Guvernul american si-a anuntat marti intentia de a acorda companiilor petroliere autorizatii pentru a instala utilaje pentru foraje petroliere si gazeifere in zona vestica a Atlanticului, precizand ca doreste sa protejeze in continuare apele din largul Alaskai, transmite AFP.

Departamentul de Interne, care este responsabil, de asemenea, pentru protectia mediului, a prezentat proiecte pentru autorizarea forajelor de-a lungul coastei Atlantice, din Virginia pana in Georgia.

La randul sau, presedintele Barack Obama a decretat o zona de protectie de aproape 4 milioane de hectare in marile Beaufort si Chukchi, din largul Alaskai, in Oceanul Arctic.

Aceasta propunere reflecta o "abordare echilibrata" a forajului, ale carui merite au fost analizate pentru fiecare dintre regiunile amintite, a explicat Casa Alba.

Decizie ce vizeaza Alaska va starni probabil mania grupurilor din domeniul energetic care s-au aratat interesate de multa vreme de rezervele petroliere si gazeifere din Alaska.

Insa restrictiile de forare in zonele din jurul Alaskai vor fi compensate de proiecte pentru deschiderea de noi zone de forare in si zonele sudice si central-vestice ale Atlanticului, precum si in Golful Mexicului.