilor a ajuns la final. Nu mai exista niciun motiv pentru care IMM-urile sa fie tinute captive la actualii furnizori de gaze.

PARTIAL FALS. Guvernul Boc a aprobat calendarul de liberalizare a gazelor. In realitate, Guvernul Ponta a fost cel care a aprobat calendarul. Adevarat este doar ca negocierile cu Comisia Europeana au fost purtate de catre Guvernul Boc. Insa, cel care a aprobat a fost Guvernul Ponta. In luna iunie 2012, Guvernul Ponta a aprobat memorandumul privind calendarul de eliminare a preturilor reglementate la gazele naturale. Chiar Victor Ponta si-a pus semnatura pe acest document. Tot in luna iunie, Parlamentul a adoptat Legea 123 privind energia electrica si gazele naturale, unele prevederi facand referire chiar la calendarul de liberalizare a preturilor la gaze.

Cateva precizari pentru IMM-uri. Persoanele care au firme cu sediu social in apartamentele in care locuiesc, pot plati gazele ca si cum ar fi consumatori casnici, adica la 53,3 lei/MWh. Aceasta in cazul in care contractele cu furnizorii sunt pe persoana fizica. Deocamdata, nu exista reglementari care sa faca diferenta intre un consumator care nu are firma in apartamentul in care locuieste si un consumator care are firma in apartamentul in care locuieste. In schimb, o persoana cu firma de apartament care are contract cu furnizorul pe persoana juridica va plati gazele ca un consumator non-casnic. Pentru acesta pretul a ajuns deja la nivelul maxim prevazut in calendar, cel de 89,4 lei/MWh. De acum, acesta ori va primi oferte din partea mai multor furnizori, ori va cauta el oferte. ANRE obliga furnizorii sa publice pe paginile lor de internet ofertele pe care le au. De altfel, in perioada urmatoare va demara "o vanatoare de clienti". Pentru furnizori, va fi o adevarata aventura sa depisteze clientii non-casnici aflati acum in portofoliul celor doua companii, E.ON si GDF. Vor fi vanati in special cei care au consum mai mare de gaze, precum brutariile, patiseriile, micii producatori in general. Inca un lucru foarte important de mentionat este ca GDF si E.ON au inclus in tarife niste costuri istorice de circa 1 miliard de lei. Adica, la un consum de 1.000 metri cubi, au introdus cam 130 lei in plus. Totul a pornit de la facilitatile acordate de Guvern combinatelor chimice si Elcen, in perioada 2009-2010, de a beneficia de gaze doar din intern, la preturi mult mai mici decat cele din import. Atunci, GDF si E.ON au importat cantitati mai mari de gaze, insa conducerea ANRE de atunci nu le-a permis sa recunoasca in costuri preturile mai mari in achitia gazelor. Practic, au fost blocate preturile la consumatorii finali. Cele doua companii au apelat la instanta si in cele din urma, ANRE s-a vazut obligata sa le recunoasca aceste costuri, fapt care s-a reflectat in facturi. In aceste conditii, consumatorii noncasnici pot alege furnizori care nu au aceste costuri impuse in facturi.

 • Obligatiile furnizorilor

Procesul de liberalizare a preturilor la gaze naturale va fi finalizat pe 31 decembrie 2014 pentri toti consumatorii noncasnici. Acestia vor trebui sa isi aleaga furnizorul de gaze si sa incheie cu acestia un contract de vanzare-cumparare a gazelor, fie prin negociere directa a pretului, fie prin acceptarea unei oferte-tip a acestuia, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Practic, niciun client noncasnic nu va mai beneficia de preturi reglementate la gazele naturale.

Prin derogare de la aceasta prevedere, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015, clientii noncasnici care nu au incheiat un contract de vanzare-cumparare, furnizarea gazelor se realizeaza in baza contractelor in vigoare la 31 decembrie 2014, cu exceptia clauzelor referitoare la pretul final reglementat. In perioada 1 noiembrie-31 decembrie 2014, furnizorii au obligatia sa informeze lunar, in scris, clientii noncasnici din portofoliul propriu care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si nu au optat pentru furnizarea in regim negociat, prin transmiterea unei notificari. In notificare se precizeaza incetarea aplicabilitatii preturilor finale reglementate pentru clientii noncasnici incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

Furnizorii vor mai informa clientii si asupra necesitatii exercitarii dreptului de eligibilitate si incheierii, pana la data de 31 decembrie 2014, a contractelor de vanzare-cumparare aferente furnizarii gazelor in regim negociat. De asemena, vor prezenta oferta pentru situatia in care clientul noncasnic alege sa-si exercite dreptul de eligibilitate si sa incheie cu furnizorul actual un contract de vanzare-cumparare in regim negociat.

