Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare a preturilor la gaze, pentru perioada 1 iulie 2015- 1 iulie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie. Acest subiect a fost discutat de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, cu reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Subiectele de discutie au vizat:

  • Continuarea implementarii regulilor de guvernanta corporativa in societatile de stat din domeniul energetic;
  • Nevoia de restructurare si de continuare a eficientizarii in unele companii de stat din energie;
  • Abordari viitoare in privinta liberalizarii pietei gazelor naturale.

"In ceea ce priveste preturile gazelor naturale platite de populatie, Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 ¬ 1 iulie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale. Pana la data de 1 iulie 2015, preturile gazelor naturale produse in Romania si platite de populatie nu vor creste", se arata in comunicatul Departamentului pentru Energie.

In ceea ce priveste liberalizarea pentru consumatorii noncasnici, aceasta se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, mai exact la 1 ianuarie 2015.

Referitor la situatia CET-urilor, Comisia Europeana este de acord ca regimul acestora sa ramana neschimbat fata de situatia din prezent, adica pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termica se va aplica acelasi tarif ca si pentru consumatorii casnici.

De asemenea, Departamentul pentru Energie precizeaza ca niciodata nu a existat riscul ca facturile populatiei pentru energie termica si gaze naturale sa creasca de la 1 ianuarie 2015. Valorile preturilor de referinta pentru anul 2015 pentru energia termica produsa de CET-uri au fost deja stabilite prin ordinul presedintelui ANRE numarul 109 din data de 29 octombrie 2014, publicat in Monitorul Oficial numarul 803 din 04.11.2014. conform normelor legale in vigoare, aceste valori de referinta sunt calculate in functie de evolutiile preturilor combustibililor din a doua jumatate a anului 2013, prima jumatate a lui 2014 si sunt corelate cu un coeficient de variatie in functie de inflatie.