Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat joi ca nu a reusit sa convinga reprezentantii Comisiei Europene sa accepte prelungirea procesului de liberalizare a pretului gazelor in cazul IMM-urilor. In acest context, ministrul a spus ca are o ingrijorare fata de aceste IMM-uri deoarece ar putea sa cumpere gaze mai scumpe, in aceasta iarna, din cauza importurilor. Pe de alta parte, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, sustine ca nu prevede cresteri importante la pretul gazelor pentru IMM-uri, mai ales ca pe bursa gazelor, s-au facut tranzactii pentru primul trimestru al anului viitor la un pret foarte apropiat de cel reglementat, respectiv 90 lei/MWh. La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca Guvernul poate bloca pretul la gaze pe o perioada de 6 luni, daca se constata un dezechilibru intre cerere si oferta.

Declaratiile au fost facute cu ocazia prezentarii raportului Consiliului Concurentei pe 2014.

"Am incercat sa-i conving pe cei de la Comisia Europeana sa accepte o perioada suplimentara in care sa ne pregatim mai bine piata, sa fie mai are lichiditate, sa fie mai mare transparenta, sa fie mai multe tranzactii incheiate intr-o maniera centralizata, pe bursa, cu un pret clar de referinta in piata. Si va pot spune ca nu am reusit sa ii conving. Si raspunsul domniilor lor este clar si ferm: Romania trebuie sa-si tina angajamentul facut si sa liberalizeze piata. Nu mai are importanta cine l-a facut. Nu vreau intr-un astfel de cadru sa politizez discutia, fiind de altfel si un ministru tehnocrat. Romania trebuie sa-si tina angajamentul si Romania isi va tine acest angajament la 1 ianuarie 2015. Insa mi se pare corect fata de IMM-uri, fata de piata sa semnalez aceste lucruri si sa le spunem cum stau lucrurile", a spus Nicolescu.

Acesta a precizat ca pot aparea probleme pentru IMM-uri in aceasta iarna in conditiile in care consumul de gaze in Romania depaseste productia. In aceasta situatie, piata gazelor se va inchide pe importuri, iar aceste importuri ar putea merge in mare masura catre IMM-uri. "Daca IMM-urile au fi cabinete de avocatura sau cabinete notariale, probabil diferenta de pret dintre importuri si ce platesc acum ar fi de cativa lei. Importurile, din datele pe care la am, sunt la 135-140 de lei/MW, acum platesc 89,4 lei/MW. Daca ar fi cabinete de avocatura, cabinete notariale nu cred ca ar fi o problema sa plateasca cativa lei in plus. Daca insa vorbim de fabricute de paine, daca insa vorbim de fabricute de sticla, de alte tipuri de afaceri in care costul gazului reprezinta o pondere importanta in costul produselor pe care le dumnealor le produc poate sa fie o problema", a mai spus Nicolescu.

Niculae Havrilet, presedintele ANRE, nu vede la fel lucrurile. Dimpotriva, el spune ca in zona concurentiala, preturile pot fi chiar mai mici decat in cea reglementata. "Avem estimari in care nu se prevad cresteri importante la pretul gazelor, in anul viitor, pentru IMM-uri. Sunt estimari care prevad mentinerea pretului actual sau o miscare de crestere, dar foarte mica, chiar daca se liberalizeaza pretul gazelor pentru IMM-uri. Nu putem vorbi despre IMM-uri la modul general. Majoritatea IMM-urilor care utilizeaza pentru producerea de bunuri, conform definitiei, sunt unitati economice care presteaza activitati lucrative sub forma de producere de bunuri, sunt in zona eligibila, deci sunt in piata concurentiala. Pentru primul trimestru din anul viitor, pe bursa s-a inregistrat o tranzactie importanta la care pretul la care s-a incheiat tranzactia a fost de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, pretul la care s-a oprit pretul de liberalizare din calendar", a spus Havrilet.

"In acest moment si pe intreg parcursul acestui an, zona concurentiala a avut si are pretul mai mic decat pretul practicat in zona reglementata. Cel mai sanatos lucru pentru functionarea pietei este de a elimina zona reglementata", precizat Havrilet.

Dar daca se va ajunge in situatia in care sa existe probleme, Guvernul poate bloca preturile pe o perioada de sase luni, a spus presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. "Avem si o supapa de rezerva, faptul ca exista in Legea Concurentei un articol care permite Guvernului, cu avizul Consiliului, este adevarat, sa blocheze pretul pentru o perioada de pana la 6 luni, spune lege, in situatia unui dezechilibru puternic intre cerere si oferta. Deci daca vezi ca preturile o iau foarte puternic in sus exista aceasta prevedere legala care ar permite o interventie a Guvernului cu avizul Consiliului si numai pe o perioada limitata (...)Nu vreau sa cream o asteptare ca vom ajunge acolo. Este o masura de exceptie. Sa speram ca liberalizarea merge bine si ca preturile nu evolueaza spectaculos si firmele reusesc sa-si negocieze contracte in conditii concurentiale", a afirmat Bogdan Chiritoiu.