In plus, furnizorul va trebui sa prezinte optiunile clientului in situatia neacceptarii ofertei. O optiune prezentata in informare este posibilitatea exercitarii dreptului de eligibilitate prin incheierea unui nou contract prin negocierea acestuia cu furnizorul actual, resprectiv acceptarea unei oferte-tip publicate de catre acesta, sau schimbarea furnizorului, cu precizarea ca "Lista operatorilor economici, titulari de licenta de furnizare a gazelor naturale" este publicata pe pagina de interne a ANRE. O alta optiune este asigurarea furnizarii gazelor de catre furnizorul actual in baza contractului in vigoare la data de 31 decembrie 2014 si la pretul din oferta propusa de catre acesta, incepand cu data de 1 ianuarie 2015 si pana la incheierea unui nou contract, dar nu mai tarziu de data de 31 iunie 2015.

Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial din 27 octombrie. Reamintim ca preturile reglementate au fost eliminate treptat in cazul consumatorilor noncasnici (industriali). In cazul consumatorilor casnici, liberalizarea continua, urmand sa fie finalizata la mijlocului anului 2021, potrivit ultimelor reglementari.

 • Mai multe amanunte pot fi gasite pe site-ul ANRE, la sectiunea consumatori gaze naturale: http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/consumatori
 • ANRE lucreaza in prezent si la o sectiune speciala "Comparator de tarife" care sa centralizeze tarifele mai multor furnizori.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13129 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Vinovatul e la Departamentul Energiei (Marţi, 25 noiembrie 2014, 13:31)

  Velma Kelly [utilizator]

  Simplu.
  • +4 (8 voturi)    
   mai bine zis (Marţi, 25 noiembrie 2014, 15:56)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   V Iancu (omul rusilor) si Havrilet (ANRE) vor sa il dea jos pe Nicolescu (perceput ca fiind exterior partidului). Atat. In rest, CET-urile oricum urmau sa primeasca OUG, iar OUG poate sa apare in orice ora de acum pana in decembrie, deci de ce a fost lansata isteria asa pe nepusa masa?
   Il auzeam pe Iancu vorbind despre CETuri ca sunt centrale in cogenerare de inalta eficienta. Ceausescu ar fi mandru sa auda asa ceva despre CETurile facute de el acum cel putin 30 de ani.
   • +1 (1 vot)    
    Pe naiba! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:14)

    CristianaDobrin [anonim] i-a raspuns lui subcultura

    Nicolescu e mana in mana cu Victor Ponta! Impreuna au facut o hotarare de guvern in favoarea OMV si i-au amenintat pe toti din Ministerul Economiei ca daca nu semneaza ii da afara!!
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 noiembrie 2014, 13:34)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   adevarat sau fals? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 13:13)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   CET-urile sunt subventionate si acumuleaza sub ochii binevoitori ai guvernelor arierate imense prin amanarea platii taxelor. Consumatorul conectat la retelele de termoficare este net avantajat.. consumatorul cu centrala de apartament este discriminat. Liberalizarea pretului la gaze ar insemna teoretic acelasi pret si la CET si la centrala de apartament, dar in practica se va pastra aceeasi tendinta de protejare a consumatorilor bransati.. de ce? pentru ca traim intr-o tara cu electorat de stanga.
 • +12 (16 voturi)    
  Cu toata stima pe care o port (Marţi, 25 noiembrie 2014, 13:46)

  hsl [utilizator]

  semenilor mei, pretul platit de fiecare dintre noi trebuie stabilit de piata libera.
  Asa cum detinatorii de centrale termice si-au adaptat consumul noilor conditii date de piata libera, asa si persoanele care platesc CET-urilor vor trebui sa o faca.
  • +1 (3 voturi)    
   nu este posibil (Marţi, 25 noiembrie 2014, 21:38)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Pentru ca nu exista competitie pe piata extragerii si a distributiei de gaze. In asemenea cazuri guvernul trebuie sa fixeze pretul acestor produse cit mai aproape de costuri. Pentru asta, se poate organiza o licitatie pentru concesionarea administrarii acestor afaceri pe termen limitat, o licitatie cistigata de cel care se ofera sa vinda produsul la pretul cel mai mic pe perioada respectiva de timp.
   • +1 (1 vot)    
    Perfect (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:36)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui doru001

