Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) arata, printr-un comunicat de presa, ca orice crestere a nivelului redeventelor si/sau aplicarea unor taxe suplimentare asupra industriei ar trebui contrabalansata de introducerea unor masuri de incurajare te sa reduca impactul asupra fluxurilor de capital si a randamentelor capitalului investit, pentru a sustine industria onshore de petrol si gaze din Romania prin recunoasterea costurilor investitionale.

Potrivit comunicatului de presa, ROPEPCA a urmarit dezbaterile publice cu privire la cadrul fiscal aplicabil industriei de titei si gaze si la modificarile fiscale aparute in ultimii doi ani. In acest context, ROPEPCA subliniaza necesitatea si importanta unor consultari cat mai largi pentru identificarea contributiilor care sa imbunatateasca situatia din industria de petrol si gaze, cat mai curand posibil.

  • In acest scop, ROPEPCA a transmis factorilor de decizie din Guvern, Parlament si autoritatilor de reglementare in domeniul energetic o Scrisoare de Pozitie in care aminteste cateva elemente importante care ar putea fi atinse in cadrul dialogului dintre autoritati si reprezentantii industriei:
  • La sfarsitul anului 2014, clauza de stabilitate a regimului fiscal aplicabil industriei de petrol si gaze in conformitate cu prevederile Legii nr. 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom S.A.,  va expira, si ca urmare, in ultimul an diverse variante privind revizuirea sistemului aplicabil redeventelor petroliere, au fost discutate in media de catre reprezentantii Guvernului. Astfel, s-a discutat ca optiune adaptarea regimului fiscal la realitatile actuale ale industriei, si anume niveluri specifice de redevente diferentiate in functie de tipul de concesiuni, resurse minerale si perimetre petroliere (de exemplu, resurse conventionale vs neconventionale, operatiuni offshore vs. onshore etc).
  • In lumina unui mult asteptat nou regim aplicabil redeventelor petroliere, deja anuntat de Guvern, taxa pe veniturile suplimentare ale companiilor din industria de petrol si gaze, introdusa la inceputul anului 2013, ar expira pana la sfarsitul anului 2014, dar nu sunt informatii certe cu privire la aplicabilitatea si in anul fiscal urmator.
  • Introducerea taxei pe constructii speciale in 2014, fara o consultare prealabila a industriei, a generat impedimente serioase operatorilor, fortati astfel sa suporte o impunere fiscala suplimentara.
  • Anuntarea de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a organizarii in viitorul apropiat a unei noi runde de licitatie publica pentru concesionarea unor perimetre petroliere, demers care, in lipsa unui regim fiscal clar, poate diminua apetitul investitional.

ROPEPCA s-a infiinta in 2013 si cuprinde acum 17 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Beach Petroleum, Blackstairs Energy, Chevron Romania Exploration and Production, East West Petroleum, Expert Petroleum, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Rompetrol, Raffles Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum, OMV Petrom și Fora Oil & Gas.