Compania Gazprom va incheia anul 2014 cu o productie de 444,4 miliarde metri cubi de gaze, cu 43 miliarde metri cubi mai putin decat anul trecut, a anuntat un purtator de cuvant al companiei, citat de Moscow Times. Este cea mai mica productie anuala a Gazprom, arata sursa citata.

Sigla GazpromFoto: Hotnews

Scaderea cantitatii de gaze naturale a venit pe fondul conflictului din Ucraina si al sanctiunilor impuse de Vest. In acelasi timp, Gazprom - bratul energetic al Kremlinului - vede cum politica europeana de diversificare a surselor de aprovizionare incepe sa dea roade.

Statele membre UE incep sa importe gaze naturale si din alte surse, pentru a se pune la adapost de politica comerciala a Gazprom, dictata deseori nu de piata, ci de interesele politice ale lui Vladimir Putin.

Reamintim ca in luna iunie Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina si le-a reluat abia in decembrie. Ucraina este a doua piata de desfacere pentru gazele rusesti, dupa Germania.

Nu in ultimul rand, Gazprom a pus capat proiectului South Stream, care trebuia sa aduca gaze din Rusia in Europa prin Marea Neagra - Bulgaria - Serbia - Ungaria, evitand astfel Ucraina.