    atunci sa fie fixat si pentru persoanele care detin centrale termice de apartament, nu doar pentru CET-uri.
    • 0 (0 voturi)    
     evident (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 19:51)

     doru001 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Exact asta se si intimpla, pretul gazului este fixat pentru toti. Problema careia i-a facut fata cu brio guvernul a fost urmatoarea: cum sa fure cit mai multi bani fara sa scoata oamenii in strada? Solutia: a fixat un pret al gazelor mai mare pentru afaceri decit pentru persoanele fizice. Astfel, romanii vad pretul mare al alimentelor, dar li se spune ca e treaba lor, sa munceasca. In schimb, nu vad pret mare la gaze deci pare acceptabil. Fireste, unele afaceri mai apropiate de guvern cumpara un gaz mai ieftin chiar decit persoanele fizice, ca e gaz, vezi Doamne, din Romania, nu din Rusia. Samd, samd. Nu exista nici un motiv pt. ca pretul gazelor sa fie diferit intre diferiti consumatori si nici sa fie mare sau mic. Daca insa ar fi mare, atunci oamenii ar trebui sa primeasca bani din profit ca sa se poata incalzi. Asta e tot.
  • +1 (1 vot)    
   daca tu ai fost burdusit cu bani....... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 12:47)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   ...curati / murdari , ma rog, DNA-ul va rezolva si probl. ta...........nu treb. aplicate masuri drastice ,artificiale, asa de dragul inv. straini.....populatia romaniei are dreptul sa consume la pret de productie ceea ce rez. din subsolul tarii........voi astea cu centrale puteti fi asimilati ca mici investitori si tratati ca atare.
   • 0 (0 voturi)    
    Sa intelegem ca proprietarii de centrale (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 19:29)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    nu reprezinta "populatia romaniei" si nu au dreptul sa "consume la pret de productie"?
    Sa intelegem ca, de alta parte, un cetatean strain care foloseste agent termic de la CET este "populatia romaniei" si are dreptul sa "consume la pret de productie"?

    12-20 mii de lei - cost aproximativ al instalarii unei centrale termice - reprezinta o suma pe care orice cetatean mediul al Romaniei si-l poate permite.
 • +6 (6 voturi)    
  OK deci (Marţi, 25 noiembrie 2014, 14:06)

  Daenerys [utilizator]

  Trebuie o OUG, atat am inteles si eu, care sa amane liberalizarea, desi parca o amanasem pana in 2021, nu?
  In fine, eu asteptam sa aud ceva declaratii de la Ponta pe subiectul asta, dar el este bineinteles prea ocupat sa se balacareasca in Parlament si sa-l faca pe Orban bufon care canta la chitara, demonstrandu-ne noua si ca nu stie care este pluralul cuvantului chitara.
  Daca se mai iese in strada poate cerem si ceva de genul "Mai putina mahala, mai multa munca"
 • +1 (3 voturi)    
  Iancu vrea, pe Nicolescu nu-l lasa OMV (Marţi, 25 noiembrie 2014, 15:35)

  LiviuIordache [utilizator]

