Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 12.968.298 lei (aproximativ 2,89 mil EUR) patru companii pentru trucarea unor licitatii organizate de Romgaz. Cele patru companii, care detineau peste 70% din piata in perioada incalcarii, sunt: Dafora SA- 3.970.208 lei (885.278 euro), Foraj Sonde SA Craiova- 3.910.477 lei (871.959 euro), Foraj Sonde Targu Mures- 3.730.788 lei (831.892 euro) si Upetrom 1 Mai SA (pentru activitatea desfasurata de AQUAFOR INTERNATIONAL S.R.L.)-1.356.825 lei (302.545 euro).

Foserco SA, companie din grupul american Weatherford, a primit imunitate la amenda pentru ca a cooperat cu autoritatea de concurenta in cadrul programului de clementa, informeaza Consiliul Concurentei.

Amenzile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind o posibila intelegere pentru participarea cu oferte trucate la licitatiile organizate de catre Romgaz in vederea atribuirii unor lucrari de foraj pentru petrol si gaze naturale din Romania.

"Este prima investigatie declansata in urma unei cereri de clementa. Companiile s-au inteles sa isi imparta lucrarile de foraj pentru care ROMGAZ urma sa organizeze licitatii publice, stabilind dinainte castigatorii licitatiilor si modul in care urmau sa actioneze. Una dintre companiile implicate in intelegere ne-a furnizat probele incalcarii legii concurentei, motiv pentru care a fost exonerata de la plata amenzii", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Comportamentul anticoncurential s-a derulat in perioada 2 iunie 2008 - 12 octombrie 2009 si a vizat mai multe proceduri de licitatie publica derulate in acest interval de timp.

Politica de clementa este un instrument prin care Consiliul Concurentei poate aplica un tratament favorabil companiilor implicate intr-o intelegere de tip cartel si care coopereaza cu autoritatea de concurenta in vederea descoperirii si sanctionarii acestor practici anticoncurentiale.

Politica de clementa este un concept preluat din practica internationala, unde utilizarea acestuia s-a dovedit a fi un instrument eficace in combaterea cartelurilor.

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totala, in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate in aplicarea politicii de clementa.