Pretul petrolului se mentine vineri usor peste 60 dolari/baril, ca urmare a scaderii productiei in Libia pe fondul atacurilor armate din statul nord african.

Productia de petrol din Libia a scazut luna aceasta la 352.000 barili/zi, aproape la jumatate din cantitatea de luna trecuta. Declinul anuleaza, partial, cresterea stocurilor de petrol din Statele Unite ale Americii si cererea scazuta din partea Japoniei, al patrulea mare importator de petrol la nivel mondial, informeaza Mediafax citand Reuters.

"Conflictul din Libia pare sa devina din ce in ce mai mult o lupta pentru rezervele de petrol, iar acest lucru nu poate sa se termine cu bine", a spus Olivier Jakob, analist al companiei elvetiene Petromatrix.

La ora 14:30, petrolul Brent se tranzactiona la 60,5 dolari/baril, in crestere cu 0,26 dolari fata de miercuri, in timp ce cotatiile petrolului pe piata americana erau in urcare cu 0,32 dolari, la 56,16 dolari/baril.

Importurile de petrol in Japonia au scazut in noiembrie cu 17,3%, potrivit datelor oficiale. In acelasi timp, stocurile de petrol din SUA au crescut in decembrie cu 7,3 milioane de barili, la cel mai ridicat nivel de pana acum.

Cu toate acestea, analistii estimeaza ca pretul petrolului va continua sa creasca in perioada urmatoare, deoarece nu exista suficienta presiune pe scaderea cotatiilor.

"Cotatiile se incapataneaza sa ramana peste pragurile psihologice si se pare ca vor continua la acest nivel pe perioada sarbatorilor", potrivit unei note a firmei din Singapore Phillip Futures.

Pretul petrolului a scazut cu aproximativ 50% de la jumatatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului si a reducerii cererii, determinate de incetinirea cresterii economiei mondiale.