  De fapt, vaz, Iancu miroase a ministeriat, ca tot se remaiaza ciorapii gauriti ai lui Ponta, iar pe Nicolescu nu-l lasa sa plece OMV, de unde provine. Asa ca unul zice partea lui, adevarata, iar celalalt pe a lui. Car ar putea fi considerata adevarata, de Nicolescu vorbesc, daca nu ar baga golanii de genul "ANRE de ce scumpeste transportul si preturile de distributie?", ca si cum despre asta e vorba.
  Asa ca postura de fost angajat (sau e si acum?) al OMV si trimiterile pe cimpii ale lui Nicolescu il fac cit se poate de dubios!
  Cit priveste rationamentele ca "nu se scumpesc gazele, se scumpeste energia termica facuta cu gaze", chiar ca astfel de filosofari nu intereseaza pe amaritul care se uita cu frica in lunile de iarna cind se afiseaza intretinerea. Ce-ati vrea, sa faca analiza de pret? De unde s-a scumpit, de la gaze, transportul gazelor, costul distribuirii?
  In fine, ce-ar fi sa existe o proba eliminatorie pentru ministri, in genul: faceti un proiect de act normativ (HG, Ordin) prin care sa reglementati, in doua articole de cite cel mult 4 rinduri, una dintre problemele pe care vreti sa le faceti la minister! Daca nu poate face doua fraze coerente, clare si de necombatut si le imbirliga, fie e prost, fie e corupt, fie nu stie problema. Concluzia: sa se apuce de munca!
 • +5 (5 voturi)    
  Super-lamuritor articolul (Marţi, 25 noiembrie 2014, 16:23)

  Padre Corrado [utilizator]

  1. Bravo Hotnews! Articolul lamureste intr-o maniera obiectiva si factuala disputa - politica, economica sau de alta natura - privind scumpirea energiei (de orice fel ar fi ea, termica, gaze naturale, etc) pentru populatie. Dupa ce citesti articolul cu atentie, nu mai poti sustine tampenii decat daca esti rau intentionat. Aviz comentatorilor de mai sus!
  2. Daca e sa ne dam cu parerea, un om care e luat din board-ul unei companii foarte mari si cu interese majore in energie (OMV Petrom) si pus brusc in scaunul de ministru al energiei, nu are cum sa nu miroasa de la 5 poste a "lupul paznic la oi".
  3. Mie "scandalul" asta, fasait asa cum e el, pe o tema pe care lumea nu prea o intelege, imi pare doar o fumigena menita sa mai dezamorseze din tensiunea sociala starnita de problema redeventelor. Totusi cred ca aceasta problema este prea mare ca sa poata fi uitata asa usor...
  • 0 (0 voturi)    
   pacat de scaparea asta: (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:21)

   Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui Padre Corrado

   un articol bun si documentat. Pacat ca a scapat-o asta cu "decat": "...iar acest lucru se poate realiza decat daca...".
   Sa traduc si pentru votantii lui Ponta: "decat" se foloseste cu negatie: "iar acest lucru NU se poate realiza decat daca...". Sau se mai poate folosi varianta: "iar acest lucru se poate realiza DOAR daca...".
   Si daca tot veni vorba: se spune "douasprezece luni, douasprezece persoane, etc." si nu "doisprezece luni, doisprezece persoane, etc.".
 • +4 (4 voturi)    
  foarte clar (Marţi, 25 noiembrie 2014, 21:35)

  doru001 [utilizator]

  Si eu care credeam ca pretul gazelor este pus din burta de producator si de transportator! Cind colo, era pus din burta de producator si de transportator!
  • 0 (0 voturi)    
   super! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 6:41)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui doru001

   niste cretini si idioti pe deasupra. Nici nu ai ce sa mai comentezi dupa ce vezi cum niste nemernici se plimba intre minister si companiile pe care ar trebui sa le reglementeze si invers ca pe bulevardul lui masa.
 • 0 (0 voturi)    
  f. bun articol (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 6:44)

  derblauereiter [utilizator]

  ce n-am inteles:

  cum adica "Totul a pornit de la facilitatile acordate de Guvern combinatelor chimice si Elcen, in perioada 2009-2010, de a beneficia de gaze doar din intern, la preturi mult mai mici decat cele din import. Atunci, GDF si E.ON au importat cantitati mai mari de gaze, insa conducerea ANRE de atunci nu le-a permis sa recunoasca in costuri preturile mai mari in achitia gazelor. Practic, au fost blocate preturile la consumatorii finali." ??

  pai si consiliul concurentei? pai si reglementarile UE pe subventii mascate? cum naiba e posibila o asemenea enormitate intr-un stat UE? nici nu stiu daca e treaba de consiliul concurentei, ar trebui sa se autosesizeze direct parchetul general daca asa ceva chiar s-a intamplat.
 • 0 (0 voturi)    
  Protejarea consumatorului casnic (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 8:10)

  naenae [utilizator]

  E treaba ministerului dar ce te faci cand ministrul e de la OMV? Nu-s cumva ei producatori de gaze? Logic ca e in interesul lor liberalizarea. Corporatist vorbind pentru astia e o mare paguba acest pret reglementat.

