Rusia a oprit proiectul "South Stream" fiindca Bulgaria nu si-a dat acordul pentru realizarea infrastructurii in/pe mare, anunta agentia rusa Interfax. "Nu putem incepe constructia in mare, atata timp cat nu avem permisiunea Bulgariei. Si pentru a incepe constructia in mare si sa ne oprim la malul bulgar ar fi ridicol. Cred ca este clar pentru toti. De aceea, va trebui sa ne reconsideram participarea la acest proiect", a spus Putin la o conferinta de presa, luni.

Adio South Stream?Foto: HotNews.ro

"Consider ca pozitia Comisiei Europene nu a fost constructiva. Daca Europa nu doreste realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat", a subliniat presedintele rus.

Gigantul rus Gazprom a finantat in ultimii trei ani circa 50% din proiect, circa 4,66 miliarde de dolari in ultimul an, investiile crescand cu aproximativ 80%.

Oprirea proiectului, in care Rusia a investit enorm atat financiar, cat si politic, este o infrangere majora pentru Kremlin, estimeaza analistii citati de presa internationala.

Alternativa: Conducta de gaz pe sub Marea Neagra care va ajunge in Turcia

In locul South Stream Rusia va construi o conducta de gaz care va ajunge in Turcia pe sub Marea Neagra, informeaza Novinite. Fluxul de gaze urmeaza sa fie redirectionat catre alti clienti, a anuntat Putin dupa discutii purtate cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.

Rusia si Turcia au semnat deja memorandumul de intelegere pentru constructia unei conducte de gaze pe sub Marea Neagra, care ar putea inlocui in mod eficient proiectul South Stream. Noua conducta va fi capabila sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an in Turcia, conform sefului Gazprom, Alexei Miller.

Proiectul South Stream, conceput pentru a transporta gaz printr-o conducta din Rusia catre Bulgaria, pe sub Marea Neagra, pana in vestul Europei, a fost oprit de catre Comisia Europeana, pentru incalcarea legislatiei energetice a UE.

Comisia Europeana a cerut din nou in septembrie autoritatilor bulgare sa suspende lucrarile la constructia gazoductului South Stream, avertizand asupra unor posibile sanctiuni impotriva Bulgariei si chiar a Serbiei, desi aceasta din urma nu este membru UE.

"Am cerut guvernului de la Sofia sa suspende lucrarile de constructie pentru conducta South Stream", a declarat Marlene Holzner, purtator de cuvant pe teme de energie a CE, relateaza novinite.com. Holzner a spus ca procedura de infringement impotriva Bulgariei pentru nerespectarea legislatiei UE in legatura cu proiectul South Stream este inca in vigoare. Procedura a fost lansata la inceputul lunii iunie.

Europenii boicoteaza South Stream si Nord Stream, scrie presa rusa / Romania ar fi putut ajuta Gazprom sa inlature restrictiile anti-monopol ale South Stream

In conditiile in care relatiile cu Rusia se deterioreaza, europenii doresc sa-si reduca dependenta de exporturile rusesti iar acest lucru afecteaza direct proiectele majore ale Rusiei in materie exporturi de hidrocarburi - gazoductul Nord Stream, deja in functie, si proiectul South Stream.

Marea Britanie a renuntat sa prelungeasca Nord Stream pana pe teritoriul sau. "Romania, care ar fi putut sa ajute Gazprom sa inlature restrictiile anti-monopol ale proiectului South Stream, renunta de asemenea la o colaborare gazeifera stransa cu Rusia", scrie RIA Novosti.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul lunii octombrie, dupa Consiliul European, ca "niciun gram, niciun metru cub de gaz romanesc" nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizand ca exporturile romanesti de gaze se vor face prin Transgaz, potrivit Mediafax.

Constructia South Stream este pusa sub semnul intrebarii si in alte tari, in special in Bulgaria, dar pana in prezent nicio tara nu pare pregatita sa renunte la constructia gazoductului.

Informatii aparute luni aratau ca autoritatile ungare cautau modalitati pentru a ocoli interdictiile europene legate de construirea South Stream. Aceasta tara ar putea sa-si modifice legile pentru a putea permite lansarea constructiei gazoductului fara a avea nevoie de o consultare cu UE. Potrivit Reuters, Ungaria ar urma sa lanseze acest proiect in sase luni si sa-l finalizeze pana ian 2017.

Artem Deev, seful departamentului de analiza la AForex, adauga ca acest mediu de confruntare politica afecteaza aspectul economic: "Costul proiectului South Stream a crescut de zece ori". Toate cheltuielile Rusiei, inclusiv construirea Coridorului sud pe teritoriul rusesc, risca in final sa se dovedeasca inutile, concluzioneaza Nezavissimaia gazeta.