Eustream AS, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a anuntat marti ca a demarat discutii cu potentiali parteneri pentru a conecta sistemele de transport al gazelor naturale din Europa Occidentala cu Europa de Est si de Sud-Est, cu scopul de a reduce dependenta regiunii de gazele rusesti, informeaza The Wall Street Journal.

Presedintele Eustream, Tomas Marecek, a declarat ca grupul sau intentioneaza sa conecteze sistemul de gazoducte din Slovacia - cu legaturile sale la marile piete de gaz din Europa Centrala si de Vest - cu Ucraina, Romania, Bulgaria, Turcia si tarile din fosta Iugoslavie.

Proiectul, denumit "Eastring", ar acoperi intreaga cerere de gaz importat anual in Romania, Bulgaria, Grecia si tarile din fosta Iugoslavie, oferind totodata capacitate sporita Ucrainei, a spus el.

Eustream discuta acum aspectele tehnice cu societati de transport gaze din Romania si Bulgaria, noteaza WSJ. Compania este in prezent cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Ucraina.

Reteaua de gazoducte ar folosi in primul rand infrastructura existenta si nu ar necesita mai mult de 600 de kilometri de noi gazoducte, in pricipal in Romania, si ar putea fi construita in trei ani, cu 750 de milioane de euro, a mai spus Marecek.

Anuntul Eustream vine la o zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia nu va mai continua proiectul gazoductului "South Stream" din cauza opozitiei Uniunii Europene.