  Legat de corectitudinea economica: intr-o tara saraca mi se pare normal sa protejezi populatia. Cand om avea salarii si pensii de Germania, no problem, piata libera atunci.
 • -1 (1 vot)    
  oamenii (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:00)

  VladBerliba [anonim]

  Oamenii care ne conduc ... ne conduc ... Mai maresc taxele, mai strang robinetele, mai vand una alta, cat merge, merge ... Si merge ... Se vede ca merge sa conduci oamenii fara sa faci nimic decat sa iei ...

  Se vorbeste de 6% din PIB pentru educatie pana in 2025 si de 6% din PIB pentru sanatate :) De ce nu 25% si de ce nu acum ? Care-s prioritatile ? Unde se duc banii si nu ajung si mai trebuie si inca si inca si tot nu-s bani ...
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:00)

  nectar [utilizator]

  consumatorii care au centrala de apartament sunt consumatori casnici?
  daca nu sunt consumatori casnici , atunci cine ar trebui sa le negocieze pretul incepand cu 1.01.2015 ? primaria ?
 • 0 (0 voturi)    
  Si totusi ar fi o falsa piata libera (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:23)

  martoncs [utilizator]

  Atata timp cat distribuitorul ramane acelasi ... e cam falsa liberalizarea pietei. Ca dupa liberalizarea pitei poti sa iti schimbi furnizorul dar nu poti controla cu ce distribuitor are contract furnizorul la care optezi. Si aici tot E.On si GDF raman (controland preturile prin tariful de distributie), mai putin la marii consumatori care isi permit sa discute direct cu transportatorul. M-as mira sa vina o noua companie sa isi faca reteaua de distributie proprie...
  • +2 (2 voturi)    
   Cum poate fi competitie in distributie?? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:14)

   Chianti [utilizator] i-a raspuns lui martoncs

   Stimate domn,

   Ca si transportul, activitatea de distributie (electricitate sau gaze, nu conteaza) este un monopol natural. D-voastra considerati ca este util/economic/normal/dezirabil sa aveti 5 distribuitori intr-un oras ca Bucuresti, de exemplu? Fiecare cu reteaua de distributie proprie, fiecare sa sape, fiecare sa faca investitiile pentru mentenanta, retehnologizare, securitate etc?

   Scuzati-mi remarca, insa asta este un non-sens.

   Da, nu va veni nimeni sa investeasca intr-un asemenea domeniu, pentru ca in cazul pe care il expuneti d-voastra inseamna un risc atat de mare incit remunerarea (profitul) ar trebui sa fie urias ca sa merite sa iti asumi un asemenea risc.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu v-ati terminat ideea... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 19:22)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

    Monopol fiind, distribuitorul de gaze naturale (ca si cel de energie electrica - atentie, distribuitorul, nu furnizorul!!!) lucreaza intr-un mediu reglementat.
    Mai simplu, cu preturi stabilite de reglementator - ANRE in ambele cazuri. Nu-si pot pune GdF si E.ON ce preturi vor ei la distributie, ci pe acestea le decide periodic ANRE, pe baza unor calcule suficient de complicate, care includ parametri de cost, investitii, o rata reglementata a profitului samd.
    Cel putin asta-i teoria.
    In practica, desigur, astfel de companii mari gasesc foarte multa intelegere la guvern si, impreuna, reusesc sa "induplece" ANRE sa fie generosi cu ele in materie de tarife de distributie. Asa a ajuns tariful de distributie energie electrica la joasa tensiune sa fie aproape egal cu pretul energiei fara taxe.
    Dupa care vine ANRE si se mira (am fost chiar azi la o astfel de intalnire, semi-publica) de ce nu scade pretul final al energiei, la consumator. De-aia nu scade, pentru ca pentru fiecare leu cu care scade pretul energiei fara taxe, statul - sub multiplele sale infatisari - adauga doi lei sub forma de taxe, contributii, accize si tarife incasate de "greii" industriei.
    C-asa-i hora pe la noi.
 • 0 (0 voturi)    
  Jocul guvernului cu mana ANRE lui !!! (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 11:56)

  andreesanu [utilizator]

