UPDATE 203:00Un baril de titei brut (WTI) pentru livrare în luna februarie a scazut in cele din urmă cu doar 2.65 dolari la 50.04 dolari pe New York Mercantile Exchange (Nymex), dupa c ein timpul sesiune scazuse sub pragul psihologic de 50 de dolari, potrivit AFP.

UPDATE 20:45 Dupa sase luni de scadere, cotatiile petrolului au cazut luni pentru prima oara in aproape sase ani sub pragul de 50 de dolari pe baril la New York.

Pretul barilului "light sweet crude" (WTI) pentru livrarile in februrarie a cazut pana la 49,95 dolari in jurul orei 16,30 GMT, un nivel neatins din 1 mai 2009, data la care fusese cotat la 48,01 dolari.

Petrolul a deschis in scadere, luni, la New York, la nivele minime in ultimii aproape sase ani, in conditiile in care semnalele unei productii ridicate in Irak si in Rusia alimenteaza temerile legate de un exces de oferta, scrie AFP.

In jurul orei 14,20 GMT, barilul de referinta (WTI) pentru livrarile in februarie pierdea 1,56 dolari la 51,13 dolari pe New York Mercantile Exchange (Nymex), evoluand la cele mai reduse nivele din mai 2009.

"Ne apropiem de pragul de 50 de dolari pe baril", subliniaza John Kilduff de la Again Capital. "In continuare sunt aceleasi elemente care trag cotatiile in jos, in primul rand astazi anunturile privind o productie la un nivel inalt in Rusia si in Irak".

In Rusia, productia de petrl a atins un nivel record in decembrie, potrivit analistilor. "Ne asteptam ca aceasta productie (de petrol si de gaz) rusesc sa atinga 10,9 milioane de barili pe zi in 2014, in crestere cu 0,5% in raport cu 2013", au notat analistii de la JBC Energy.

La randul lor, exporturile irakiene de petrol au atins in decembrie cel mai inalt nivel din 1980, chiar daca reducerea cotatiilor a scazut veniturile.

La aceasta presiune legata de excesul de oferta se adauga ingrijorarile privind cererea mondiala.