Unitatile 5 si 6 ale centralei nucleare de la Kozlodui (Bulgaria) cu cel putin 20 de ani peste cat a fost planificat, conform unor estimari preliminare legate de programul de extindere a duratei de viata pentru cele doua unitati, transmite publicatia bulgara Novinite. Estimarile au fost prezentate miercuri de Lachezar Kostov, seful Agentiei de Reglementare Nucleara din Bulgaria.

Acesta a precizat ca durata de viata planificata a unitatilor 5 si 6 ale centralei de la Kozlodui va expira in 2017, respectiv 2021. Insa unele studii arata ca durata de viata proiectata ar putea fi extinsa cu cel putin 20 de ani peste perioada stabilita initial.

Bulgaria opereaza, la ora actuala, doua reactoare nucleare, de provenienta sovietica, cu o putere de 1.000 MW, la Kozlodui, pe malul sudic al Dunarii. In luna august 2014, Bulgaria, unul dintre cele 5 state UE care depind in totalitate de Rusia pentru combustibil nuclear, si Westinghouse Electric Company au semnat un acord de actionariat care deschide calea catre constructia unui nou reactor nuclear cu un cost estimat la 5 miliarde de dolari.