  Pe lung de linie guvernul de hahalere v-a da vina pe UE si v-o serveste pe tava ca aperitiv de sarbatori alta miniuna inainte de a va cadorisi cu alte mariri de preturi ,taxe,impozite.
 • 0 (0 voturi)    
  Clarificare (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 12:15)

  imoldy [utilizator]

  In sfârșit un articol care clarifica si prezintă corect si complet problema! Felicitări! Politicienii noștri ar trebui sa-l citească cu atenție pentru a înțelege ce se întâmpla si a evita bâlbâielile jenante!
 • 0 (0 voturi)    
  Nicolescu e un paravan (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:37)

  LaurentiuHalchin [anonim]

  al grasanilor de OMV! Le-a oferit pret preferential la gazele din productia interna! Discriminare maxima la adresa celorlalti producatori de energie electrica!
  • 0 (0 voturi)    
   Pretul ala preferential... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 19:26)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui LaurentiuHalchin

   ...este o cucerire democratica pe care OMV Petrom o smulsese de la guvern mult inainte de venirea lui Nicolescu. Inainte chiar de Ponta, cred.
   Altfel, mi se pare mie sau sunt cam multe mesaje anti-Nicolescu care au un anume stil asa, usor postacesc? Emise de sub mai multe pseudonime?
 • 0 (0 voturi)    
  . (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:43)

  AndreiSidorescu [anonim]

  In loc sa aiba grija de intereselor consumatorilor casnici el are grija de interesele OMV-ului! Nu ar trebui sa mai fie numit Ministrul Energiei ci Ministrul Benzinariei, The Benzinarie, Ministrul OMV!
 • 0 (0 voturi)    
  Astept o declaratie oficiala (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 17:45)

  AndreiSidorescu [anonim]

  Din partea Ministrului in care sa ne spuna tuturor consumatorilor de ce inca nu e finalizat programul de iarna? Defapt nu numai pentru noi, consumatorii, trebuie sa fie declaratia asta ci pentru toti! Producatori, furnizori, consumatori...intreg lantul este afectat de incompetenta dansului!
 • 0 (0 voturi)    
  Interesu' poarta fesu' (Joi, 27 noiembrie 2014, 8:51)

  AlexiaGheba [anonim]

  Domnule Nicolescu, de interesul cetateanului cine are grija? Sau dumneavoastra ati promis ca veti avea in vedere doar interesele cetatenilor de la OMV?
 • 0 (0 voturi)    
  Ministrul OMV (Joi, 27 noiembrie 2014, 9:09)

  AnaLisoveanu [anonim]

  De cand e la dept de energie, nu a facut nimic pentru sectorul energetic din Romania. Si-a concentrat toata energia pt a proteja interesele OMV si a altor multinationale, folosindu-se de pozitia pe care o are. Rusine!
 • 0 (0 voturi)    
  Neinteresat de companiile de stat (Joi, 27 noiembrie 2014, 9:23)

  CatalinaNuta [anonim]

  Neinteresat de companiile de stat, Dir.gen. nu pot intra cu lunile la el si drept urmare programele de investitii sunt realizate in proportie de 9-12% cu implicatii foarte grave pentru SEN.
 • 0 (0 voturi)    
  Ministrul multinationalelor (Joi, 27 noiembrie 2014, 9:41)

  DanuDurbaca [anonim]

  Nepot de general de securitate, pusculita PDL, aceasta "Alba ca Zapada" in reteaua traficului prin vama.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu a finalizat programul de iarna (Joi, 27 noiembrie 2014, 9:52)

  DianaMoise [anonim]

  Ministrului OMV nu-i pasa de consumatorii vulnerabili, nu a finalizat programul de iarna, deci producatorii si furnizorii nu cunosc cantitatile de gaze, preturile pentru gaze si energie termica cu care vor functiona in aceasta iarna.
 • 0 (0 voturi)    
  Unde e interesul fata de cetatean? (Joi, 27 noiembrie 2014, 10:10)

  ElenaRadu [anonim]

  I se piloteaza deciziile de ministru. Ultimul lui gand e interesul fata de cetatean.
 • 0 (0 voturi)    
  Programe de investitii (Joi, 27 noiembrie 2014, 13:48)

  StefanDragnea [anonim]

  Programele de investitii sunt realizate in proportie de 9-12% cu implicatii f grave pentru SEN. Nu-i pasa lui de companiile de stat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by