Comisia Europeana subliniaza joi ca Guvernul Romaniei ar trebui sa inainteze o foaie de parcurs clara pentru dereglementarea treptata a pretului gazelor pentru populatie, care sa fie discutata la urmatoarea misiune a delegatiei CE, in acordul de asistenta cu tara, insa executivul roman ar trebui sa elimine pana la 1 ianuarie 2015 preturile reglementate pentru consumatorii non-casnici, conform programului de finantare in derulare.

Contor de gazeFoto: Distrigaz Sud

Pozitia CE a fost comunicata, pentru HotNews, de Annika Breidthardt, purtator de cuvant al executivului comunitar, pentru locuri de munca, crestere economica, investitii, uniunea monetara si economica si semestrul european.

"Comisia Europeana reitereaza pozitia sa ca 1 ianuarie 2015 ar trebui sa fie termenul final pana la care preturile reglementate pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate treptat, complet, in conformitate cu parametrii conveniti in cadrul programului de asistenta financiara in curs de desfasurare", a declarat, pentru HotNews, oficialul european.

"De asemenea, Comisia reaminteste necesitatea unei foi de parcurs clare pentru eliminarea treptata a preturilor reglementate pentru consumatorii casnici, care va face obiectul unor discutii ulterioare, in urmatoarea misiune", a adaugat purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat, joi, ca are acordul Comisiei Europene, inca din august, pentru amanarea calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie pana in 2021.

Potrivit Mediafax, Nicolescu a afirmat ca a obtinut acordul fostului comisar european pentru Energie Gunther Ottinger in urma unei discutii care a avut loc la inaugurarea gazoductului Iasi -Ungheni (Republica Moldova).

"In 4 septembrie i-am transmis lui Ottinger o scrisoare in care i-am transmis ca Romania va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din tara noastra", a mai spus Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.

Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, Razvan Nicolescu, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.

In luna septembrie, Nicolescu a declarat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

Miercuri, Departamentul pentru Energie a transmis ca pretul gazelor naturale produse in Romania si consumate de populatie nu va creste pana la 1 iulie 2015, iar Guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) vor elabora un nou grafic de dereglementare a pietei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

In presa a fost citata o presupusa scrisoare transmisa ministrului delegat pentru Energie de catre noii comisarii europeni pentru Afaceri economice si pentru Combaterea schimbarilor climatice si energie, la finele lunii noiembrie, care nu contine o aprobare ferma pentru prelungirea calendarului de liberalizare gaze pentru consumatorii casnici, ci este precizat ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentele anterioare, potrivit Mediafax.

Camera Deputatilor a modificat, miercuri, Ordonanta de Urgenta 35/2014, prin care centralele de cogenerare sa beneficieze de acelasi tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu sustinand ca, astfel nu vor creste din 2015 preturile la energie termica pentru consumatorii casnici.

Ministrul pentru Energie Razvan Nicolescu si deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Servicii si Industrie din Camera Deputatilor, au avut, in plenul Camerei, un schimb de replici pe tema pretului gazelor naturale si al energiei termice.

Nicolescu i-a spus lui Iancu ca nu s-a pus niciodata problema cresterii pretului energiei termice in 2015, la care Iancu i-a replicat spus ca este o "interventie mincinoasa care sfideaza Parlamentul".

La sfarsitul lunii noiembrie, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energie a solicitat Departamentului pentru Energie sa elaboreze de urgenta un proiect de act normativ prin care sa fie amanata liberalizarea pretului la gazele folosite de CET-urile pentru producerea energiei termice furnizate populatiei. Asa cum este legislatia actuala, de la 1 ianuarie 2015, CET-urile ar fi nevoite sa cumpere gaze de pe piata libera la pret mai mare decat cel de acum care este reglementat, ceea ce ar duce la scumpirea energiei termice livrate catre populatie.

Reprezentantii ANRE au spus ca pretul energiei termice ar urma sa creasca intre 28 si 38%. Acesta este motivul pentru care ANRE a cerut amanarea liberalizarii pentru gazele utilizate la producerea energiei termice furnizate populatiei. Imediat dupa acest anunt, Departamentul pentru energie a spus ca pentru a lua o decizie, ANRE trebuie sa-i transmita date suplimentare care sa demonstreze necesitatea amanarii liberalizarii. A mai precizat ca este nevoie de aprobarea prealabila a Comisiei Europene.

Practic, prin acest raspuns, Departamentul a aratat ca nu doreste sa dea curs solicitarii ANRE oricum. Dupa cateva ore, a revenit cu o pretentie: OK, suntem de acord cu amanarea liberalizarii pentru CET-uri, dar vrem si pentru cele 170.000 de IMM-uri care ar trebui de la 1 ianuarie 2015 pe piata libera. In caz contrar, vor avea de suferit din cauza liberalizarii. Ideea cu cele 170.000 de IMM-uri a fost reluata insistent seara, la Realitatea, de catre ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu.