Presedintele Traian Basescu acuza guvernul ca a creat instabilitate si lipsa de predictibilitate pe piata energetica, in conditiile in care a amanat cu un an rezolvarea problemei redeventelor, iar companiile nu stiu in acest moment daca se elimina, de la 1 ianuarie, suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale sau daca acestea vor fi comasate intr-o noua taxa.

"Singura modalitate la care se asteapta toata piata - toti stiau ca de la 1 ianuarie se va introduce o alta taxa. Premierul spunea azi sa dam stabilitate. Nu, asa creeaza instabilitate. Toata piata a asteptat sa stie care va fi taxa pentru urmatorii zece ani, iar acum se amana cu un an, iar planurile lor de afaceri nu pot fi facute, vor astepta inca un an pentru a afla care vor fi aceste taxe", a spus Basescu, intr-o conferinta sustinuta la Palatul Cotroceni.

Reactia sa vine dupa ce premierul Victor Ponta a justificat neluarea unei decizii in privinta redeventelor datorate de companii prin nevoia de stabilitate.

"Il atentionez ca nu poate modifica redeventele si trebuie sa inteleaga cum functioneaza aceste mecanisme. Redeventele sunt stabilite de legea petrolului si gazelor plecand in principiu de la marimea zacamantului, intre 3 si 13,5%. Ca sa modifici redeventele, trebuie sa te adresezi tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul Romaniei si trebuie sa obtii acordul tuturor", a subliniat seful statului.

Acesta a notat insa ca, pe langa redevente, calculate in functie de marimea zacamantului, mai exista doua taxe: suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale.

"Aceste doua taxe trebuie sa dispara la 1 ianuarie 2015 in mod normal. Guvernul a explicat azi cum mentine redeventele, nu le mentine, astea sunt in lege si nu pot fi modificate, dar poate umbla la aceste doua taxe. Ele teoretic trebuie sa dispara la 1 ianuarie, Guvernul le poate mentine si sa le mareasca, taxele sunt problema Guvernului si se aplica tuturor, fara sa fie nevoie sa negocieze", a aratat presedintele.

O alta solutie, a spus Traian Basescu, este anularea celor doua taxe si instituirea unei noi taxe care sa le inglobeze pe amandoua, eventual cu o valoare mai mare, dar aici "Guvernul trebuie sa tina cont cat de mult creste suma celor doua taxe", in conditiile in care o serie de zacaminte nu ar mai fi rentabile.

Ministrul bugetului, Darius Valcov, a anuntat miercuri prelungirea cu un an al actualului sistem de redevente, prin Ordonanta de Urgenta.

Citeste si: